Bazarul persistă de mai mult de șapte secole și a fost construit în stilul bizantin. Se întinde de la Podul de Piatră până la Piața Bit și până spre Kale (Cetatea Kale). În sec. 16 și 17 a devenit unul dintre cele mai importante bazare orientale din Balcani, cu aproximativ 2150 de magazine. Deși a supraviețuit mai multor dezastre (un incendiu în 1689 și un cutremur în 1963), bazarul a supraviețuit și a devenit o atracție turistică a orașului.
Hanurile din vechiul bazar sunt cele mai speciale si mai recomandate localuri, dintre ele, cele mai faimoase fiind: Hanul Suli, Hanul Kapan și Hanul Karvan Suraj Kurshumli, la fel de recomandate fiind și băile de aburi, cum ar fi: Cifte sau Daut Pashin. Aproape toate aceste obiecte mai importante din Bazarul Vechi sunt acum transformate în galerii sau muzee.
Ca un simbol al orașului Skopje este și Cetatea Kale și Podul de Piatră peste râul Vardar, care face legătura între Piața Mare „Macedonia“ și Vechiul Bazar. Din fosta cetate odată foarte impunătoare, au mai rămas astăzi doar 121 m din zidul de fortificatie, trei turnuri, precum și o mare varietate de bogății arheologice descoperite, inclusiv moneda de bronz a lui Alexandru al III-lea.
Podul de piatră este considerat a fi construit în secolul al VI-lea, având pe atunci o formă diferită de azi. Podul a fost deteriorat și reînnoit de mai multe ori, iar cea mai semnificativă restaurare a avut loc în anul 1579.
Podul de Piatră de astăzi este destinat numai pentru pietoni și se întinde pe ambele maluri ale râului Vardar, care leagă în mod specific locuitorii orașului Skopje, și din dreapta râului și din stânga râului.
Plimbarea prin Bazarul Vechi, printre străzile înguste din pietriș este o adevărată provocare și o atracție care nu poate ratată și, de asemenea, să vizitați numeroasele magazine de artizanat, să încercați un Lahmacun (cunoscut ca pita turcească), Kebab (diferite feluri de mâncare preparate din carne) sau Burek (produse coapte de patiserie umplute cu carne sau brânză, din aluat sfărâmicios subțire, cunoscut sub numele de couscous, inventate in bucatariile din fostul Imperiu Otoman) sau Lokum (Rahat Lokum/Turkish delight) și Tulumba(desert dulce) cu ceai!!
Pentru mai mulțe informații, consultați pagina următore www.macedonia-timeless.com