Efecte pe termen scurt ale jocurilor violente

Neurologii au mai observat şi alte efecte negative la persoanele care se uită la fi lme violente sau joacă asemenea jocuri pe calculator. Efectul imediat – la cei mai mulţi durează doar câteva secunde şi nu este neapărat conştientizat – este de aprobare a ceea ce văd. Este îngrijorător pentru că mulţi copii care nu au încă discernământ au văzut deja imagini în care oameni sunt răniţi/omorâţi şi chiar au jucat pe calculator jocuri în care împuşcau sau loveau oameni. Mai ales în minţile tinere se formează un impuls – acela de a reacţiona cu violenţă atunci când eşti provocat, chiar şi atunci când stimulul nu este prea mare.

Lumea, văzută ca loc periculos

Pe termen lung, se creează o obiş nuinţă. Ştim, din experienţă, că orice mesaj repetat şi mai ales orice facem adeseori întăreşte un anumit mod de a gândi şi a acţiona care devine, până la urmă, a doua noastră natură. De aceea, un joc violent poate la început să dea o reacţie imediată, dar care să nu mai apară în timp. Dar dacă un copil îl joacă zile şi săptămâni de-a rândul, se poate schimba însăşi personalitatea sa. El începe să vadă lumea ca pe un loc periculos, în care a răspunde cu brutalitate la provocări este ceva necesar.

Semne îngrijorătoare de dependenţă

Dacă micuţul tău intră mai des în conflicte la şcoală sau la locul de joacă poate fi un semn că ar trebui să-i restricţionezi accesul la fi lme şi jocuri violente. Este de ja târziu, dar trebuie să faci ceva. Va fi mult mai greu să restricţionezi accesul la materiale dăunătoare unui adolescent, decât unui copil de şapte ani. Dacă este mai mare, explică-i de ce acele jocuri nu îi fac bine şi încearcă să i le în locuieşti cu altele care nu sunt atât de dăunătoare. Apoi, încet-încet, îl poţi stimula să-şi limiteze timpul de stat la calculator, în favoarea unor activităţi în aer liber sau care să implice interacţiunea cu alţi tineri.
Citeşte pe libertateapentrufemei.ro, cum poţi să rezolvi această problemă

 
 

Urmărește-ne pe Google News