Ce este laptele de bivoliță

Laptele de bivoliță este un tip de lapte cu un conținut ridicat de proteine și de grăsimi, ceea ce îi conferă o textură bogată și cremoasă, perfectă pentru producerea de unt, smântână și iaurt. Acest tip de lapte este utilizat în prepararea unor produse lactate tradiționale datorită texturii sale dense și a gustului caracteristic.

Laptele de bivoliță provine de la o specie de bovide Bubalus bubalis, originară din Asia de Sud, Asia de Sud-Est și China. Este o vită cornută, rumegătoare, cu coarne inelate îndreptate spre spate, asemănătoare boului, dar care are o blană deasă, aspră și, de obicei, de culoare neagră sau albă.

Există mai multe rase de bivoli, însă bivolița de râu, care reprezintă 70% din populația de globală de bivoli de apă (cealaltă categorie este cea a bivolilor de baltă), este cea care contribuie cel mai mult la producția mondială de lapte.

Unde se produce cel mai mult lapte de bivoliță

India și Pakistan sunt țările care asigură aproximativ 80% din producția mondială de lapte de bivoliță, fiind urmate de China, Egipt și Nepal, unde trăiesc mai multe bivolițe de lapte decât vaci. Bivolițe de lapte trăiesc și în regiunea Mării Mediterane, în special în Italia, acolo unde acest tip de lapte este utilizat în principal pentru fabricarea brânzei, potrivit HealthLine.com.

Laptele de bivoliță provine de la o specie de bovide Bubalus bubalis, originară din Asia

Bivolul românesc este o rasă în pericol de abandon din România. În Transilvania, bivolițele se numesc drigane și, deși dau un lapte gras foarte bun, oamenii nu mai vor să le țină, cel mai probabil din cauză că, după o fătare, bivolița nu poate fi mulsă la fel de multe luni ca o vacă.

Diferența dintre laptele de bivoliță și cel de vacă

Laptele de bivoliță și cel de vacă sunt foarte nutritive și oferă o cantitate mare de vitamine și de minerale, însă au compoziții diferite, ceea ce le oferă proprietăți distincte și beneficii diverse pentru sănătate. În general, acesta conține mai multe proteine, carbohidrați, grăsimi și minerale în comparație cu laptele de vacă, dar are și mai puțin colesterol. Este mai dens, are o textură mai cremoasă și un gust mai intens, cu o tentă ușor dulceagă.

Concret, laptele de bivoliță are un conținut de grăsimi de aproximativ 6-8% comparativ cu laptele de vacă, care conține 3-4%, ceea ce face să fie mai cremos și mai dens din punct de vedere nutritiv. O altă diferență majoră o reprezintă nivelul mai ridicat de proteine, care pot echilibra starea generală de sănătate, precum și conținutul mai scăzut în lactoză comparativ cu laptele de vacă, ceea ce face laptele de bivoliță mai potrivit pentru unele persoane cu intoleranță moderată la lactoză.

La ce este folosit laptele de bivoliță

În același timp, laptele de bivoliță este o sursă excelentă de calciu, fosfor, potasiu, magneziu, zinc, cupru, fier și vitamine (B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9, B12, C). De asemenea, merită menționat faptul că, deoarece bivolițele sunt mai eficiente în conversia betacarotenului – un antioxidant cu o culoare galbenă distinctivă – în vitamina A, laptele lor este mai alb decât laptele de vacă, se precizează pe site-ul TrueMeds.in.

Datorită conținutului său mai mare de solide, laptele de bivoliță are o textură mai groasă decât multe alte tipuri de lapte, ceea ce îi îmbunătățește aplicațiile culinare, făcându-l o alegere preferată pentru pregătirea diverselor feluri de mâncare. În cele din urmă, conținutul mai scăzut de apă, laptele de bivoliță are o textură mai densă, care îl face potrivit pentru fabricarea produselor lactate pe bază de grăsimi, ca untul, brânza, mozzarella și înghețata.

Beneficii ale consumului de lapte de bivoliță

Laptele de bivoliță are numeroase beneficii pentru sănătate, profilul său nutrițional bogat în grăsimi sănătoase și în proteine susținând bunăstarea generală. Acest lucru îl face deosebit de util mai ales pentru copiii aflați în perioada de creștere, dar și pentru sportivii care trebuie să mențină o anumită categorie de greutate. Iată care sunt principalele beneficii și utilizări ale laptelui de bivoliță:

Îmbunătățește nutriția

O singură cană cu lapte de bivoliță furnizează circa 41% din valoarea zilnică de fosfor și 32% de calciu, nutrienți esențiali pentru sănătatea și dezvoltarea oaselor. În plus, este o sursă bună de vitaminele A, B12 și C, care susțin sănătatea generală și imunitatea.

Îmbunătățește sănătatea inimii

Cercetările sugerează că laptele de bivoliță fermentat ar putea fi benefic pentru inimă. Acesta poate să conțină bacterii precum Lactococcus Lactis, care pot ajuta la scăderea nivelului de colesterol, a tensiunii arteriale și a nivelului de trigliceride.

Stimulează sistemul imunitar

Se crede că laptele provenit de la bivolițe este bun și pentru sistemul imunitar datorită conținutului de probiotice care pot îmbunătăți absorbția mineralelor și a vitaminelor. De asemenea, aceste probiotice pot stimula generarea de proteine și pot spori protecția împotriva agenților patogeni din tractul gastrointestinal. Așadar, consumul de lapte de bivoliță ar putea să crească imunitatea, notează TrueMeds.in.

Combate diabetul

Laptele de bivoliță poate avea și efecte antidiabetice datorită naturii sale probiotice. Astfel, acest tip de lapte ar putea ajuta la gestionarea diabetului.

Întărește sistemul osos

Conținutul ridicat de calciu din laptele de bivoliță joacă un rol semnificativ în întărirea oaselor și în prevenirea unor afecțiuni precum osteoporoza și artrita. În afară de calciu, acesta conține și alte minerale, precum magneziu, fosfor și zinc, care contribuie și mai mult la densitatea și la rezistența oaselor. Consumul regulat de lapte de bivoliță poate ajuta la menținerea sănătății oaselor.

Dezvoltă sistemul muscular

Fiind o sursă excelentă de proteine, laptele de bivoliță furnizează toți cei nouă aminoacizi esențiali, care sunt necesari pentru repararea și pentru creșterea masei musculare. Acest lucru îl face deosebit de benefic mai ales pentru sportivi și pentru persoanele care doresc să își crească masa musculară.

Îmbunătățește sănătatea pielii

Conținutul bogat în antioxidanți și vitamine al acestui tip de lapte ajută la hrănirea și la hidratarea și vitalizarea pielii, îmbunătățind potențial aspectul acesteia. Acesta poate fi, de asemenea, utilizat în produsele de îngrijire a pielii făcute în casă, cum ar fi măștile de față, pentru a obține o piele strălucitoare.

Reduce riscul de hipertensiune arterială

Laptele de bivoliță poate oferi concentrații importante de potasiu, un mineral cu un rol major pentru echilibrul unei tensiuni arteriale stabile. Potasiul acționează ca un vasodilatator care lărgește vasele de sânge și arterele. De asemenea, laptele de bivoliță conține 412 mg de calciu pe cană, iar calciul reduce și el riscul de hipertensiune arterială. În acest fel, atât potasiul, cât și calciul asigură o circulație mai bună a fluxului sanguin și pot preveni și alte complicații coronariene, cum ar fi întărirea arterelor, explică experții de la MedicineNet.com.

Îmbunătățește circulația

De asemenea, laptele de bivoliță poate să ajute și la îmbunătățirea circulației sângelui prin diferite mecanisme, inclusiv reglarea colesterolului și a tensiunii arteriale. Oferă nutrienți esențiali, cum ar fi fierul, vitaminele B și vitamina C, care ajută la prevenirea anemiei și la îmbunătățirea oxigenării organelor și a țesuturilor, îmbunătățind în cele din urmă funcționalitatea și performanța acestora.

Ajută la creșterea în greutate

Deși unii ar considera acest lucru un dezavantaj, laptele de bivoliță este consumat de cei care încearcă să ia în greutate. Este delicioas, hrănitor și accesibil și, mai important, conține grăsimi sănătoase și proteine ​​care ajută la creșterea masei musculare și la dezvoltarea unui fizic muscular. De aceea, este recomandat să fie integrat atât în dieta copiilor și adolescenților, care se află în creștere, cât și în cea a adulților, datorită conținutului ridicat de proteine.

Efecte secundare și riscuri ale laptelui de bivoliță

În ciuda numeroaselor sale beneficii, consumul de lapte provenit de la bivolițe poate prezenta și o serie de efecte secundare și riscuri. Astfel, conținutul ridicat de grăsimi ar putea fi un motiv de îngrijorare pentru persoanele care încearcă să-și controleze greutatea și pentru cele cu probleme cardiace din cauza potențialului de creștere a nivelului de colesterol.

Mozzarella di bufala

La fel ca alte produse lactate, și laptele de bivoliță conține lactoză, iar persoanele cu intoleranță la lactoză se pot confrunta cu probleme digestive precum balonare, gaze și diaree după ce consumă lapte de bivoliță.

Pentru persoanele care suferă de alergii la laptele de vacă, laptele de bivoliță reprezintă o alternativă, însă acesta poate totuși declanșa reacții alergice la unele persoane. Potențialii contaminanți reprezintă un alt motiv de îngrijorare deoarece, dacă laptele de bivoliță provine de la ferme care folosesc injecții cu oxitocină pentru producția de lapte, pot exista îngrijorări cu privire la efectele pe termen lung asupra sănătății.

De asemenea, conținutul ridicat de proteine din acest lapte poate determina un anumit disconfort digestiv pentru unele persoane, mai ales dacă este consumat în cantități mari, notează TrueMeds.in. Pentru a evita astfel de riscuri nu ar trebui să bei lapte de bivoliță în fiecare zi, ci să-l consumi cu moderație împreună cu alte alimente sănătoase pentru a te bucura de beneficiile sale.

Citeşte şi despre dieta cu lapte!

 
 

Urmărește-ne pe Google News