Aportul de vitamine, nutrienti, oligoelemente influenteaza semnificativ desimea si aspectul firului de par, un fapt studiat si bine documentat, care nu se incadreaza in categoria miturilor legate de frumusete.
Spalarea parului
In mod curent, parul se spala cam la trei zile, cu tipul de sampon potrivit si, eventual, un tonic. Daca programul ori stilul de viata impun un ritm mai des, atunci intre cele trei zile se va asocia un sampon pentru uz frecvent. Sportivilor si celor care lucreaza in praf, in fum, nu le poti spune sa nu se spele doua zile pe cap…
Scalpul sensibil
Necesita produse de curatare si ingrijire atent selectionate, intrucat atunci cand vine in contact cu un produs iritant sau la care exista hipersensibilizare, mancarimea sau usturimea se manifesta prompt.
El poate fi sensibil cronic, asociat unei pieli sensibile sau unui teren atopic, predispus la iritatie sau alergie, ori poate fi sensibilizat temporar, prin procedee si cosmetice neadecvate.
Corect este sa evaluam predispozitia catre iritatie, sa facem Patch testare pentru alergii si sa folosim dermatocosmeticele hipoalergenice prescrise pentru ingrijire si in concordanta cu rezultatele testelor Patch, tintind simultan refacerea barierei tegumentare normale.
Persoanele care au scalpul sensibil, trebuie sa evite vopselele cu concentratii inalte de peroxizi, temperaturile mari de coafare, tractiunea excesiva pe firul de par, pieptanarea in sensul invers directiei de crestere.
Par gras
Parul gras se incarca seboreic in exces fata de grosimea firului de par, mecanismele hiperseboreei fiind programate genetic si influentate hormonal.
Scalpul seboreic necesita o ingrijire speciala, cu sampoane antiseboreice (pe ele, de obicei, scrie DS), care se rotesc la doua-trei luni pentru a-si pastra eficienta.
Sa nu confundam parul gras, ca tip de par, cu parul care pare gras deoarece a fost incarcat cu ceara, gel, fixative, sau care, fiind ars si subtiat cu vopsele concentrate, nu suporta sebumul peste straturile de keratina.
Adica aceasta grasime care exista ca sa ne protejeze, nu se mai poate distribui cum trebuie, deoarece suportul sau a fost afectat.
Matreata
O alta problema a scalpului foarte frecvent intalnita, matreata, este, de fapt, stratul superficial al tegumentului, care se descuameaza in exces si se acumuleaza in suprafata si printre firele de par.
Ea poate fi grasa sau uscata, de obicei legata de tipul de piele, tratamentul fiind diferit. Ca factor declansator sau agravant este dermatita iritativa subacuta si, nu de putine ori, o suprainfectie cu o levura: Malassezia furfur.
Multe sampoane antimatreata contin antifungic care, in afara efectului pe levura, au si un efect antiinflamator moderat.
Citeste articolul integral pe Psychologies.ro