Despre detergentul de rufe

Detergenții de rufe așa cum îi știm astăzi au apărut abia în secolul XX. Înainte de inventarea lor, oamenii foloseau diverse metode pentru a spăla hainele, inclusiv apă, săpunuri din grăsimi animale sau vegetale și chiar cenușă. Prima formă de săpun datează de mii de ani, existând dovezi că era utilizat de babilonieni încă din 2800 î.Hr.

Primul detergent sintetic a fost creat în Germania, în anii 1910-1916, ca o alternativă la săpun, într-o perioadă în care grăsimile naturale erau greu de găsit din cauza Primului Război Mondial. Acești detergenți sintetici nu depindeau de grăsimile naturale și s-au dovedit a fi mai eficienți în apa dură, care conține minerale ce fac ca săpunul să fie mai puțin eficient.

Tipurile de detergenți

Există trei tipuri principale de detergenți de rufe: pudră, lichid și capsule (pods). Fiecare tip are propriile sale avantaje:

Detergenții pudră sunt mai eficienți în îndepărtarea petelor de noroi și murdărie uscată și sunt mai accesibili economic. Sunt preferați în regiunile cu apă dură deoarece conțin agenți anti-calcar.

Detergenții lichizi sunt buni pentru petele uleioase și grase și se dizolvă mai repede în apă rece, fiind eficienți la temperaturi scăzute.

Imobiliariada. Abuzul imobiliar, un subiect de foc în alegerile din 2024 cu Nicușor, Vicol-Ciorbă, Băluță &Simion
Recomandări
Imobiliariada. Abuzul imobiliar, un subiect de foc în alegerile din 2024 cu Nicușor, Vicol-Ciorbă, Băluță &Simion

Capsulele sunt convenabile, deoarece sunt pre-dozate și nu lasă mizerie. Totuși, acestea sunt mai costisitoare per spălare decât pudra sau deteregentul de rufe lichid.

Compoziția chimică a detergenților moderni

Detergenții de rufe conțin o combinație de substanțe chimice care lucrează împreună pentru a curăța hainele

Surfactanți (agenți tensioactivi): Aceștia sunt ingredientele active principale care reduc tensiunea superficială a apei și permit detergentului să penetreze mai ușor fibrele țesăturilor, eliberând murdăria.

Enzime: Acestea sunt molecule biologice care descompun petele complexe, cum ar fi cele de proteine (lapte, sânge) și carbohidrați (alimente). Diferite enzime țintesc diferite tipuri de pete.

Agenți de albire: De obicei, sub formă de perborat sau percarbonat de sodiu, aceștia ajută la menținerea culorilor și la eliminarea petelor dificile prin oxidare.

Polimeri: Aceștia previn redepunerea murdăriei pe țesături în timpul ciclului de spălare.

Agenți de înmuiere: Unii detergenți conțin ingrediente care înmoaie apa dură, astfel încât surfactanții să fie mai eficienți.

Parfumuri și coloranți: Deși au un rol cosmetic, parfumurile sunt adăugate pentru a oferi hainelor un miros plăcut, iar coloranții pentru aspect vizual atractiv.

Cum a fost consolat senatorul Eugen Pîrvulescu după ce-a plătit pentru o funcție înaltă și a ratat-o: „Pierzi, câștigi - negustor te numești!”
Recomandări
Cum a fost consolat senatorul Eugen Pîrvulescu după ce-a plătit pentru o funcție înaltă și a ratat-o: „Pierzi, câștigi – negustor te numești!”

Detergenții eco-friendly

Există o tendință crescândă spre detergenții „verzi” sau eco-friendly, care utilizează ingrediente biodegradabile și non-toxice. Acești detergenți evită fosfații, surfactanții derivați din petrol și coloranții artificiali. În schimb, folosesc enzime naturale și parfumuri obținute din uleiuri esențiale. De asemenea, detergenții ecologici sunt ambalați, de obicei, în materiale reciclabile sau compostabile.

Pe lângă beneficiile pentru mediu, detergenții naturali sunt mai buni pentru persoanele cu piele sensibilă sau alergii, deoarece au mai puține ingrediente iritante.

Temperatura apei și eficiența detergentului

Mulți oameni cred că spălarea la temperaturi mai ridicate este întotdeauna mai eficientă, dar detergenții moderni sunt adesea formulați pentru a funcționa optim la temperaturi mai scăzute. În plus, spălarea la temperaturi reduse (30-40°C) economisește energie și este mai blândă cu țesăturile.

Spălarea cu apă rece devine din ce în ce mai populară datorită îmbunătățirii formulelor de detergenți, care permit eliminarea eficientă a petelor fără a fi nevoie de apă fierbinte. De exemplu, detergenții lichizi sunt mai potriviți pentru spălarea la rece deoarece se dizolvă complet, în timp ce detergenții pudră pot lăsa reziduuri în apă rece.

„Putin doarme până la 10 și își lasă miniștrii să stea șase ore în sala de așteptare“. Fragmente exclusive din cartea „Patriot. Memorii” de Aleksei Navalnîi, care va apărea în România pe 22 octombrie (IV)
Recomandări
„Putin doarme până la 10 și își lasă miniștrii să stea șase ore în sala de așteptare“. Fragmente exclusive din cartea „Patriot. Memorii” de Aleksei Navalnîi, care va apărea în România pe 22 octombrie (IV)

În ultimii ani, cercetarea în domeniul detergenților a dus la apariția unor tehnologii avansate, cum ar fi detergenții enzimatici avansați, care pot funcționa la temperaturi extrem de scăzute sau pot elimina pete complexe. Alte inovații includ detergenții concentrați, care necesită doze mai mici pentru aceeași putere de curățare, și detergenții care eliberează treptat parfumuri, asigurând un miros proaspăt mai îndelungat.

Folosirea excesivă a detergentului

Un alt aspect interesant este faptul că mulți oameni folosesc mai mult detergent decât este necesar. Acest lucru nu doar că irosește produsul, dar poate duce la reziduuri de detergent pe haine și în mașina de spălat. În plus, folosirea unei cantități prea mari poate reduce eficiența spălării, deoarece surplusul de detergent nu se dizolvă complet și poate împiedica o clătire adecvată a hainelor.

La ce mai poţi folosi detergentul de rufe

Detergentul de rufe, deși conceput pentru spălarea hainelor, poate fi utilizat într-o mulțime de alte situații datorită compoziției sale chimice versatile. Acesta conține surfactanți care dizolvă grăsimi și murdărie, agenți de curățare și chiar enzime care ajută la descompunerea proteinelor și altor tipuri de murdărie. Iată la ce mai poți folosi detergentul de rufe:

Curățarea podelelor și altor suprafețe

Detergentul de rufe lichid este un excelent agent de curățare pentru podele. Adaugă câteva picături de detergent lichid într-o găleată cu apă caldă și folosește această soluție pentru a curăța podelele. Detergentul va elimina eficient murdăria, grăsimea și urmele de pași fără a lăsa reziduuri lipicioase. Este important să folosești o cantitate mică pentru a evita acumularea de detergent pe suprafețe.

Îndepărtarea petelor de grăsime de pe covoare și tapițerie

Detergentul de rufe poate fi folosit pentru a trata petele de grăsime sau ulei de pe covoare și tapițerii. Amestecă o lingură de detergent lichid sau pudră cu două cești de apă caldă și aplică soluția pe pată cu o cârpă curată. Freacă ușor și apoi clătește zona cu apă curată. Această metodă poate fi utilizată și pentru alte tipuri de pete, cum ar fi cele de mâncare sau noroi.

Curățarea periilor de păr și a pieptenilor

Detergentul de rufe este excelent pentru a curăța perii și pieptenii de păr. Acestea acumulează, de-a lungul timpului, reziduuri de produse de styling, uleiuri și praf. Înmoaie perii într-un amestec de apă caldă și detergent timp de 10-15 minute, apoi clătește-le bine. Detergentul de rufe va descompune grăsimile și murdăria, lăsând peria curată și proaspătă.

Curățarea teraselor și a mobilierului de grădină

Mobilierul de grădină din plastic, lemn sau metal poate deveni murdar și plin de praf sau alge, mai ales după sezonul rece. O soluție din apă și detergent de rufe este perfectă pentru a curăța aceste suprafețe. Amestecă o cantitate mică de detergent cu apă și folosește o perie moale sau un burete pentru a freca mobilierul. Detergentul ajută la eliminarea murdăriei, iar clătirea cu apă curată va îndepărta toate reziduurile.

Curățarea jaluzelelor și a draperiilor

Jaluzelele din plastic sau metal și draperiile pot acumula praf și grăsimi de-a lungul timpului. O soluție de apă caldă și detergent de rufe lichid poate fi folosită pentru a le curăța rapid și eficient. Înmoaie o cârpă moale în soluție și șterge jaluzelele sau draperiile, apoi clătește cu o altă cârpă curată și umedă pentru a îndepărta detergentul.

Curățarea bijuteriilor

Bijuteriile din metal prețios, în special cele din aur sau argint, pot fi curățate ușor cu detergent de rufe. Amestecă câteva picături de detergent lichid într-un castron cu apă călduță și înmoaie bijuteriile timp de 5-10 minute. După aceea, folosește o periuță de dinți moale pentru a curăța zonele mai greu accesibile. Clătește bine cu apă și usucă bijuteriile cu o cârpă moale.

Desfundarea scurgerilor

Detergentul de rufe poate fi o soluție temporară pentru scurgerile blocate. Toarnă aproximativ o ceașcă de detergent lichid direct în scurgerea blocată, apoi adaugă apă fierbinte. Detergentul va acționa ca un lubrifiant, descompunând grăsimile și reziduurile acumulate în țevi. Acest truc poate funcționa în cazul blocajelor mai ușoare, dar nu înlocuiește soluțiile mai agresive de curățare a țevilor în cazul înfundărilor severe.

Descoperă și- Cum să scapi de mirosul neplăcut de la chiuveta din bucătărie

Îndepărtarea mucegaiului

În locurile unde există umiditate, precum în baie, poate apărea mucegai. Detergentul de rufe poate ajuta la îndepărtarea mucegaiului de pe suprafețele dure. Amestecă o soluție de detergent de rufe și apă și aplică pe zonele afectate. Freacă bine cu o perie sau un burete, apoi clătește cu apă. Deși detergentul nu va preveni reaparitia mucegaiului, acesta poate curăța eficient suprafețele și elimină murdăria asociată cu acesta.

Descoperă și Cum scăpăm de mirosul de mucegai al dulapului și de umiditate

Curățarea filtrelor și componentelor mașinii de spălat vase

În timp, filtrul și componentele interioare ale mașinii de spălat vase pot acumula depuneri de grăsime și murdărie. O soluție diluată de detergent de rufe lichid poate ajuta la descompunerea acestor reziduuri. Scoate filtrul și alte piese detașabile și înmoaie-le într-un amestec de apă caldă și detergent timp de 15-30 de minute, apoi clătește-le bine.

Pre-tratarea petelor de pe pantofi și adidași

Detergentul de rufe este foarte eficient pentru a curăța pantofii sport sau adidașii, mai ales cei din pânză sau materiale sintetice. Amestecă detergent lichid cu apă și folosește o periuță de dinți veche pentru a freca petele și murdăria. După curățare, clătește pantofii cu apă și lasă-i să se usuce la aer.

Curățarea perdelor de duș din plastic

Perdelele de duș din plastic pot acumula mucegai și murdărie de săpun. Detergentul de rufe este ideal pentru curățarea acestora. Poți spăla perdeaua direct în mașina de spălat folosind detergent sau poți freca manual perdeaua cu o soluție de detergent și apă caldă, apoi clătește bine.

Sursă foto – Shutterstock.com

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

„Degeaba luăm suplimente”. Combinația de vitamine recomandată de Mihaela Bilic. Ce nu trebuie să lipsească din dieta de sezon
Știrileprotv.ro
„Degeaba luăm suplimente”. Combinația de vitamine recomandată de Mihaela Bilic. Ce nu trebuie să lipsească din dieta de sezon
Gina Pistol și Laura Cosoi, față în față! Gestul neașteptat făcut de soția lui Smiley atunci când a văzut-o pe fosta lui iubită
Viva.ro
Gina Pistol și Laura Cosoi, față în față! Gestul neașteptat făcut de soția lui Smiley atunci când a văzut-o pe fosta lui iubită
Poftiți acasă la Anamaria Prodan: "Zici că e bloc!". 30 de imagini din vila de peste un 1 milion de euro, cu cramă, ponton și 5 etaje: „Vreau să îi pun lift”
Libertateapentrufemei.ro
Poftiți acasă la Anamaria Prodan: "Zici că e bloc!". 30 de imagini din vila de peste un 1 milion de euro, cu cramă, ponton și 5 etaje: „Vreau să îi pun lift”
Produsul adorat de români și așteptat mereu să intre la ofertă. Puțini știu că poate avea în compoziție cantități mari de antibiotice
FANATIK.RO
Produsul adorat de români și așteptat mereu să intre la ofertă. Puțini știu că poate avea în compoziție cantități mari de antibiotice
Ce l-a speriat pe grecul Pantelis Kapetanos în România: „Era foarte periculos, dar mi-am zis: «Mă duc și eu după ei!»”
GSP.RO
Ce l-a speriat pe grecul Pantelis Kapetanos în România: „Era foarte periculos, dar mi-am zis: «Mă duc și eu după ei!»”
Planta minune care tocmai a fost omologată în România. Tratează mai multe boli și alergii
FANATIK.RO
Planta minune care tocmai a fost omologată în România. Tratează mai multe boli și alergii
EXCLUSIV / Oana Roman a ajuns la Psihiatru. Ce s-a întâmplat cu vedeta. Primele declarații
Unica.ro
EXCLUSIV / Oana Roman a ajuns la Psihiatru. Ce s-a întâmplat cu vedeta. Primele declarații
Liam Payne, fostul membru al trupei One Direction, a murit la vârsta de 31 de ani
Financiarul.ro
Liam Payne, fostul membru al trupei One Direction, a murit la vârsta de 31 de ani
Surse: Adrian Marţian ar fi fugit cu copiii în Serbia. Ar intenţiona să meargă în Rusia
Observatornews.ro
Surse: Adrian Marţian ar fi fugit cu copiii în Serbia. Ar intenţiona să meargă în Rusia
Horoscop 17 octombrie 2024. Taurilor le vine inima la loc pentru că își regăsesc o parte din puterea de a avea încredere în cei apropiați
HOROSCOP
Horoscop 17 octombrie 2024. Taurilor le vine inima la loc pentru că își regăsesc o parte din puterea de a avea încredere în cei apropiați

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI