Ce este tigaia

Alegerea, utilizarea și întreținerea corectă a unei tigăi sunt esențiale pentru a profita la maximum de versatilitatea ei, fie că vorbim despre gătitul rapid ori despre rețete mai elaborate. De asemenea, explorarea funcțiilor mai puțin știute ale ustensilelor de bucătărie poate să transforme gătitul într-o experiență mai eficientă și mai plăcută. Tigaia ascunde un astfel de secret, iar odată ce îl vei descoperi vei înțelege cât de ingenios și de util poate fi acesta.

Tigaia este un recipient cu margini joase, o suprafață de gătit plată și largă și un mâner lung, iar funcționalitatea sa derivă din capacitatea de a distribui în mod uniform căldura, permițând gătirea ușoară și eficientă a alimentelor. Aceasta este fabricată din diverse materiale ca fontă, oțel inoxidabil, oțel carbon, aluminiu, cupru, teflon sau ceramică și poate avea suprafețe antiaderente sau clasice, fiecare cu proprietățile sale, care se pretează la operațiuni și feluri de mâncare distincte.

Există mai multe tipuri de tigăi, care se diferențiază în funcție de materialul din care sunt confecționate, și anume tigăi pentru prăjire rapidă sau lentă, pentru coacere, rumenire, sotare, frigere, sosuri, dar și pentru tehnici de gătire mai complexe ca flambarea sau caramelizarea, potrivit Madeincookware.com.

Din România până în Coreea de Sud pe motocicletă: un traseu de 36.000 de kilometri făcut în 91 de zile. Cifrele unei călătorii extraordinare
Recomandări
Din România până în Coreea de Sud pe motocicletă: un traseu de 36.000 de kilometri făcut în 91 de zile. Cifrele unei călătorii extraordinare

Scurt istoric al tigăii

Se crede că primele tigăi au fost cele pentru prăjit, care datează încă din epoca bronzului. Locuitorii Mesopotamiei fabricau acestei tigăi din cupru ciocănit, care este cel mai vechi metal cunoscut. Tigăile din fontă, împreună cu alte ustensile pentru gătit fabricate din același material, s-au răspândit în jurul secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea, pe măsură ce fabricarea fontei a devenit mai ieftină.

Acestea au fost aproape complet înlocuite de tigăile de aluminiu, care au fost introduse de compania Griswold, la sfârșitul secolului al XIX-lea sau începutul secolului al XX-lea, pe măsură ce producția de aluminiu creștea. În zilele noastre, există o varietate de tigăi realizate dintr-o gamă largă de materiale, inclusiv fontă, oțel inoxidabil și oțel carbon. Pentru mulți oameni, cele mai bune tigăi sunt cele din teflon, care au fost lansate pentru prima dată în Franța, în 1954, de compania Tefal.

Cum alegi cea mai bună tigaie

Fie că ești un pasionat de gătit sau abia descoperi tainele bucătăriei, alegerea celor mai potrivite tigăi este esențială pentru felurile de mâncare pe care vrei să le gătești. Trebuie să ții cont de mai multe aspecte, cum ar fi materialul in care sunt fabricate, dimensiunile și designul acestora. Iată care sunt principalele criterii de care ar trebui să ținem cont atunci când vrem să cumpărăm o tigaie adaptată nevoilor noastre:

Cine este mama lui Sebastian Stan. Georgeta Orlovschi a divorțat în 1984, după Revoluție s-a mutat în America și s-a recăsătorit cu Anthony Fruhauf
Recomandări
Cine este mama lui Sebastian Stan. Georgeta Orlovschi a divorțat în 1984, după Revoluție s-a mutat în America și s-a recăsătorit cu Anthony Fruhauf

Tip. Pentru cei care nu acordă prea mult timp gătitului, o tigaie versatilă este alegerea ideală. O opțiune excelentă ar fi tigaia universală sau una din fontă, cunoscută pentru rezistența sa și pentru că este ușor de întreținut. În acest fel, poți evita seturile complexe, care includ piese mai puțin utile.

Material. Materialul influențează durabilitatea și performanța unei tigăi. Cele mai accesibile, dar și mai puțin durabile sunt cele din aluminiu și tablă, în timp ce specialiștii recomandă tigăile din oțel, fontă sau cupru datorită unei rezistențe superioare și a unei distribuiri uniforme a căldurii.

Mâner. Tigăile prevăzute cu un mâner ergonomic, fabricat din materiale rezistente la căldură cum ar fi lemnul sau ebonita, reprezintă întotdeauna o alegere practică. În schimb, evită tigăile care sunt dotate cu mânere din metal din cauză că aceste se încing foarte tare și necesită precauții suplimentare.

Strat antiaderent. Majoritatea tigăilor comercializate în prezent au un strat nonaderent pentru a preveni lipirea alimentelor. Printre cele mai comune opțiuni se numără modelele din teflon, cele ceramice sau cele tratate cu straturi din titan sau resistium.

Dimensiuni. Acesta este un aspect esențial în alegerea unei tigăi. De aceea, optează pentru un model care să corespundă cantității de mâncare pe care o prepari în mod obișnuit. Cele mai comune variante au un diametru de 26-28 cm, fiind suficient de încăpătoare, dar și ușor de manevrat, ne spun specialiștii de la Kitchenshop.ro.

Bornele Guvernului Ciolacu în 2025: gestionarea PNRR-ului întârziat, reforma statului și alegerile pentru prima funcție în stat
Recomandări
Bornele Guvernului Ciolacu în 2025: gestionarea PNRR-ului întârziat, reforma statului și alegerile pentru prima funcție în stat

Greutate. Deși producătorii nu specifică întotdeauna greutatea, o regulă generală este aceea că modelele de tigăi mai grele sunt de obicei mai bune. Tigăile din fontă, de exemplu, nu sunt deloc ușoare, însă distribuie căldura uniform și mențin temperatura pentru o perioadă mai îndelungată.

Fund. Modelele cu fund dublu oferă o mai bună reținere a căldurii și o distribuire uniformă, deși necesită un timp mai mare pentru a se încălzi. Aceste caracteristici sunt similare cu cele ale vaselor din fontă.

Formă. Tigăile rotunde sunt preferate de bucătari datorită distribuirii uniforme a căldurii, ceea ce înseamnă că preparatele se gătesc mai bine. Deși tigăile de tip grill rectangulare sunt populare, variantele rotunde oferă rezultate mai consistente, chiar și pentru grătare.

Indicator de temperatură (termospot). Unele tigăi sunt echipate cu un termospot, un punct roșu vopsit în mijlocul tigăii, care devine uniform atunci când tigaia atinge temperatura optimă pentru gătit.

Sursă de căldură. Tipul de aragaz sau de plită din bucătăria ta influențează alegerea tigăii. Astfel, un aragaz pe gaz este compatibil cu majoritatea tigăilor, în timp ce, dacă deții o plită electrică, asigură-te că fundul tigăii este plat și se potrivește diametrului plitei. Trebuie să știi că, în cazul plitelor cu inducție, cele mai potrivite sunt tigăile cu fund feromagnetic, iar acest detaliu îl poți verifica folosind un magnet, care ar trebui să fie atras de partea inferioară a tigăii.

Accesorii. Aici intră capacul tigăii și alte obiecte precum sita antistropire și spatule din lemn, plastic sau silicon. În ceea ce privește capacul, pentru preparate care necesită aburire, alege o tigaie cu capac etanș, iar pentru prăjirea cărnii optează pentru una cu capac din sticlă cu orificiu, care ajută la eliberarea aburului, prevenind acumularea de condens.

La ce folosește gaura din mânerul tigăii

Dacă ești pasionat de gătit sau pur și simplu îți place să-ți petreci timpul în bucătărie probabil ai remarcat că unele ustensile au adesea utilizări ascunse, cum ar fi lingura pentru spaghete, care este prevăzută cu o gaură în centru ce ajută la măsurarea unei porții din celebrul preparat italian.

De asemenea, suntem siguri că ai observat că majoritatea tigăilor au o gaură în mâner, însă te-ai întrebat vreodată la ce folosește? Ei bine, această caracteristică nu este doar un element de design, ci are un scop practic, de fapt două. Dincolo de faptul că aceasta permite depozitarea tigăii pe un suport de perete, economisind spațiu în dulapurile din bucătărie, în unele cazuri, gaura din mânerul tigăii are și o funcție ascunsă.

Producătorii de tigăi au integrat gaura în mâner nu doar din considerente estetice, ci și practice. Concret, aceasta oferă un suport ideal pentru o lingură din lemn sau pentru o spatulă pe care le utilizezi pentru a manipula diverse alimente. Instrumentul de gătit trebuie sprijinit în gaură orientând partea murdară către interiorul tigăii, iar în acest fel vei putea găti mai ușor și într-un mediu mai puțin dezordonat. Astfel, lingura sau spatula nu se vor încălzi excesiv, iar suprafața aragazului va rămâne curată, evitându-se murdărirea inutilă a acestuia, notează Business Insider.

Gaura din manerul tigaii poate fi folosit ca suport pentru lingura
Gaura din mânerul tigăii poate fi folosită ca suport pentru lingură

Ce riști dacă lași lingura în tigaie în timp ce gătești

Gaura din coada tigăii reprezintă o soluție de desing pe cât de simplă, pe atât de ingenioasă și de eficientă, fiind un exemplu perfect de design funcțional, gândit pentru a ușura munca în bucătărie. Dacă nu știai acest mic secret ar fi bine ca de acum înainte să folosești acest detaliu atunci când gătești. Spunem asta pentru că lăsarea lingurii direct în tigaie în timpul gătitului este o practică pe care ar fi bine să nu o mai aplici din cauza faptului că, pe fondul căldurii excesive, materialul ustensilelor se poate deteriora, ceea ce le reduce durabilitatea și funcționalitatea.

Astfel, expunerea prelungită la căldură a unei linguri de lemn poate duce la deschiderea fibrelor, permițând acumularea murdăriei și bacteriilor, iar acest lucru compromite igiena ustensilei și poate afecta mâncarea. Lingurile din plastic se pot topi sau pot elibera substanțe chimice nocive dacă sunt expuse la temperaturi ridicate. În sfârșit, lingurile metalice se pot încinge foarte tare, crescând riscul apariției unor arsuri nedorite. Prin folosirea găurii din mânerul tigăii nu doar că vei proteja ustensilele, ci vei păstra și un mediu de gătit igienic și sigur.

Alte ustensile de bucătărie cu utilizări ascunse

În afară de tigaie, există și alte ustensile de bucătărie care au funcții și utilizări mai puțin cunoscute. Spre exemplu, răzătoarea cu patru fețe poate fi utilizată nu doar pentru răzuirea clasică, ci și pentru a măsura cantitatea de ingrediente răzuite.

De asemenea, spatula cu margini perforate este ideală nu doar pentru prăjire, ci și pentru scurgerea excesului de ulei sau de alte lichide, lingura pentru spaghete prezintă un orificiu central care este folosit pentru a măsura o porție de paste, iar unele modele de desfăcător de conserve includ o unealtă pentru ridicarea capacelor metalice sau a sigiliilor sticlelor. În același timp, unele tocătoare prezintă marcaje care asigură tăieturi egale, iar tirbușonul poate fi utilizat și pentru deschiderea unor borcane.

Foto: Shutterstock.com

Descoperă și  5 greșeli în bucătărie care îți pot distruge tigaia

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

DEMISIE neașteptată în televiziune! Vedeta pleacă de la celebrul post TV după 10 ani!
Unica.ro
DEMISIE neașteptată în televiziune! Vedeta pleacă de la celebrul post TV după 10 ani!
Sebastian Stan vindea popcorn, însă azi se bucură de o carieră de succes. Este un star internațional, se află în topul milionarilori, are o iubită superbă, iar asta nu e tot. Ce s-a mai aflat acum despre el
Viva.ro
Sebastian Stan vindea popcorn, însă azi se bucură de o carieră de succes. Este un star internațional, se află în topul milionarilori, are o iubită superbă, iar asta nu e tot. Ce s-a mai aflat acum despre el
Cum arată și cu ce se ocupă iubita lui Sebastian Stan, românul care a luat un Glob de Aur. Ce a spus despre ea, pe scenă, a surprins pe toată lumea
Libertateapentrufemei.ro
Cum arată și cu ce se ocupă iubita lui Sebastian Stan, românul care a luat un Glob de Aur. Ce a spus despre ea, pe scenă, a surprins pe toată lumea
Zodiile care pot câștiga la loto până la finalul lunii ianuarie. Șansa surâde acestor 3 nativi
FANATIK.RO
Zodiile care pot câștiga la loto până la finalul lunii ianuarie. Șansa surâde acestor 3 nativi
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor. Apartamentul e decorat în alb și bej și e pe două etaje / FOTO
Unica.ro
Imagini din casa în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă, alături de fiul lor. Apartamentul e decorat în alb și bej și e pe două etaje / FOTO
CALCUL: Cât te costă să ai maşină în România. Costurile pe un an pentru un şofer
Observatornews.ro
CALCUL: Cât te costă să ai maşină în România. Costurile pe un an pentru un şofer
Horoscop 8 ianuarie 2025. Balanțele fac un mic sacrificiu ocupându-se de chestiuni concrete, să facă rost de resurse și să le administreze corect
HOROSCOP
Horoscop 8 ianuarie 2025. Balanțele fac un mic sacrificiu ocupându-se de chestiuni concrete, să facă rost de resurse și să le administreze corect

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI