VALERIANA, dușmanul poftei de nicotină

Medicul recomandă câteva plante care ajută corpul să reacționeze pozitiv în condiții de stres fizic și emoțional. Valeriana e utilă în această perioadă, deoarece calmează pofta de nicotină și ameliorează stările de anxietate, neliniște, insomnie și stres. Se poate lua pulbere de rădăcină uscată, de trei ori pe zi, câte un vârf de cuțit. Mai poți folosi infuzia (o linguriță de plantă la o cană cu apă), care se bea seara la culcare, sau tinctura preparată din 20 g rizomi şi rădăcini de valeriană la 100 ml alcool de 60-70O, prin macerare, timp de 8 zile. Se iau 15-20 picături de trei ori pe zi, ultima doză seara, la culcare. Menta e recomandată pentru tratamentul dependenței de nicotină și are efect de calmare și ridicare a moralului în perioada renunțării la fumat. Se beau maximum două căni pe zi, în mai multe etape.

SUNĂTOAREA, împotriva sevrajului

Sunătoarea reduce simptomele din sevrajul nicotinic. Utilă în dependența de nicotină, dar și în cea de alcool. Se face ceai din două lingurițe de plantă la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Passiflora reduce anxietatea asociată perioadei de renunțare la fumat. Cătuşnica e o plantă despre care se știe din vechime că te scapă de patima fumatului. Se face infuzie dintr-o linguriță la o cană cu apă și se beau două-trei căni pe zi.

Dietă bogată în legume şi fructe

Pe lângă fitoterapie, dr. Răduță recomandă o dietă bogată în legume și fructe, „care vor susține procesul detoxifierii. În plus, alimentele bogate în vitamina C au ca efect diminuarea poftei de nicotină”. Se știe și tendința fumătorilor de a se îngrășa, dar asta se întâmplă doar pentru că înlocuiesc fumatul cu ronțăitul. Dacă, în loc de covrigei, vei avea fructe sau legume proaspete la tine, sigur nu vei mai lua în greutate.

TRATAMENT PERSONALIZAT

„Pentru un fumător, renunțarea la viciu este cea mai bună cale pentru îmbunătățirea stării de sănătate. Sunt persoane care pot selecta cea mai bună metodă, dar există și cealaltă categorie, extrem de numeroasă, pentru care este nevoie de consiliere. Aici intervine specialistul, care, după o investigație generală a organismului, stabilește regulile cele mai simple care corespund lui și îl ajută în delimitarea clară a motivației.”
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei

Urmărește-ne pe Google News