Durerea în gât: ce este, simptome, durată

Durerea în gât este unul dintre cele mai frecvente simptome, fie poate apărea izolat, fie ca parte a unei afecțiuni mai complexe, cum ar fi răceala sau gripa. Această durere este resimțită de obicei ca o senzație de disconfort, care se manifestă prin durere, iritație, mâncărime sau usturime la nivelul gâtului. Uneori, durerea în gât este însoțită de simptome, precum febră, tuse, scurgeri nazale, voce răgușită, durere de cap, dureri musculare sau lipsa poftei de mâncare.

Durerea în gât poate varia de la o senzație ușoară de disconfort până la o durere severă care îngreunează înghițitul, făcând dificilă ingerarea alimentelor și a lichidelor, precum și vorbitul sau chiar respirația. De obicei, nu reprezintă o problemă gravă, însă, în anumite cazuri, poate necesita intervenție de specialitate. Durata unei dureri în gât depinde în mod direct de cauză. Spre exemplu, dacă este provocată de o infecție virală, durerea de gât se vindecă de regulă în 3 până la 10 zile. În schimb, dacă este cauzată de o infecție bacteriană, cum ar fi streptococul sau alergiile, durerea poate dura mai mult dacă nu este tratată cu antibiotice sau cu medicamente adecvate.

Trebuie să știi că, odată ce ai fost diagnosticat și tratat corespunzător pentru o infecție bacteriană, durerea în gât ar trebui să dispară în aproximativ una-două zile. Există mai multe tipuri de durere în gât: faringită, amigdalită și laringită, aflăm de la experții de la Healthline.com.

Ce cauzează durerea în gât

Gâtul include mai multe părți ale corpului, de la amigdale până la esofag. Actul de a înghiți are loc în trei etape diferite, la nivelul gurii, a laringelui și epiglotei și a esofagului, iar durerea poate să apară oriunde, în interiorul sau în apropierea oricăreia dintre aceste părți ale corpului. Există mai multe cauze care pot duce la apariția durerilor în gât, iar cea mai des întâlnită sunt infecțiile, cum ar fi cele virale (gripă sau răceală) și cele bacteriene (streptococul beta-hemolitic de grup A). 

O altă cauză a durerilor în gât o reprezintă reacțiile alergice la polen, praf, mucegai sau părul animalelor. De asemenea, fumul de țigară, aerul uscat, poluarea sau expunerea la o serie de substanțe chimice iritante pot provoca o inflamație la nivelul gâtului.

În același timp, o altă cauză a durerii în gât este boala de reflux gastroesofagian, o afecțiune în care acidul gastric care urcă în esofag poate irita mucoasa gâtului, provocând o senzație de arsură și reflux acid (regurgitarea acidului în gât).

Țipatul, vorbitul excesiv sau cântatul pot provoca iritarea mușchilor și a țesuturilor din gât, potrivit Healthline.com.

Nu în ultimul rând, fumatul și fumatul pasiv irită mucoasa gâtului și slăbesc sistemul imunitar. Persoanele cu un sistem imunitar slăbit sunt mai predispuse la infecții și inflamații ale gâtului, în timp ce copiii și adolescenții sunt mai susceptibili la infecțiile virale și bacteriene.

Când trebuie să te adresezi medicului

Deși majoritatea durerilor în gât sunt autolimitante și se vindecă în una-două zile, există câteva situații în care este necesar să consulți un medic de specialitate. Astfel, trebuie să faci de urgență o programare dacă durerea durează mai mult de o săptămână sau se agravează.

De asemenea, dificultate în respirație sau la înghițire sunt simptome care pot indica o problemă gravă, cum ar fi o infecție severă sau un abces peritonsilar, adică o formă severă de amigdalită. La fel trebuie să procedezi și în cazul în care ai febră mare, care depășește 38,5°Celsius, și aceasta persistă mai multe zile. În această situație poate fi vorba despre o infecție bacteriană.

Apariția erupțiilor cutanate poate fi un semn de scarlatină sau de alte infecții, situație în care trebuie să consulți un medic de specialitate. În sfârșit, dacă ganglionii limfatici sunt foarte umflați, dacă această stare persistentă mai multe zile, atunci este posibil să ai o infecție sau o altă afecțiune mai gravă.

Dacă ai o infecție bacteriană la nivelul gâtului este posibil ca medicul curant să-ți prescrie un tratament cu antibiotic de 7-10 zile. Este important să ții tot tratamentul, chiar dacă vei începe să te simți mai bine după câteva zile, relatează WebMD.com.

Cum este diagnosticată durerea în gât

Pentru a afla cauza durerii în gât trebuie să consulți un medic specialist care tratează bolile gâtului, numit medic ORL-ist sau otolaringolog. În timpul examinării medicul te va întreba ce simptome prezinți și va folosi o lumină pentru a verifica partea din spate a gâtului, mai exact pentru a vedea dacă acesta este iritat, dacă prezintă umflături și pete albe.

Totodată, medicul va palpa părțile laterale ale gâtului pentru a vedea dacă ai glandele umflate. Dacă se suspectează că ai streptococ în gât ți se va lua o probă din gât pentru o analiză specifică. Cu un test rapid pentru streptococ medicul va obține rezultatele în câteva minute. Pentru a confirma diagnosticul, respectiva probă va fi trimisă la un laborator unde va fi testată în una-două zile. O astfel de probă poate ajuta, de asemenea, la evaluarea altor tipuri de infecții bacteriene. Uneori este posibil să fie nevoie de mai multe teste pentru a afla cauza durerii în gât.

Cum se poate trata durerea în gât

Pentru a calma durerea în gât ori pentru a trata cauza care stă la baza acesteia este necesar să iei unul dintre medicamentele specifice. Spre exemplu, poți folosi medicamente antiinflamatoare care se eliberează fără prescripție medicală, cum ar fi Ibuprofenul sau Paracetamolul, care reduc durerea și inflamația.

De asemenea, dacă durerea în gât este cauzată de o infecție bacteriană, medicul poate să prescrie antibiotice. Este important ca tratamentul să fie urmat în întregime pentru a preveni rezistența la antibiotice.

Tot pentru ameliorarea și vindecarea durerilor în gât există o serie de pastile pentru supt și spray-uri, care conțin agenți antiseptici sau anestezici locali ce calmează iritația gâtului.

Hidratarea adecvată joacă un rol esențial în prevenirea și ameliorarea durerilor de gât, iar consumul adecvat de lichide ajută la păstrarea umidității în gât, prevenind astfel uscăciunea și iritația. De aceea,  consumul de ceaiuri sau supe calde poate calma gâtul iritat și ajută la vindecare, scrie Medicalnewstoday.com.

Suplimentele care conțin diverse vitamine (C, D, zinc, etc.) pot contribui la menținerea sănătății sistemului imunitar și la reducerea duratei și severității durerii în gât.

Leacuri bătrânești pentru durerea în gât

Dacă te confrunți cu simptome neplăcute care însoțesc o durere de gât și nu știi cum să le tratezi, ți-am pregătit o listă cu cele mai cunoscute și mai eficiente remedii tradiționale, potrivit Healthline.com.

Miere

Amestecată în ceai sau luată ca atare, mierea este un remediu obișnuit pentru durerea în gât, fiind la fel de eficientă pentru a domoli tusea, asemenea unui antitusiv. Un studiu din 2021 a concluzionat că mierea a fost mai eficientă decât alte tratamente, inclusiv cu antibiotice.

Gargară cu apă sărată

Această soluție este frecvent utilizată și ajută la calmarea durerii în gât, la eliminarea secrețiilor și la îndepărtarea bacteriilor. Pentru asta trebuie să adaugi într-un pahar cu apă caldă o jumătate de linguriță cu sare și fă gargară dacă vrei să scapi de durere. Potrivit Asociației Americane de Osteopatie, citată de Healthline.com, gargara cu apă sărată trebuie facăută cel puțin o dată pe oră.

Gargară cu bicarbonat de sodiu

Gargara cu bicarbonat de sodiu poate ajuta, de asemenea, la ameliorarea unei dureri în gât. Această soluție orală poate reduce bacteriile și previne dezvoltarea ciupercilor. Pentru a face soluția trebuie o cană cu apă caldă, ¼ linguriță de bicarbonat de sodiu și 1/8 linguriță de sare. Se recomandă să faci gargară cu bicarbonat de sodiu de trei sau patru ori pe zi.

Ceai de mușețel

Acesta este folosit de mult timp în scopuri medicinale, inclusiv pentru tratarea durerilor în gât. Mușețelul are proprietăți antiinflamatoare, antioxidante și astringente, dar, potrivit unui studiu din 2023, poate ajuta și la ameliorarea inflamației ochilor, nasului și a gâtului. Consumul de ceai de mușețel poate stimula sistemul imunitar pentru a ajuta organismul să trateze infecția care ți-a provocat durerea în gât.

Mentă

Dincolo de faptul că are capacitatea de a împrospăta respirația, menta are și proprietăți antiinflamatorii, precum și calități antibacteriene și antivirale. Ea conține mentol, care ajută la fluidizarea mucusului și la calmarea durerilor de gât și a tusei. Pentru a face ceai din mentă trebuie să pui câteva frunze uscate de mentă în apă fiartă și să lași amestecul să stea câteva minute. Apoi, strecoară ceaiul și lasă-l să se răcească. Totodată, spray-urile cu ulei de mentă diluat pot și ele să amelioreze durerile de gât.

Rădăcină de marshmallow

Această plantă conține mucilagiu, o substanță asemănătoare mucusului, care calmează durerea în gât. Rădăcina de marshmallow poate fi utilă și pentru iritațiile tractului respirator, care pot include o durere în gât. Rădăcina de marshmallow, cunoscută și sub denumirea de rădăcina de nalbă mare, este disponibilă sub formă de ceai, tinctură uscată sau capsule.

Rădăcină de lemn-dulce

Un studiu din 2019 a constatat că ceaiul din rădăcină de lemn-dulce a fost cel mai eficient în inhibarea dezvoltării streptococului pyogenes dintre toate infuziile de plante studiate. Utilizarea pastilelor cu rădăcină de lemn-dulce poate ajuta la reducerea durerilor de gât.

Usturoi

Usturoiul are proprietăți antibacteriene naturale deoarece conține alicină, un compus cunoscut pentru capacitatea sa de a lupta împotriva infecțiilor virale. Dacă vei lua zilnic suplimente de usturoi te poate ajuta să previi sau să tratezi infecțiile tractului respirator superior, care pot cauza dureri în gât.

Oțet de mere

Oțetul de mere are utilizări antibacteriene, iar mai multe studii arată că benefic în combaterea infecțiilor. Datorită naturii sale acide, poate ajuta la descompunerea mucusului din gât și la stoparea răspândirii bacteriilor. Dacă acuzi o durere în gât, diluează două linguri de otet într-o ceașcă de apă și fă gargară cu soluția astfel obținută.

Foto: Shutterstock.com

Urmărește-ne pe Google News