Zona în care se află Lacul Roșu este una cu adevărat pitorească și presărată cu numeroase obiective turistice care merită vizitate.

Despre Lacul Roșu

Lacul Roșu este unul dintre cele mai mari lacuri de baraj natural format pe teritoriul României și face parte din Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmaș.

Format la altitudinea de 983 m într-o depresiune cu un climat predominant subalpin, lacul are o suprafață de 12,6 ha, o lungime de 2,5 km și o lățime de 100-200 m, un volum de 680.000 metri cubi și o adâncime maximă de 10,5 metri.

Lacul s-a format în anul 1837, în urma unor furtuni și ploi torențiale, prin surparea unei porțiuni din muntele Ghilcoș spre poalele masivului Suhard, barând valea râului Bicaz.

Lacul Roșu

Culoarea roșie a lacului este dată de argilele bogate în oxizi de fier, aduse de Pârâul Roșu și depozitate în lac. Totodată, rocile de aceeași culoare ale masivului Suhard accentuează culoarea roșie a lacului.

Priveliștea este spectaculoasă datorită pădurii scufundate în lac, din care se mai văd din loc în loc trunchiurile molizilor ce străpung luciul apei, dând lacului un aspect unic.

Lacul are forma literei L și două brațe: Brațul Valea Oii, cu o lungime de 900 m și Brațul Valea Suhardului ce măsoară 438 m.

Cum ajungi la Lacul Roșu

Este situat la poalele muntelui Hășmașul Mare, în apropierea Cheilor Bicazului, la 26 km de orașul Gheorgheni, fiind accesibil de pe drumul național DN12C.

Obiective turistice în zona Lacul Roșu

O regiune unică în țară unde pădurile de brazi veșnic verzi, aerul curat și proaspăt asigură condiții favorabile de odihnă și relaxare. Stațiunea este un adevărat paradis pentru cei care caută recreere și odihnă, transmițând prin pitorescul peisajului o atmosferă de neuitat. Lacul Roșu este cu siguranță unul dintre cele mai apreciate obiective turistice din România.

Împrejurimile lacului au un microclimat plăcut, deosebit de benefic pentru tratarea stărilor de extenuare fizică și psihică, insomnii, neurastenii. Temperatura medie multianuală este de 8°C, peste media de 6°C a depresiunilor intramontane. Valea este practic ferită de vânturi, aerul deosebit de curat, bogat în aerosoli naturali, împrejurimile pitorești oferă condiții excelente pentru cei ce caută surse de regenerare rapidă pe cale naturală. Începând cu anii 1900, tocmai turismul balnear-recreativ a fost cel care a adus dezvoltarea din punctul de vedere a serviciilor turistice a acestei zone.

Cheile Bicazului

În aval de Lacul Roșu încep Cheile Bicazului, 6 km de chei spectaculoase în Carpații Orientali, pe valea râului Bicaz, care fac legătura între Transilvania și Moldova, și care, împreună, formează un ansamblu turistic unicat în România.

Lacul Sfânta Ana

Lacul Sfanta Ana

Lacul Sfânta Ana este singurul lac vulcanic din România. Este situat în masivul Ciomatu din județul Harghita, în stânga râului Olt, în apropiere de stațiunea Tușnad. Lacul Sfânta Ana se află la o altitudine de 946 m. De formă aproape circulară, similar cu o paletă de pictor, are o lungime de 620 m și o lățime maximă de 460 m, o suprafață de 19,50 ha și o adâncime maximă de 7 m.

Cheile Vrghișului Vârghiș

Cheile Vârghișului și peșterile din chei alcătuiesc o arie protejată de interes național situată pe teritoriul județelor Covasna și Harghita.

Biserica de lemn din Vârghiș

Este aflată în satul cu același nume din comuna Vârghiș, județul Covasna a fost construită în anul 1807. Are hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil și este înscrisă pe noua listă a monumentelor istorice.

Poiana narciselor de la Vlăhița

Poiana Narciselor – Obiective Turistice langa Lacul Rosu

Poiana narciselor este o arie protejată de interes național situată tot pe teritoriul județului Harghita. Poiana se află în imediata apropiere de drumul județean DJ132 care leagă drumul național DN13A (Vlăhița) de satul Merești. Deși denumită Poiana Narciselor, pe teritoriul ei pot fi admirate numeroase alte specii de flori, în funcție de perioada anului.

Legenda Lacului Roșu

În ceea ce privește Lacul Roșu există mai mai multe legende și povești care ar fi dus la denumirea de astăzi.

Numele lacului provine de la Pârâul Roșu care traversează straturi de culoare roșie cu oxizi și hidroxizi de fier. În limba maghiară se numește gyilkos- „ucigaș”, iar în limba germană Mordersee („Lacul Ucigașul”). Asta pentru că, potrivit legendei, surparea de teren ar fi acoperit un sat, omorându-i atât pe locuitorii lui, cât și animalele. Apa adunată a avut culoarea roșie de așa de mult sânge, încât numele lacului a devenit Lacul Roșu.

O altă legendă spune că în trecut trăia în Lăzarea o fată de o frumuseţe rară, pe nume Estera. Într-o zi aceasta s-a hotărât să meargă la târg, la Gheorgheni. Acolo a întâlnit un flăcău voinic, care, spun bătrânii, se lua la trântă şi cu ursul. De cum s-au văzut, cei doi s-au şi îndrăgostit, flăcăul cerându-i fetei imediat să-i fie mireasă. Însă nunta lor nu a mai avut loc, deoarece flăcăul a fost luat în armată. Fata l-a aşteptat multă vreme, mergând pe înserate cu ulciorul la izvor. Acolo stătea ore în şir, sperând că alesul inimii sale se va întoarce în curând. Era atât de tristă încât la auzul cântecului ei se înduioşau şi munţii.

Astfel, trecând pe acolo într-o duminică, Estera a fost văzută de un tâlhar. Acesta, repezindu-se la ea, a ridicat-o în şa, zburând ca vântul cu ea spre Suhardul Mic. Tâlharul i-a promis fetei tot aurul şi toate bogăţiile din lume numai să-l poată îndrăgi. După o vreme şi-a pierdut răbdarea şi a încercat să ia fata în căsătorie cu sila. Estera a strigat către munţi, cerându-le ajutorul. Stâncile cuprinse de strigătele îndurerate au răspuns cu tunete şi s-a pornit o ploaie torenţială. Stâncile s-au prăbușit, iar fata şi tâlharul au rămas blocați sub ele. Apoi s-au adunat acolo apele munţilor, formându-se Lacul Roşu .

Urmărește-ne pe Google News