Despre sarmale

Cuvântul „sarmale” provine din turcescul „sarma”, care înseamnă „împachetat” sau „învelit”. Preparatul a fost popularizat în Europa de Est și Balcani cel mai probabil în timpul dominației otomane, iar de atunci, rețeta a fost adaptată și diversificată în funcție de resursele locale și preferințele culturale.

Sarmalele sunt un preparat culinar specific mai multor bucătării din Europa de Est și din Balcani. Se găsesc însă cu variații distincte în Orientul Mijlociu. Sunt, în esență, rulouri de frunze umplute cu o compoziție pe bază de carne, orez și condimente. Sarmalele pot fi preparate cu carne de porc, vită, miel sau curcan, dar există și versiuni vegetariene care folosesc orez, legume și uneori ciuperci.

La noi, sarmalele sunt un simbol al bucătăriei tradiționale și un preparat indispensabil la mesele festive, cum ar fi Crăciunul, Paștele, nunțile sau alte ocazii speciale. Se prepară cel mai frecvent cu varză murată, dar în anumite regiuni se folosesc și frunze proaspete de varză, de viță-de-vie, de ștevie sau chiar de hrean.

Pe plaiurile mioritice, sarmalele reprezintă mai mult decât o simplă mâncare. Ele simbolizează ospitalitatea și bucuria de a împărți o masă cu cei dragi.

Elevul care a încercat să-și ucidă profesoara invocă „voci și îndemnuri interioare”. Procurorii cer o pedeapsă orientată spre maximum
Recomandări
Elevul care a încercat să-și ucidă profesoara invocă „voci și îndemnuri interioare”. Procurorii cer o pedeapsă orientată spre maximum

La ce temperatură se fac sarmalele în cuptorul electric

Prepararea sarmalelor în cuptorul electric necesită o atenție specială la temperatura de gătire, deoarece aceasta influențează textura și aromele.

Gătirea sarmalelor în cuptorul electric permite un control mai bun al temperaturii și oferă o gătire mai uniformă comparativ cu gătitul pe aragaz. Gătirea lentă la temperaturi moderate este cheia pentru a obține sarmale fragede și pline de savoare.

Poți începe gătitul sarmalelor la o temperatură de 180-200°C, timp de aproximativ 20-30 de minute. Această etapă ajută la aducerea preparatului la o temperatură potrivită și la intensificarea aromelor, mai ales dacă folosești afumături sau un sos pe bază de roșii.

După primele 30 de minute, scade temperatura la 160- maxim 170°C. Aceasta este ideală pentru gătirea lentă, astfel încât frunza să devină fragedă, iar umplutura să fie suculentă și bine pătrunsă. La această temperatură, gătitul durează între 2 și 4 ore, în funcție de cantitatea și dimensiunea sarmalelor.

La ce să fii atent când faci sarmale în cuptorul electric

  • Folosește un vas adânc și termorezistent (de ceramică, fontă sau yena), cu capac. Acoperirea vasului este esențială pentru a menține umezeala și a preveni uscarea preparatului. Dacă nu ai un capac, poți folosi folie de aluminiu.
Doi generali ruși au fost asasinați în același timp la Moscova. Unul dintre ei e Igor Kirilov, șeful trupelor de apărare împotriva radiațiilor, chimice și biologice
Recomandări
Doi generali ruși au fost asasinați în același timp la Moscova. Unul dintre ei e Igor Kirilov, șeful trupelor de apărare împotriva radiațiilor, chimice și biologice
  • Adaugă suficient lichid (suc de roșii, bulion diluat cu apă sau supă de carne/legume) pentru a acoperi aproape complet sarmalele. Pe parcursul gătitului, verifică nivelul lichidului și mai adaugă dacă scade prea mult, mai ales dacă gătești la temperaturi mai mari.
  • Așază pe fundul vasului câteva frunze de varză sau un strat subțire de varză tocată. Acest strat protejează sarmalele de contactul direct cu vasul, prevenind arderea.
  • După primele 2 ore, verifică textura frunzelor și a umpluturii. Dacă frunza este moale și carnea este complet gătită, sarmalele sunt aproape gata.
  • Sosul trebuie să aibă o consistență ușor densă, dar nu uscată.

Sfaturi și trucuri pentru cele mai bune sarmale

Temperatura la care se gătesc sarmalele în cuptor electric sau p gaz este doar unul dintre aspectele importante atunci când facem sarmale. Iată și alte lucruri de care e bine să ții cont când faci sarmale.

  • Folosește carne tocată de porc cu puțină grăsime sau amestec de porc și vită. Punțină grăsime face sarmalele mai suculente.
  • Alege varză murată bine fermentată, cu frunze subțiri și elastice. Dacă e prea sărată sau acră, clătește-o în apă rece. Dacă folosești varză proaspătă, opărește frunzele în apă cu sare și puțin oțet pentru a le face mai maleabile.
  • Nu pune prea mult orez în compoziție – acesta trebuie să completeze, nu să domine umplutura.
  • Cimbrul, piperul și mărarul (proaspăt sau uscat) sunt esențiale. Poți adăuga și boia dulce sau afumată pentru un plus de savoare.
  • Așază pe fundul vasului câteva frunze de varză sau varză tocată pentru a preveni lipirea sarmalelor. Așază sarmalele în straturi compacte, dar nu prea strânse, lăsând spațiu pentru expansiunea lor.
  • Printre sarmale, poți pune bucăți de afumătură (costiță, ciolan) pentru a adăuga un gust bogat.
  • Amestecă suc de roșii sau bulion cu apă (sau supă de carne). Poți adăuga și condimente precum cimbru și foi de dafin.
  • Asigură-te că sarmalele sunt aproape complet acoperite de lichid. În timpul gătirii, verifică și completează lichidul dacă scade prea mult.
Cum se emigra legal din România comunistă: „Persoana respectivă devenea ţinta represaliilor: anchetată de Securitate, dată afară de la serviciu sau din facultate”
Recomandări
Cum se emigra legal din România comunistă: „Persoana respectivă devenea ţinta represaliilor: anchetată de Securitate, dată afară de la serviciu sau din facultate”

Sarmale în cuptorul electric – rețetă de sarmale cu varză

Sarmale la cuptor electric- rețetă de sarmale cu varză
Sarmale în cuptor electric- rețetă de sarmale cu varză

Atunci când faci sarmale în cuptor electric, rețeta rămâne aceeași. Cuptorul electric este un plus însă dacă vrei sarmale fragede și suculente.

  • 300 g de carne de vită tocată;
  • 400 g de carne de porc tocată;
  • două cepe; 6 linguri de orez;
  • 3 linguri de bulion de roşii;
  • o legătură de mărar;
  • 1,5 kg de varză acră;
  • piper măcinat;
  • 6-7 boabe de piper;
  • două foi de dafin;
  • cimbru uscat;
  • 200 g de slănină afumată (sau orice fel de afumătură).

Mod de preparare

Se curăţă ceapa şi se toacă mărunt, după care se pune la călit în puţin ulei, la foc mic şi într-un vas acoperit. Apoi se adaugă orezul ţinut în prealabil câteva minute în apă rece și o lingură de bulion. Se lasă la foc mic două minute, amestecând mereu. Se adaugă o lingură de bulion şi se mai lasă pe foc două minute.

Într-un vas mai mare se pune carnea, împreună cu ceapa şi orezul cu bulion călite mai devreme, 1/4 de linguriţă de piper măcinat, 1/2 linguriţă de cimbru uscat, mărarul tocat mărunt. Se amestecă bine.

După ce aţi pregătit carnea, desprindeţi frunzele de varză de pe cotor, tăiaţi nervurile mai groase, puneţi foaia de varză în palmă, luaţi carne cu o lingură şi rulaţi foaia de varză în jurul cărnii, având grijă să acoperiţi cu varză şi capetele sărmăluţei, pentru a nu ieşi carnea.

Sărmăluţele astfel pregătite se pun într-un vas compatibil cu cuptorul și destul de încăpător, una lângă alta, în forma circulară. Pe fundul vasului sau al cratiței puneţi în prealabil o lingură de ulei, 2-3 frunze întregi de varză şi un strat de 1 cm de varză tocată mărunt.

După ce terminaţi de făcut un strat de sarmale, puneţi deasupra lor o lingură de bulion diluat într-o ceşcuţă de apă şi câteva bucăţi de afumătură. Printre sarmale rupeţi şi două foi de dafin uscat. Continuaţi apoi cu încă un strat de sarmale, apoi afumătură şi din nou sarmale, până când le terminaţi. Deasupra ultimului strat de sarmale puneţi un strat de 1 cm de varză tocată mărunt şi împrăştiaţi încă o lingură de bulion. Completaţi cu apă până când aceasta depăşeste cu câţiva cm sarmalele.

Puneți vasul cu sarmale în cuptorul electric preîncălzit la 200 de grade. Lăsați 15 minute, după care scădeți temperatura și mai lăsați aproximativ două ore sau până când frunza de varză se taie ușor cu furculița.

Descoperă mai multe Rețete gustoase pentru sarmale de Crăciun

Sarmale în foi de viță la cuptor

Sarmale în foi de viță la cuptor
Sarmale în foi de viță la cuptor

Ingrediente

  • 50-60 frunze de viță-de-vie
  • 500 g carne de porc cu grăsime;
  • 100 g orez;
  • două cepe;
  • 3 linguri de pastă de tomate;
  • O legătură mărar verde;
  • Sare, piper, cimbru, boia.

Mod de preparare

Carnea tocată se amestecă cu ceapa tocată mărunt, orezul spălat bine înainte, două linguri de pastă de tomate, mărarul tocat mărunt și condimentele.

Se amestecă bine totul, apoi compoziția se pune la frigider pentru o oră. Frunzele de foi de viță se pun în apă fierbinte, la opărit. Când apa clocotește, se adaugă foile de viță și se lasă un minut, după care se scot și se lasă la scurs.

Se ia compoziția de carne de la frigider și se pune pe fiecare foaie de viță-de-vie câte o lingură din compoziție. Se rulează și se presează cu degetele la capete. La fundul vasului în care vor sta sarmalele se pune un strat de frunze de viță-de-vie, apoi se așază în straturi sarmalele.

Deasupra se pune restul de pastă de roșii și câteva frunze de foi de viță, pentru a nu se rumeni prea tare deasupra. Se adaugă apă, cât să acopere sarmalele, apoi se pune un capac și se dă totul la cuptor, la 160 de grade, pentru aproximativ 3 ore, sau până când sarmalele sunt bine făcute. Când sunt gata, se îndepărtează stratul de frunze de viță de deasupra și asta este tot.

Descoperă mai multe rețete de sarmale în foi de viță.

Sursă foto – Shutterstock.com

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Tulburător! Silviu Biriș a spus ce semnificație are, de fapt,  ziua morții lui Mircea Diaconu în religia ortodoxă: „Nimic nu este întâmplător...” Nimeni nu a știut acest amănunt
Viva.ro
Tulburător! Silviu Biriș a spus ce semnificație are, de fapt, ziua morții lui Mircea Diaconu în religia ortodoxă: „Nimic nu este întâmplător...” Nimeni nu a știut acest amănunt
Cine sunt și cu ce se ocupă copiii lui Mircea Diaconu. Fiica îi seamănă leit. Din păcate, actorul s-a stins cu un mare regret legat de Victor, fiul lui
Libertateapentrufemei.ro
Cine sunt și cu ce se ocupă copiii lui Mircea Diaconu. Fiica îi seamănă leit. Din păcate, actorul s-a stins cu un mare regret legat de Victor, fiul lui
Ce să pui peste jumări ca să iasă crocante și delicioase. Trucul folosit de Radu Anton Roman
FANATIK.RO
Ce să pui peste jumări ca să iasă crocante și delicioase. Trucul folosit de Radu Anton Roman
Cum arată acum copiii lui Meghan Markle & Prințul Harry. Fotografie RARĂ cu Archie și Lilibet
Elle.ro
Cum arată acum copiii lui Meghan Markle & Prințul Harry. Fotografie RARĂ cu Archie și Lilibet
'Nevastă plictisită, geloasă și cicălitoare'. Monica Bîrlădeanu, declarații surprizătoare la 3 luni de la căsătoria cu Valeriu Gheorghiță
Unica.ro
'Nevastă plictisită, geloasă și cicălitoare'. Monica Bîrlădeanu, declarații surprizătoare la 3 luni de la căsătoria cu Valeriu Gheorghiță
Povestea lui Adrian, românul care a luptat peste un an pe frontul din Ucraina: "Atunci am înţeles că poţi să mori"
Observatornews.ro
Povestea lui Adrian, românul care a luptat peste un an pe frontul din Ucraina: "Atunci am înţeles că poţi să mori"
Horoscop 17 decembrie 2024. Gemenii s-ar putea să observe că apar anumite tensiuni și să nu și le poată explica în niciun fel
HOROSCOP
Horoscop 17 decembrie 2024. Gemenii s-ar putea să observe că apar anumite tensiuni și să nu și le poată explica în niciun fel

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI