Lămâile sunt cunoscute pentru beneficiile pe care le aduc sănătății, fiind o bogată sursă de vitamina C, dar nu numai.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Despre arborele de lămâi
Lămâiul, ce are denumire științifică de Citrus limon, este un arbust din familia Rutaceae. Lămâiul este originar din Asia și poate crește și până la 5-10 metri înălțime.
Lămâiul este un arbore veșnic verde, cu flori parfumate și fructe bogate în vitamina C.
Lămâiul a intrat în Europa nu mai târziu de primul secol d.Hr., în timpul Romei Antice. Cu toate acestea, nu a fost cultivat pe scară largă. A fost distribuit pe scară largă în întreaga lume arabă și regiunea mediteraneeană între 1000 și 1150.
Soiuri de lămâi
În lume există numeroase soiuri de lămâi, iată pe cele mai cunoscute și mai răspândite dintre acestea:
- Bonnie Brae
- Bush lemon tree
- Eurekai
- Femminello St. Teresa, sau Sorrento
- Fino
- Blanco et Primofiori sau Primofiore
- Jhambiri C. jhambiri
- Lisbon
- Meyer
- Ponderosa
- Variegated Pink
- Verna
- Villafranca
- Yen Ben
- Yuzu
Îngrijirea unui lămâi în ghiveci
Ghiveciul trebuie să fie destul de mare, pentru ca rădăcinile arborelui de lămâi să aibă loc să se dezvolte. Ghveciul trebuie să aibă tot timpul lumină. În plus, un arbore adult poate atinge înălțimi de până la 2 metri, așa că locul în care este amplasat trebuie să fie unul spațios. Este bine de știut că lămâiul crescut direct în pământ se înalță mai mult decât cel care este plantat în ghiveci.
Pe timp de vară ghiveciul cu arborele de lămâi poate fi ținut afară, pe terase ori în grădină, dar în timpul iernii acesta trebuie protejat de temperaturile scăzute.
Citricele sunt deosebit de sensibile la frig. Pomul tău trebuie să aibă o temperatură ridicată în mod constant, atât pe timpul zilei, cât şi noaptea.
Pământul în care este plantat trebuie să bogat nutrienți, dar și bine drenat. Apa în exces poate dăuna. În plus, vasul ideal este cel din teracotă, recomandat pentru că permite aerisirea rădăcinilor şi drenarea apei în exces.
Pe timpul iernii, citricele trebuie udate doar când se usucă pământul, în medie de două ori pe săptămână. Vara, udările vor fi mai dese, în funcţie de căldura din cameră. Ar fi bine să foloseşti o apă curată, cât mai săracă în calcar şi clor. Apa de ploaie şi apa de izvor sunt ideale, dar în lipsa lor este bună şi apa de la robinet, după ce a stat câteva zile.
Lămâi – beneficii și proprietăți
Lămâile sunt bogate în vitamina C, fibre și diferiți compuși benefici ai plantelor. Acești nutrienți sunt responsabili de mai multe beneficii pentru sănătate. De fapt, lămâile pot sprijini sănătatea inimii, controlul greutății și sănătatea digestivă.
Valori nutriționale pentru 100 g lămâi:
- Calorii (kcal) 28
- Lipide totale 0,3 g
- Lipide saturate 0 g
- Lipide polinesaturate 0,1 g
- Lipide mononesaturate 0 g
- Colesterol 0 mg
- Sodiu 2 mg
- Potasiu 138 mg
- Carbohidrați 9 g
- Fibre alimentare 2,8 g
- Zahăr 2,5 g
- Proteine 1,1 g
- Vitamina A 22 IU
- Vitamina C 53 mg
- Calciu 26 mg Fier 0,6 mg
- Vitamina B6 0,1 mg
- Magneziu 8 mg
Stimulează sistemul imunitar
În medicina populară din multe țări, lămâile sunt utilizate pentru a trata răceala, tusea și alte inflamații ale căilor respiratorii. Studiile arată și ele că există anumiți compuși în lămâi care susțin sistemul imunitar. Lămîile sunt o sursă superioară de vitamina C. În plus, unii dintre compușii vegetali din aceste citrice pot ajuta, de asemenea, la consolidarea sistemului imunitar.
Mențin sănătatea inimii
Cercetările arată că consumul de fructe și legume bogate în vitamina C vă reduce riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral
Cu toate acestea, nu numai vitamina C este considerată bună pentru inimă. Compușii de fibre și plante din lămâi ar putea, de asemenea, să scadă semnificativ unii factori de risc pentru bolile de inimă
De exemplu, un studiu a arătat că un consum de 24 de grame de extract de fibre citrice zilnic timp de o lună a redus nivelul total de colesterol din sânge.
Mențin sănătatea digestivă
Lămâile sunt formate din aproximativ 10% carbohidrați, mai ales sub formă de fibre solubile și zaharuri simple.
Principala fibră din lămâi este pectina, o formă de fibră solubilă legată de multiple beneficii pentru sănătate.
Fibrele solubile pot îmbunătăți sănătatea intestinelor și pot încetini digestia zaharurilor și a amidonului. Potrivit studiilor, aceste efecte pot duce la scăderea nivelului de zahăr din sânge
Previn anemia
Anemia cu deficit de fier este destul de frecventă. Apare atunci când nu primești suficient fier din alimentele pe care le consumi.
Lămâile conțin puțin fier, dar previn în primul rând anemia prin îmbunătățirea absorbției de fier din alimentele vegetale.
Potrivit studiilor, intestinul absoarbe fierul din carne, pui și pește (cunoscut sub numele de fier hem), în timp ce fierul din surse vegetale (fier non-hem) nu la fel de ușor. Cu toate acestea, această absorbție poate fi îmbunătățită prin consumul de vitamina C și acid citric.
Contraindicații
Lămâile sunt în general bine tolerate, dar citricele pot provoca reacții alergice la un număr mic de persoane..
Ele pot provoca, de asemenea, alergii de contact și iritații ale pielii la persoanele cu dermatită.
Lămâile sunt destul de acide, astfel încât consumul lor frecvent poate fi dăunător sănătății dentare dacă smalțul dinților e predispus la deteriorare.
- Descoperă și cele mai sănătoase fructe exotice care se găsesc la noi
Utilizări ale lămâilor
Lămâile au numeroase utilizări, atât în bucătărie, în diverse rețete, dar și în cosmetică, în medicină și chiar în produsele de curățenie.
Folosirea lămâilor în bucătărie
Lămâile sunt poate cele mai folosite citrice în bucătărie, fie că vorbim despre coajă, suc sau fructul întreg.
Sucul de lămâie este folosit la limonade, la acrirea diverselor preparate culinare sau chiar la marinate.
Sucul de lămâie este folosit uneori ca un conservant de scurtă durată la anumite alimente (fructe sau legume) care au tendința de a se oxida (prind o culoare maro) după tăiere acidul său distrugând enzimele care produc această oxidare.
În scop medicinal
Sucul de lămâie, care are proprietăți antiseptice datorită pH-ului scăzut, este utilizat de la produse de prim ajutor până la tratamente împotriva durerii de gât.
Având o cantitate mare de vitamina C, sucul este deseori folosit pentru beneficiile acesteia în medicina naturală. Deasemeni, cu un conținut puternic de antioxidanți naturali (flavonoide), se presupune că putea juca un rol împotriva bolilor degenerative ale creierului, ca Alzheimer.
În cosmetică
De asemenea, sucul de lămâie este tot mai folosit în cosmetică pentru a da elasticitate pielii.
În plus, pentru că sucul de lămâie este astringent este folosit în diferite măști de față împotriva acneei.
În curățenie
În produsele de curățenie pentru bucătărie și baie, sucul de lămâie este utilizat atât ca deodorizant, cât și pentru a înlătura grăsimea, petele și a dezinfecta. Amestecat cu bicarbonat de sodiu, poate scoate petele de calcar sau altfel de pete.
Rețete cu lămâi
Lămâia este utilizată în scopuri culinare și non-culinare în întreaga lume – în primul rând pentru suc, deși pulpa si coaja sunt deasemeni folosite la gătit. Sucul de lămâie conține aproximativ 5%-6% acid citric, care îi dă un gust acru și un pH de 2-3. Gustul acru distinctiv al sucului de lămâie îl face un ingredient cheie în multe feluri de mâncare din întreaga lume.
Prăjitură cu lămâie
Ingrediente:
- Pentru aluat:
- 200 g unt
- 100 g zahăr
- 280 g făină
- Pentru cremă:
- 300 g zahăr
- 30 g făină
- 4 ouă
- coaja răzuită de la două lămâi
- zeama celor două lămâi
Mod de preparare:
Folosind un mixer sau un blender, amestecă untul, zahărul și făina. Așază aluatul uniform într-o tigaie unsă sau tapetată cu hârtie de copt.
Coace pentru 20-25 minute la 180°, până când începe să se coloreze ușor pe margini. Amestecă zahărul, faina, ouăle, coaja și zeama de la lămâi până când se dizolvă zahărul. Lasă amestecul să stea 10 minute.
Așază crema de lămâie pe blatul copt și dă tava la cuptor pentru încă 20-25 de minute, sau până când partea superioară are o culoare auriu-maronie.
Lasă prăjitura cu lămâie să se răcească, apoi orneaz-o cu zahăr pudră.
Chec cu lămâie
Ingrediente:
- Pentru aluat
- 150 g făină
- 150 g unt
- 150 g zahăr pudră
- 3 ouă
- 1 lămâie galbenă
- 1 lămâie verde
- 1 plic praf de copt
- 1 praf sare
- Pentru glazură
- 100 g zahăr pudră
- 150 ml suc de lămâie
Mod de preparare:
Se mixează untul cu zahărul şi după ce s-a obţinut o cremă spumoasă se adaugă gălbenuşurile pe rând şi se amestecă
după fiecare.
Se pun şi făina, praful de copt stins cu zeamă de lâmâie, cojile rase ale celor două lămâi şi sarea.
Se bat albuşurile spumă şi se adaugă la final, amestecând uşor numai de jos în sus. Se toarnă în tava de chec unsă şi tapetată cu făină şi se dă la copt pentru 35 de minute. Se scoate din tavă şi se lasă să se răcească.
Pentru glazură, se amestecă energic sucul de lămâie şi zahărul până se obţine un sirop mai gros, albicios. Se toarnă imediat peste chec şi se lasă să se închege. Apoi se taie şi se serveşte.
Sursă – rețete.unica.ro
Pui cu lămâie și usturoi
Ingrediente:
- 4 bucăți piept sau copane de pui fără os
- 1/2 linguriță sare
- 1/4 linguriță piper negru măcinat
- o lingură ulei de măsline
- 3 linguri unt
- o ceapă mică tocată mărunt
- 4 căței de usturoi tocați mărunt
- două linguri făină
- 250 ml smântănă de gătit sau lapte integral
- 100 ml supă de pui
- 3 linguri suc de lămâie
- o lămâie mică tăiată rondele
Mod de preparare:
Puiul se usucă bine cu șervețele de hârtie, apoi se dă cu sare și piper.
Se încinge uleiul într-o tigaie și se prăjește ușor puiul, câte 6-7 minute pe fiecare parte, până când devine auriu. Apoi se scoate puiul pe o farfurie.
Se dă focul mediu și e adaugă untul în tigaie. Când s-a topit, se pune ceapa, usturoiul, sarea și piperul și se lasă pe foc în jur de un minut. Se adaugă făina și se amestecă, așa încât să acopere ceapa și usturoiul. Se mai lasă la foc un minut.
Se pune smântâna sau laptele și supa de pui și se amestecă până când au dispărut cocoloașele de la făină. După ce a dat în foc acest amestec, se adaugă puiul prăjit. Se lasă totul la foc până când se face puiul, apoi se adaugă sucul de lămâie. Pentru mai mult gust, se poate pune și puțină coajă de lămâie. Se servește ornat cu feliile de lămâie.
Curiozități despre lămâie
- Un studiu genetic a lămâiei de astăzi consideră că acest fruct este un hibrid între un portocal acru și un lămâi sălbatic
- Ca medie, lămâia conține aproximativ 3 linguri (50 ml) de suc
- Permiterea lămâii să ajungă la temperatura camerei înainte de stoarcere (sau încălzirea scurtă într-un microunde) face mai ușoară extragerea sucului.
- În India, fructul, lămâia, este utilizată în viața de zi de zi pentru diverse scopuri. Este utilizată în toată medicină tradițională indiană, în principal, în medicina Siddha și Ayurveda.
- India este prima în lista producătorilor de lămâi cu aproximativ 23,7% din totalul furnizării, urmată de Mexic, Argentina, China și Brazilia.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Costica2023 • 20.12.2023, 13:15
Lămâile sunt fructe citrice bogate în vitamina C și antioxidanți, oferind numeroase beneficii pentru sănătate
Costica2023 • 14.12.2023, 13:35
Fructe acide, coajă galbenă, utilizate în gătit și băuturi răcoritoare
Costica2023 • 14.12.2023, 13:34
Fructe citrice, galbene, suculente și acide, arbori verzi pereni.