Descoperă lucruri suprinzătoare despre Lacul Limanul Razim:
Cuprins:
Lacul Limanul Razim sau Razelm
Limanul Razim este cea mai mare întindere de apă dulce din România și se află în județul Tulcea. Complexul Lagunar Razim – Sinoe cuprinde Lacul Razelm, în suprafaţă de 71.500 hectare.
În antichitate lacul purta numele de Halmyris și comunica cu Marea Neagra prin gura Periteasca și gura Portiței. Lacul Razim era cunoscut în antichitate drept Halmyris, iar în evul mediu Iancina.
Înainte de îndiguirile efectuate în anii 1980, limanul comunica cu Marea Neagră – la nord prin gura Periteașca și la sud prin gura Portița – aceste căi de migrație fiind foarte importante pentru speciile de pește care veneau să-și depună icrele în limane. Primind apă dulce din Dunăre prin brațul Sfântu Gheorghe și prin intermediul canalelor Dranov și Dunavăț, limanul a devenit, după închiderea gurilor, un lac de apă dulce.
În nordul lacului Limanul Razim se află insula Popina declarată rezervație naturală.
În zona Lagunei Razim-Sinoe se găsesc 10 din cele 20 de arii strict protejate ale Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.
Insula Popina
Insula Popina are 98 de hectare și este situată în nordul Lacului Razim, cu o altitudine de 47 m. Dintre plantele identificate, 38 de specii au fost semnalate pentru prima dată pe teritoriul RBDD după anul 1990. Privitor la spectrul faunistic, au fost identificate cca 200 specii de insecte. Pe faleza stâncoasă, Insula Popina adăposteşte o numeroasă populaţie a şarpelui de apă, iar dintre cele 130 de specii de păsări migratoare semnalate, 17 cuibăresc aici, pe faleză. Popina constituie un loc important de popas al păsărilor migratoare, călifarul alb şi vânturelul roşu.
Flora și fauna lacului Razim
Pe lângă stufărișul specific Deltei, Lacurile Deltei Dunării, din care face parte și Lacul Razim sau Razelm adăostesc vegetație diversă și rară printre care nufărul alb și galben, ciulinul de balta, limba apei, rizacul, cornacul, și multe altele, de fapt o întreagă enciclopedie botanică. Malurile lacului, pe diferite porțiuni, sunt înfrumusețate de diferite specii de salcii, în funcție de calitatea solului, de obicei mlăștinos, tot o caracteristică a Deltei Dunării.
Aproximativ 78% din vegetația Deltei Dunării este preponderent specifică zonelor umede și este reprezentată de specii precum: papură, salcie pitică, pipirig, stuf sau rogoz.
Aici se regăsesc peste 300, dintre care aproximativ 130 sunt păsări migratoare. Printre cele mai cunoscute păsări din Deltă se numără: egrete, lebede, rațe, gâște, dar și specii mai rare precum gâsca cu gât roșu sau cormoranul mic. Bineînțeles că nu uităm nici despre pelicanii, păsările emblematice ale Deltei. Aici se regăsesc două specii: pelicanul comun și pelicanul creț.
Cum ajungi la Limanul Razim
Poți ajunge în acest mic paradis din județul Tulcea de pe drumul european E 87 care leagă Constanta de Tulcea, la Babadag, aflat la scurtă distanță. De asemenea, de aici poți continua drumul până la Jurilovca, de unde poți lua vaporașul în direcția dorită. Tot de aici poți ajunge la Gura Portiței, fâșia de pământ care separă marea de lacurile Deltei.
- Descoperă cele mai apreciate obiective turistice din Tulcea
Cetatea Enisala de pe malul Lacului Razelm
Cetatea se găseşte la doi kilometri de satul Enisala din judeţul Tulcea, imediat după Babadag. Este ridicată pe deal calcaros care domină zona lacurilor Razelm şi Babadag, panorama fiind deosebit de frumoasă. La poalele sale era cândva un sat, identificat acum în punctul Palanca, unde trăiau localnicii, creştini.
În cetate se ajunge pătrunde urcând mai multe trepte. Cetatea este de mici dimensiuni, fiind poziţionată pe un teren neregulat şi mai păstrează doar zidurile exterioare, cu câteva bastioane pentru paza zonei, pe o înălţime de 5-10 metri.
Legende și povești despre Lacul Limanul Razim
Cel mai întins lac din România are 415 kilometri pătraţi şi este considerat şi cel mai periculos.
Localnicii susţin că acest lac este malefic. Legendele spune că lacul te adoarme cu liniştea lui, iar apoi se transformă în iad. Poveștile locului spun că femeile se uitau lung după soţii lor care pleacă la pescuit deoarece mulţi dintre aceştia nu se mai întorceau. Localnicii ppovestesc că valurile se ridică la doi metri, brusc începe vijelia de nu mai vezi ţărmul. Din cauză că lacul e foarte mare, se fac valuri uriaşe care te pot răstuarna imediat.
Tragedia cea mai mare care a avut loc pe Lacul Razim a avut loc în anul 1997 când au pierit şapte oameni, băieţii care au plecat pe lac. Era iarnă şi lacul era îngheţat. S-au dat jos din lotcă şi podul de gheaţă a cedat. Au intrat dedesubt, n-a scăpat niciunul. I-au găsit când s-au topit gheţurile. Razelmul este infinit mai primejdios decât Marea Neagră, consideră oamenii locului.