Lacul Vuturilor este unul dintre cele mai apreciate obiective turistice din Munții Siriului, peisajele ce îl înconjoară sunt răpitoare, iar imaginea lacului în sine completează cu grație această frumusețe.
Cuprins:
Despre Lacul Vulturilor
Lacul fără Fund este aflat la est de Culmea Mălâia, la altitudine de 1420 m, este de origine glaciară. Are o suprafaţă de 10.000 mp, adâncimea maximă de 3 m şi este alimentat din ploi şi de izvoarele de la baza culmii de grohotiş.
Situaţi în partea de vest a grupei Munţilor Buzăului, Munţii Siriu sunt dominaţi de Culmea Mălâia (1662 m) şi de vârful Bocârnea (1657 m).
Culmea Mălâia are un profil asimetric şi este delimitată în est de un versant abrupt. Acoperită cu grohotişuri unde s-a dezvoltat o vegetaţie deasă de arbuşti, preodominând ienupărul, culmea Mălâia are două microdepresiuni. În prima microdepresiune se află Lacul Vulturilor sau Lacul fără fund, iar în cea de-a doua microdepresiune este Lacul Sec.
Lacul fară fund este printre puținele locuri din Romania în care, cu puțin noroc, puteți vedea capre negre.
Cum ajungi la Lacul Vulturilor – Trasee turistice
Lacul Vulturilor, format la peste 1400 metri altitudine, se află într-o zonă puţin cunoscută de turişti, cu peisaje sălbatice, aproape nemodificate.
Pe malul lacului se află cabana de vănatoare Lacul Vulturilor. Cabana este cu circuit închis, dar există posibilitatea de campare în curte sau lângă lac.
- Traseul 1: Siriu – Satul Bontu Mare – Cătun Gura Milei – Valea Milea – Lacul Vulturilor Marcaj: triunghi roșu Durata: 5-6 ore
- Traseul 2: Spre Poarta Vânturilor: Cabana Lacul Vulturilor – Lacul Sec – Șaua „Poarta Vânturilor”. Marcaj: punct roșu Durata: ½ oră
- Traseul 3: Cascada La Șipot – Chiojdu-Lacul Vulturilor[1]. Are o lungime de circa 20 km si urmează DJ 103 P, DC 209, continuînd apoi pe „drumul nemților” până la Lacul Vulturilor
- Traseul 4: La Lacul Vulturilor se poate ajunge prin Valea Neagra pe un traseu de 3,5-4 ore. Marcaj: Banda rosie. Traseul începe la Gura Siriului (520 m), – Dosul Muntelui , Poarta Vânturilor (1.490 m) apoi continuînd pe traseul 2 (punct rosu)
- Traseul 5: Din localitatea Crasna (570 m). Valea Urlătoarea, Poarta Vânturilor. Marcaj: triunghi albastru Durata: 3-3,5 ore
Obiective turistice în zonă
Munţii Siriu sunt un colţ de rai, cu locuri superbe care atrag prin frumuseţea lor liniştitoare şi prin peisajele unice întâlnite aici. Mulţimea atracţiilor oferite, aici pot fi văzute şi caprele negre, îndeosebi de cadrul natural, face ca acesta să constituie o zonă montană foarte solicitată de turişti.
Barajul şi lacul de acumulare Siriu
- Lacul Siriu se află pe DN 10, cam la jumătatea drumului dintre Buzău şi Braşov şi este un lac artificial de vreo zece kilometri lungime situat pe cursul superior al râului Buzău. Este un baraj construit în aproape două decenii, între anii 1975 – 1994, doar din pământ, piatră steril şi argilă, după o reţetă inovatoare la acel moment, fără beton în compoziţie. Are 122 m înălţime şi o deschidere de aproape 600 m. Barajul a fost realizat prin unirea celor doi munţi din apropiere, masivul Podul Calului şi masivul Siriu.
Lacul Sec
- Lacul Sec este situat la nord de Lacul Vulturilor, la 1450 m, este mai degrabă o mlaştină care, per total, ocupă o suprafaţă de aproape 12.400 mp ce prezintă mici ochiuri de apă, adânci de 10-12 cm, alimentate din ploi şi din izvoarele de la poalele Mălâiei.
Colții Balei
- Colţii Balei – zonă din masivul Siriu cu aspect alpin, populată cu capre negre aduse din Munţii Retezat.
Cacsaca Cașoca
- Cascada Caşoca (Pruncea) – cascadă ce se află în apropiere de Barajul Siriu, pe drumul forestier Caşoca (masivul Podu Calului), la 6 km din DN10. Cascada are o cădere de 17 m. În stânga se spune că este ascunzătoarea haiducului Gheorghelaş, fost pandur în oastea lui Tudor Vladimirescu, “stăpân” al acestor locuri între 1821-1827.
Tabla Buții
Tabla Buţii – numită şi Pasul Tătarilor, este o trecătoare şi un fost punct de graniță între Muntenia și Transilvania (altitudine 1340 m) care leagă Valea Buzăului de Valea Teleajănului din jud. Prahova.
Dacă ajungi în județul Buzău, nu rata să vizitezi și Vulcanii Noroioși, unul dintre cele mai apreciate obiective turistice din România
Lacul Vulturilor – povești și legende
Despre Lacul Vulturilor scriitorul Alexandru Vlahuţă spunea că aici “vin vulturii, primăvara, de beau apă ca să întinerească, aici îşi învaţă puii să zboare, deasupra acestei oglinzi fermecate mijesc de somn, cu aripile-ntinse, trufaşii regi ai înălţimilor”.
O altă poveste despre Lacul Vulturilor, de la care i se trage şi denumirea de Lacul fără fund, este aceea că un cioban de aici, sătul de această meserie, şi-ar fi părăsit turma de oi şi şi-a aruncat bâta în acest lac. După un an, el a regăsit-o plutind în Dunăre, moment la care, mistuit de dorul locurilor natale, a decis să se întoarcă la vechea îndeletnicire, căutându-şi turma de oi.
Localnicii mai știu și alte poveşti legate de Lacul Vulturilor. Una dintre ele ar fi că oamenii au construit un drum pe sub lac în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a induce în eroare armata germană. Iar tancurile ce au intrat pe acel drum nu au mai ieşit la suprafaţă niciodată.