Cum este posibil ca laptele sau brânza să afecteze asimilarea calciului în organism? Foarte simplu, spun medicii. “Lactatele au multe proteine şi sunt acide, prin urmare, scad pH-ul sângelui şi îl fac mai acid. În această situaţie, organismul se apără şi, obligatoriu, elimină calciul din oase, ca să echilibreze pHul sângelui.
Cresc aciditatea sângelui
Astfel, aceste alimente, consumate în cantităţi mari, ajung să ne fure calciul din oase, practic devin nişte hoţi de calciu”, a explicat, pentru Realitatea. net, dr. Virgiliu Strţscu, medic nutriţionist şi endocrinolog la Policlinica Iancului, din Bucureşti.
Specialistul atrage atenţia părinţilor că acelaşi lucru poate fi provocat micuţilor de lapte, o băutură preferată de mulţi copii. “Laptele are mult calciu, dar şi aminoacizi, modificând aciditatea sângelui”, a adăugat medicul.
Persoanele cu osteoporoză sunt şi ele predispuse la fracturi de oase, dacă nu consumă lactatele cu măsură. “Bătrânii prezintă deficit de calciu nu pentru că nu consumă lactate, ci din cauza hoţilor de calciu”, a declarat nutriţionistul. Alte alimente care ne fură calciul, prezentând un pericol pentru sistemul osos, sunt cafeaua, carnea consumată în exces, băuturile acidulate, alcoolul şi tutunul.
Care este necesarul zilnic?
Sugari: 0-5 luni – 210 mg/zi; 6-11 luni -270 mg/zi.
Copii: 1-3 ani – 500 mg/zi; 4-8 ani – 800 mg/zi; 9-18 ani – 1.300 mg/zi.
Femei însărcinate: 1.300 mg/zi.
Femei peste 50 de ani: 1.500 mg/zi.
Adulţi: 19-25 de ani – 1.000 mg/ zi – 1.200 mg/zi; 51-70 de ani – 1.200 mg/zi – 1.500 mg/zi.
La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!