Lacul Scropoasa este situat în inima Munților Bucegi, la o altitudine de 1197 metri.
Cuprins:
Despre Lacul Scropoasa
Lacul Scropoasa are o lungime de 2,5 km între Scropoasa şi Dobreşti și o adâncime de aproximativ 10-15 metri.
Lacul Scropoasa are o cădere de 304 m şi un volum de apă de 0,55 milioane de metri cubi. Este un lac de baraj artificial, construit în anul 1929 și asigură regularizarea săptămânală a râului Ialomiţa. Lacul are un potențial hidroenergetic de 1500 – 2000 kw/km, lucru ce a determinat construirea primei hidrocentrale românesti, la Dobrești, în anul 1936. Centrala a fost, până la amplasarea uzinei hidroelectrice de la Bicaz, cea mai mare hidrocentrală din România ca putere instalată.
Cu ceva ani în urmă, Lacul Scropoasa se număra printre principalele obiective turistice din Munții Bucegi. Pe atunci, în imediata apropiere a lacului existau două unități de cazare, dar și locuri de camping, atât pe malul lacului, cât și în împrejurimi.
În prezent, nu mai există locuri de camping amenajat și nici posibilitatea de cazare în jurul lacului. Cabana Scropoasa, pe timpuri foarte apreciată, este acum o ruină.
Cum ajungi la Lacul Scropoasa
Mergând pe DN1, dinspre București, se virează la stânga pe DN 71 la intrare în Sianaia. Apoi după aproximativ 3-4 km se intră pe DJ 713 – Cabana Cuibul Dorului – Şaua Dichiu.
De la Cuibul Dorului se face stânga spre platoul Padina. Din Șaua Dichiului, după aproximativ 3 km există o bifurcație cu indicator către localitatea Moroeni. Drumul la dreapta merge către Cabana Zănoaga, dar pentru a ajunge la Scropoasa trebuie să continui înainte către Moroeni pe DJ 714. După aproximativ 4 kilometri, drumul pentru mașina este foarte anevoios însă se poate ajunge la lacul Scropoasa.
Obiective și trasee turistice în apropiere de Lacul Scropoasa
În jurul Lacului Scropoasa sunt peisaje ce-ți taie respirați, dar și multe obiective turistice.
Cheile Orzei
La capătul opus al Lacului Scropoasa sunt Cheile Orzei. Aici este capătul cheilor care se întind dincolo de podul îngust. Au o lungime de 1,5 km și sunt considerate cele mai înguste chei din România, cu o înălțime de 27 de metri și o lățime de 6 metri.
De la Lacul Scropoasa și până la Cheile Orzei se poate ajunge cu mare ușurință prin tunelul ce străbate muntele, însă accesul public nu este permis prin acest tunel.
Lacul Bolboci
Lacul este format pe cursul râului Ialomița, printr-un baraj artificial. Amplasat chiar în inima munților.
Lacul Bolboci reprezintă un loc deosebit, un spatiu în care frumusețea și puritatea naturii nu au fost deloc știrbite încă prea mult. Fie că este privit de sus, de pe culmile înalte ale Bucegilor, sau doar de la câțiva metri distanță, Lacul Bolboci are același farmec specific. Acest lac este locul perfect dacă vrei să evadezi din agitația cotidiană într-o oaza de liniște. Barajul Bolboci este ridicat în amonte de Cheile Zănoagei, amenajat în scop hidroenergetic, pentru alimentarea cu apă a Orașului Târgoviște.
Cascada 7 Izvoare
Între Lacurile Bolboci și Scropoasa se află un loc pitoresc numit 7 Izvoare, la altitudinea de 1.300 de metri. Cascada 7 Izvoare se află între Lacul Bolboci și Lacul Scropoasa, pe Valea Ialomiței și se spune despre acest loc că are cea mai pură apă din lume. Apa are un volum de 400 de litri pe secundă și, potrivit zvonurilor, aceasta a vindecat bolnavi și l-a răcorit pe însuși zeul dacilor Zamolxe.
Cheile Zănoagei
Cheile Zănoagei din munții Bucegi fac parte din rezervația naturală Zănoaga și se întind pe Valea Ialomiței, cu o lungime de aproximativ 1 km. Traseul Cheile Zănoagei, Lacul Scropoasa, Cascada 7 Izvoare este unul dintre cele mai ușoare și spectaculoase trasee montane.
Povești despre barajul și Lacul Scropoasa
Chiar dacă în prezent lacul este doar un punct de popas pentru cei ce iubesc traseele montane în Bucegi, pe vremuri, aici se adunau foarte mulți turiști pentru a-și petrece vacanța.
Localnicii povesteau că tunelul ce trece prin munte și face legătura cu Cheile Orzei a fost folosit în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Acesta era atât punct de trecere, cât și adăpost.
Mai mult de atât, puțină lume știe că există chiar două tunele. Unul dintre ele este locul în care există mare parte din mecanismul barajului Scropoasa.
Trecerea dintre cele două tunele săpate în munte se poate observa cu ușurință de către cei care vizitează și fotografiază barajul și Lacul Scropoasa.