Cuprins:
Laptele de orez este o băutură vegetală, cu un gust ușor dulceag, aromat, o textură cremoasă și poate reprezenta o alternativă sănătoasă de consumat pentru persoanele cu intoleranță la lactoză. Îl poți pregăti foarte ușor acasă, iar beneficiile lui sunt multiple pentru organism.
Cum să faci lapte de orez acasă
Pune într-o cratiță mare 300 g de orez alb și adaugă apă fierbinte peste. Lasă să stea câteva ore la înmuiat sau până când vei observa că orezul a absorbit apa. Toarnă apoi într-un blender apa și orezul, pune și un praf de sare, și amestecă totul timp de un minut.
Pune apoi într-o strecurătoare un tifon fin și strecoară bine totul.
Dacă vrei să obții un gust ușor dulceag, pune peste orez și două curmale dulci, fără sâmburi, înainte de a trece prin blender.
Poți, de asemenea, să adaugi și o linguriță extract de vanilie. Laptele obținut îl poți pune într-o sticlă și îl poți păstra la frigider timp de 2-3 zile. Poate fi consumat simplu, ca băutură, ori poate fi adăugat într-o varietate de rețete.
Ce beneficii are laptele de orez
Lapele de orez este bogat în vitaminele A, B, D, minerale precum calciu și fier, dar și antioxidanți. Astfel, băutura este considerată un adjuvant natural pentru a întări sistemul imunitar, pentru a preveni simptomele stresului oxidativ, dar și pentru a preveni afecțiunile cornice.
Poate îmbunătăți sănătatea oaselor, deoarece laptele de orez are un conținut ridicat de magneziu, iar asta poate ajuta pe termen lung la scăderea riscului de a dezvolta osteoporoză.
Laptele de orez conține nutrienți care ajută și la sănătatea cardiovasculară. Grăsimea nesaturată din compoziție poate reduce colesterolul din sânge, iar magneziul din compoziție poate ajuta în controlul tensiunii arteriale.
Laptele de orez este un produs natural și pentru îmbunătățirea digestiei. Pentru că nu conține lactoză, dar și pentru că îmbunătățește mediul bacterian din intestine, laptele de orez poate lupta împotriva balonării și a indigestiei.
Laptele de orez ajută la menținerea sănătății pielii datorită conținutului de acid para-aminobenzoic. Este un compus care protejează pielea, ajută în reducerea petelor și liniilor fine de la nivelul pielii și acționează ca un agent antiinflamator.
Rețete cu lapte de orez
Pui curry cu lapte de orez
Ingrediente pentru pasta de curry
- O ceapă,
- Doi căței de usturoi;
- O linguriță ghimbir măcinat;
- O linguriță cardamom măcinat;
- ½ linguriță turmeric măcinat;
- 1 linguriță gram masala;
- ½ linguriță sare de mare.
Ingrediente pentru pui cu lapte de orez
- 500 g piept de pui;
- 100 g pasta de roșii;
- 250 ml lapte de orez;
- ½ linguriță pudră de chilli;
- ½ linguriță de scorțișoară.
- Sare, piper.
Mod de pereparare
Pune într-o tigaie o lingură de ulei de măsline, adaugă o ceapă tocată mărunt și pieptul de pui pe care l-ai tocat cubulețe. Condimentează cu sare și piper și lasă pe foc, amestecând constant, timp de 2-3 minute.
Pentru pasta de curry amestecă toate ingredientele și pune-le pe foc timp de două minute, peste pieptul de pui. Pune acum și pasta de roșii, laptele de orez, scorțișoara și pudra de chilli și amestecă bine toate ingredientele.
Lasă la foc mic pentru 30 de minute, sau până când carnea este gătită, iar sosul s-a îngroșat suficient.
Supă de legume cu lapte de orez
Ingrediente
- 2 cartofi mari,
- 2 morcovi;
- O țelină, o ceapă;
- 150 g mazăre congelată;
- 500 ml lapte de orez;
- 2 căței de usturoi;
- Sare, piper, ulei de măsline.
Mod de preparare
Într-o cratiță mare pune uleiul de măsline și adaugă ceapa tocată mărunt să se călească. Pune și restul legumelor pe care le-ai tăiat în cubulețe, condimentează după gust și adaugă apă peste legumele. Lasă la fiert până când se înmoaie toate.
Pasează toate legumele cu ajutorul unui blender. Pune crema de legume obținută într-o cratiță mare, adaugă peste mazărea, laptele de orez și mai lasă să fiarbă pentru 5-7 minute, după care pasează din nou supa. Când supa este gata, presară deasupra verdeață proaspătă și asta este tot.
Ciocolată caldă cu lapte de orez
Ingrediente
- 400 ml lapte de orez;
- O jumătate de ciocolată neagră;
- O banană;
- O linguriță extract de vanilie, o linguriță scorțișoară;
- Un vârf de sare, miere.
Mod de preparare
Pune laptele într-o cratiță să se încălzească, apoi adaugă bucățile de ciocolată amestecând până când acestea se topesc. Adaugă vanilia, scorțișoara și banana pisată și amestecă bine. Dacă îți dorești o compoziție mai dulce, poți adăuga acum și miere. Ciocolata caldă este gata și poate fi consumată imediat.
Citește și: Rețete de cheesecake sărat
Sursă foto: 123rf.com
Sursă info: verywellfit.com