Sezonul cald agravează toate problemele dermatologice, deoarece, sub acţiunea directă a soarelui, transpirăm mult, iar razele UV atacă epiderma. În aceste condiţii, cele mai comune afecţiuni ale pielii pot degenera.
O vizită la specialist te poate ajuta să iei cele mai bune decizii privind expunerea la soare. Medicul va depista eventualele afecţiuni, va face “harta” aluniţelor periculoase, îţi va spune ce tip de piele ai şi, în funcţie de asta, cât să stai la plajă fără a te pune în pericol.
Ca să înţelegi cât de important este examenul dermatologic, dr. Oana Clătici dezvăluie cum se pot transforma în probleme reale micile imperfecţiuni ale epidermei: aluniţele, negii şi papiloamele.
Aluniţele, atâta vreme cât au o formă regulată şi nu îşi schimbă nuanţa (maro sau cafeniu), sunt total inofensive. Dacă însă au o formă neregulată, culoarea nu este aceeaşi pe toată suprafaţa şi tind să se înnegrească în timp sau, mai rău, sângerează, există riscul să degenereze în melanom – un tip de cancer de piele foarte agresiv. Aceste detalii le poate observa medicul dermatolog, folosind dermatoscopul.
Negii care apar pe mâini, picioare, genunchi sau în talpă nu prea sunt luaţi în seamă. Dar dacă îşi schimbă forma, încep să se extindă, se înroşesc, se umflă sau devin dureroşi, nu mai este de glumit. Negii sunt o consecinţă a infecţiei cu virusurile HPV şi se pot înmulţi necontrolat. De aceea, este recomandat să apelezi la medicul specialist în dermatologie, care dispune de metode eficiente de tratament: electrocauterizarea, îngheţarea cu zăpadă carbonică ori laserul. Medicul îţi va recomanda şi un tratament pentru stimularea imunităţii, pentru ca virusul să nu producă din nou efecte.
Papiloamele sunt formaţiuni proeminente, produse tot de HPV. Maronii, roz sau incolore (în nuanţa pielii), plate sau reliefate, în general cu aspect de conopidă, papiloamele se înmulţesc până când ajung să producă disconfort. Dr. Oana Clătici ne atenţionează că, îndată ce am descoperit pe piele papiloame, trebuie să ne prezentăm la dermatolog, care le poate elimina cu ajutorul laserului.

Acneea «se ascunde» vara

Aparent, acneea se ameliorează vara. În realitate, este ascunsă sub bronz. Dacă ştii că ai un ten cu probleme, este indicat să eviţi expunerea la soare, pentru că pot apărea reacţii de fotosensibilitate. Medicul dermatolog îţi poate recomanda creme speciale.

 
 

Urmărește-ne pe Google News