Laptele de ovăz reprezintă alternativa gustoasă de lapte fără lactoză ce poate fi consumat și de persoanele care se confruntă cu diferite alergii sau restricții alimentare.

Ce este laptele de ovăz

Laptele de ovăz este făcut din cereale care nu conțin gluten, prin înmuierea crupelor integrale în apă, tăiate sau întregi, amestecate și apoi strecurate, rezultând astfel lichidul. Ovăzul absoarbe mai multă apă, atunci când este strecurat, astfel că laptele rezultat absoarbe mai mulți nutrienți, proteine, fibre, vitamine și minerale.

Ce sunt fulgii de ovăz

În compoziția fulgilor se găsesc trei tipuri de amidon, care acționează diferit, spre deosebire de amidonul din alte cereale: amidon care este descompus ușor și se absoarbe sub formă de glucoză, este prezent în proporție de 7%, amidon care se digeră mai lent și este prezent în proporție de 22%, și amidon rezistent care funcționează precum fibrele și este prezent în proporție de 25%.

Din compoziția fulgilor de ovăz nu lipsesc nici vitaminele și mineralele, iar printre cele mai importante amintim: fier, zinc, cupru, fosfor, acid folic, magneziu, vitaminele B1, B5 și E.

Ce beneficii are laptele de ovăz

Cu un conținut ridicat de vitamine B, E și D, dar și de minerale esențiale precum fier, calciu, zinc, mangan sau fosfor, laptele de ovăz asigură sănătatea oaselor, dar și a sistemului imunitar, pe cale naturală.

Este un adjuvant natural și pentru reglarea tranzitului intestinal, datorită conținutului ridicat de fibre, și ajută la reducerea riscului apariției constipației, a sindromului intestinului iritabil. De asemenea, ajută și la menținerea nivelului bun al colesterolului.

Fibrele solubile din laptele de ovăz îmbunătățesc funcția digestivă și ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge, prevenind astfel creșterea glicemiei.

Laptele de ovăz este un antioxidant natural pentru piele, ajutând astfel bariera pielii să se repare și să lupte împotriva radiațiilor UV. Menține pielea strălucitoare și ajută la reducerea petelor pigmentare, a liniilor fine, dar și la prevenirea apariției acneei.

Ce beneficii are laptele de ovăz

Valori nutriționale pentru o cană, 240 ml de lapte de ovăz neîndulcit

  • calorii: 120;
  • proteine: 3 grame;
  • grăsime: 5 grame;
  • carbohidrați: 16 grame;
  • fibre alimentare: 2 grame;
  • vitamina B12: 50% din doza zilnică recomandată (DZR);
  • riboflavina: 45% din DZR;
  • calciu: 25% din DZR;
  • fosfor: 20% din DZR;
  • vitamina D: 20% din DZR;
  • vitamina A: 20% din DZR;
  • potasiu: 8% din DZR;
  • fier: 2% din DZR.

Cum faci lapte de ovăz acasă

Ai nevoie de 200 de grame de fulgi de ovăz. Pui fulgii într-un vas mare, peste adaugi apă cât să acopere fulgii, și lași totul la înmuiat peste noapte, cu vasul acoperit cu un prosop din bumbac, într-un loc răcoros, dar nu în frigider.

A doua zi, cu ajutorul unei strecurători, vei strecura apa, iar fulgii înmuiați îi vei pune într-un blender, peste care adaugă 1,5 litri de apă, o linguriță de sare și mixezi timp de 45 de secunde.

Lichidul obținut îl vei strecura printr-o strecurătoare în care ai pus un tifon cu ochiuri fine. Vei stoarce bine fulgii de ovăz pentru a scurge tot restul de lapte de ovăz.

Dacă laptele rezultat este prea gros, mai poți adăuga puțină apă și amesteca din nou.

În cazul în care îți dorești ca laptele din ovăz să aibă un gust puțin dulce, poți adăuga în compoziție, una, maximum două lingurițe de miere sau îndulcitor stevia, ori extract de vanilie.

Băutura obținută este laptele de ovăz pe care îl poți depozita într-o sticlă sau într-un borcan și îl poți păstra la frigider pentru 4-5 zile. Înainte de consum, se agită ușor sticla cu lapte de ovăz.

Rețete cu lapte din ovăz

Clătite cu lapte și fulgi de ovăz

Ingrediente

  • 240 ml lapte de ovăz;
  • 40 g fulgi de ovăz;
  • 50 g nuci pecan;
  • 50 g nuci românești;
  • 4 linguri sirop de arțar;
  • două linguri unt;
  • două ouă;
  • o linguriță de scorțișoară;
  • 10 g fulgi de cocos;
  • un vârf de sare.

Mod de preparare

Pune fulgii de ovăz într-un blender sau robot de bucătărie și transformă-i în făină. Într-un bol amestecă făina de ovăz cu laptele, ouăle, scorțișoara și sarea și amestecă totul până obții o pastă omogenă.

Într-o tigaie antiaderentă pe care ai uns-o cu puțin unt pune, pe rând, câte un polonic din compoziția pentru clătite și coace pe ambele părți până clătita s-a rumenit. Desertul poate fi servit cu nuci măcinate presărate deasupra, sirop de arțar și un praf de scorțișoară ori fulgi de cocos.

Terci de ovăz

Ingrediente

  • 50 g fulgi de ovăz;
  • 150 ml lapte de ovăz;
  • 150 ml apă;
  • o linguriță sirop de arțar;
  • un praf de sare;
  • nuci, stafide și migdale.

Mod de preparare

Laptele, apa și sarea se pun la fiert într-un vas mare. Se lasă pe foc până dau în clocot, după care se reduce focul la minim și se adaugă fulgii de ovăz.

Se amestecă foarte bine și se lasă totul la fiert pentru aproximativ 15 minute sau până când terciul de ovăz capătă consistența dorită. Când este gata, se ia de pe foc vasul, se adaugă siropul și se mai pot adăuga și alte arome precum rom, cacao, vanilie sau coajă de portocală.

Se amestecă bine totul. Se pune într-un bol terciul de ovăz, iar deasupra se poate decora cu migdale, nuci sau stafide, în funcție de preferințe.

Brioșe cu banane și lapte de ovăz

Ingrediente

  • 200 ml lapte de ovăz;
  • 2 banane;
  • 200 g făină integrală;
  • 4 linguri de zahăr;
  • 3 linguri ulei de cocos;
  • o linguriță scorțișoară;
  • un plic praf de copt.

Mod de preparare

Pisează bananele, amestecă-le cu laptele și dă-le prin blender timp de 30 de secunde. Adaugă peste lapte și făina, praful de copt, uleiul de cocos și zahărul. Amestecă bine până când se încorporează toate ingredientele.

Adaugă acum și scorțișoara. Pune compoziția făcută într-o tavă în formele de brioșă și dă totul în cuptorul preîncălzit pentru 30-40 de minute.

Citește și: Lapte de cocos beneficii și cum se face laptele de cocos acasă

Sursă foto: 123rf.com

Sursă info: healthline.com

Urmărește-ne pe Google News