Lacul Iacobdeal, situat în vârful cu acelaşi nume, la poalele căruia se află satul tulcean Turcoaia, atrage tot mai mulţi turişti în ultima perioadă.

Despre Lacul Iacobdeal

La poalele munţilor Măcin, în apropierea localităţii tulcene Turcoaia, se întinde, pe un hectar, lacul Iacobdeal, un loc destul de sălbatic, de o frumuseţe rară.

Lacul Iacobdeal este un loc unic în România datorită modului în care s-a format. În el nu se varsă nicio apă curgătoare şi nu există niciun canal de scurgere.

Întinderea de apă verde ca smaraldul a apărut în inima unei foste exploatări de granit a italienilor care s-au stabilit pe-aceste meleaguri în urmă cu 135 de ani. Lacul a luat naştere în 1930, când, în urma unei dinamitări a uneia dintre galerii, apa din pânza freatică a năvălit la suprafaţă.

Lacul Iacobdeal- Tulcea

Lacul Iacobdeal s-a format, așadar, după o derocare, iar unii localnici susţin că pe fundul lui se mai află încă vagonete de piatră care nu au putut fi scoase din cauza apei care a acoperit totul.

Culoarea de smarald a lacului, limpezimea apei și forma de căldare, creează o imagine inedită, semănând cu un lac glaciar, ceea ce face ca acest loc să fie unic în România.

Lacul cu o adâncime de aproximativ 30 m ce se desfăşoară pe o suprafaţa de un hectar este înconjurat de pereţi smălṭuiţi de granit, maluri abrupte și se spune ca întrucât apa s-a infiltrat cu repeziciune, utilajele folosite la excavaţie au rămas pe fundul lacului.

Cum ajungi la Lacul Iacobdeal

Situat în apropiere de drumul naţional care leagă judeţul Constanţa de trecerea Dunării cu bacul dintre localităţile Smârdan şi Brăila, lacul Iacobdeal este preferat de cei care vor câteva instantanee într-un cadru deosebit, dar şi de cei care vor să scape de arşiţa soarelui.

Din satul Turcoaia până la una dintre cele mai apreciate obiective turistice din Tulcea, lacul Iacobdeal, drumul este scurt.

Obiective turistice în zonă

Cei care caută ineditul trebuie să ştie că se poate campa în zonă. Aventurile trăite pe traseele turistice din zonă, panorama minunată observată de pe Vȃrful Ţuţuianu, plimbările la trap prin Parcului Naţional Munţii Macinului sunt minunate obiective turistice în apropiere de Lacul Iacobdeal.

În zona Munților Măcin sunt monumente istorice care merită vizitate:

  • Parcul Național Munții Măcinului. Cota lor maximă este atinsă în Vârful Țuțuiatu de 467 m. Se spune că sunt cei mai vechi munți din România, formându-se în urmă cu 300-400 milioane de ani. Parcul natural include o biodiversitate de plante și animale pe cale de dispariție. Aici se găsește și Rezervația Științifică Valea Fagilor, o relicvă a codrilor seculari ce acopereau odată Dobrogea. Astăzi, adăpostește specii de fagi dobrogeni, carpeni și tei argintii.
Obiective turistice lângă Lacul Iacobdeal- Munții Măcinului
  • Castrul roman Arrubium, ale cărui ruine se află pe teritoriul orașului Măcin și care este atestat documentar în jurul anului 100 e.n.;
  • Cetățile romane de la Troesmis, situate în apropierea localității Turcoaia;
  • Cetatea romano-bizantină Dinogeția, ridicată în apropierea localității Garvăn din Balta Dunării;
  • Casa memorială Panait Cerna;
  • Monumentul de arhitectură Cocoș, situat în estul Munților Măcin;
  • Bazilica din Niculițel, ce reprezintă un unicat arhitectonic în Europa.
  • Cetatea Medievală Enisala Singura cetate medievală din Dobrogea. A fost ridicată la finalul socului XIII-lea și a avut rol militar. A fost transformată apoi în garnizoană a Imperiului Otoman. Din ea, astăzi mai rezistă doar câteva ziduri și un turn. Se mai numește și Heraclia sau Heracleea.

Descoperă și lucruri mai puțin știute despre Delta Dunării

Povești și legende despre Lacul Iacobdeal

Despre lacul Iacobdeal se spune că are forma unei inimi. O veche legendă vorbeşte despre doi îndrăgostiţi despărţiţi de soartă.

Ca să îl cruţe de suferinţa după iubita pierdută, un corb i-ar fi smuls tânărului inima şi a zburat cu ea peste lac, însă a scăpat-o în apă. Legenda l-a atras pe-aceste meleaguri şi pe Marcel Ţăranu, un fost scafandru militar.

Fermecat de frumuseţea locului, a cumpărat, în urmă cu 12 ani, lacul şi a luat în concesiune şi o palmă de pământ în apropiere.

Deşi există mai multe legende, în urma filtrelor făcute de-a lungul timpului a rămas o singura povestea care spune că, de mult, pe locul în care astăzi se află comuna tulceană Turcoaia exista un singur bordei. Locuia acolo un turc bătrân care avea o oaie. Când erau întrebaţi unde au stat călătorii spuneau la “Turcul cu oaia” , de aici s-a născut prescurtarea Turcoaia – actuala denumire a satului.

Urmărește-ne pe Google News