Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice intervenție sau tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Ce este tusea și de câte feluri este

Tusea este un act reflex natural al corpului uman, care are rolul de a curăța căile respiratorii de iritanți, secreții sau de particule străine. Aceasta poate apărea din cauza unor factori externi, cum ar fi praf, fum sau microorganismele, dar și din cauza virusurilor și bacteriilor. De asemenea, tusea este un mecanism de apărare prin care organismul încearcă să păstreze plămânii și căile respiratorii curate.

Acest reflex este declanșat prin stimularea terminațiilor nervoase de la nivelul căilor respiratorii, care trimit semnale către creier care, la rândul său, trimite semnale către mușchii toracici și abdominali pentru a expulza rapid aerul din plămâni.

Tusea poate fi clasificată în două mari categorii, în funcție de durata, sunetul și secrețiile asociate: tuse productivă (umedă) și tuse neproductivă (seacă). Tusea productivă este însoțită de secreții (mucus sau flegmă) și ajută la eliminarea acestora din căile respiratorii. De obicei, este asociată cu infecții respiratorii precum bronșită, pneumonie sau sinuzită. Așa cum sugerează și numele, tusea seacă este lipsită de secreții și poate provoca iritații în gât sau în torace, potrivit experților de la WebMD.

Tusea seacă: definiție, tipuri și simptome

Tusea seacă este o formă de tuse neproductivă, care se caracterizează prin lipsa mucusului sau a flegmei. Spre deosebire de tusea productivă, care ajută la curățarea căilor respiratorii, tusea seacă nu are acest rol și poate deveni iritantă. De obicei, aceasta apare ca un simptom al unei inflamații la nivelul tractului respirator superior (nas, gât sau laringe), dar poate fi și rezultatul unei reacții alergice, iritații chimice sau chiar a unei boli pulmonare mai severe.

Există mai multe tipuri de tuse seacă – acută, subacută, cronică, nocturnă, indusă de medicamente, psihogenă, reflexă și iritativă – fiecare asociată cu cauze și caracteristici specifice. Tusea acută apare brusc și durează 2-3 săptămâni, fiind cel mai adesea legată de o infecție virală, răceală sau gripă. Tusea subacută persistă după o infecție și poate dura între 3 și 8 săptămâni, tusea cronică durează mai mult de 8 săptămâni și poate indica o problemă de sănătate mai gravă, precum astmul sau bronșita cronică, iar tusea seacă nocturnă apare predominant noaptea și poate perturba somnul.

De asemenea, anumite medicamente pot avea ca efect secundar tusea seacă, tusea seacă psihogenă este asociată cu factori psihologici, dar nu are o cauză fizică evidentă, tusea seacă reflexă este declanșată de o stimulare reflexă a căilor respiratorii, fără prezența unei infecții sau iritații evidente, iar tusea este cauzată de iritația cronică a căilor respiratorii, conform Gralmedical.ro.

Tusea seacă poate fi însoțită de diverse simptome, cum ar fi gât uscat și iritat din cauza tusei frecvente, senzație de sufocare sau de încordare în piept, stare de oboseală din cauza efortului fizic implicat și dureri toracice, care apar dacă tusea este severă sau prelungită.

Ce cauzează tusa seacă

Apariția tusei seci poate să fie cauzată de mai mulți factori, care variază de la infecții virale temporare și până la afecțiuni medicale cronice. În pofida multitudinii de cauze, toate acestea au un numitor comun, și anume iritarea căilor respiratorii superioare care dau reflexul de tuse. O înțelegere detaliată a cauzelor tusei seci te va ajuta să înțelegi opțiunile de tratament eficiente. Iată o listă cu cele mai comune cauze ale acestui tip de tuse:

Răceală și gripă – acestea sunt cele mai frecvente cauze ale apariției tusei seci. Cauzate de diverse virusuri, cum ar fi rinovirusurile, acestea pot provoca tusea seacă persistentă chiar și după ameliorarea altor simptome. Virusul gripal poate provoca tuse seacă severă și iritantă.

Alergii – inhalarea unui factor declanșator precum mucegaiul poate face ca plămânii să reacționeze exagerat la un element din mediul înconjurător, cum ar fi plante cu potențial alergen, părul de animale, acarienii din praf sau mucegaiul.

Astm – aceasta este o inflamație cronică a căilor respiratorii superioare, care se îngustează.

Factori iritanți – chiar dacă nu ești alergic, factori externi precum aerul rece, fumul de țigară sau parfumurile puternice pot irita căile respiratorii și provoacă tuse cronică.

Reflux gastro-esofagian – aceasta este o boală cronică în care acidul din stomac este regurgitat în zona esofagului și a gâtului, mai ales noaptea. Acest acid poate irita traheea, corzile vocale și gâtul și da senzația unui corp străin în gât. Efectul este o tuse seacă persistentă.

BPOC (Bronhopneumopatie Cronică Obstructivă) – include una dintre cele trei afecțiuni grave, și anume emfizem, bronșită cronică și astm obstructiv cronic.

Alte cauze – sinuzita, infecții virale, secrețiile din nas, care se duc în zona gâtului, apneea în somn sau efectele secundare ale medicamentelor pot, de asemenea, declanșa tusea seacă.

Când trebuie consultat un medic specialist

În cele mai multe dintre cazuri, tusea seacă poate să se amelioreze și să dispară în 1-2 săptămâni. Se recomandă un consult medical de specialitate în momentul în care tusea persistă mai multe săptămâni sau dacă aceasta este însoțită de simptome alarmante care îți afectează viața de zi cu zi și, implicit, capacitatea de muncă.

Mierea, menta şi ghimbirul sunt potrivite pentru a trata tusea seacă

Printre aceste simptome amintim dificultăți de respirație sau senzație de sufocare, febră mare (peste 39°C) care persistă mai multe zile, dureri toracice severe, dificultăți la înghițire, pierdere în greutate inexplicabilă sau expectorații cu sânge sau mucus de culoare verde.

Aceste simptome pot să indice o serie de probleme medicale mai grave, precum infecții severe, astm, pneumonie sau chiar cancer pulmonar. Însă, cea mai serioasă complicație a tusei seci este insomnia din cauză că nu poți să te odihnești și, implicit, obosește organismul, ceea ce face ca recuperarea să fie mai dificilă, mai precizează WebMD.

Leacuri bătrânești pentru tuse seacă la adulți

Există multe remedii pentru tusea uscată, de la medicamente care se pot administra fără prescripție, până la tratamente alternative, așa-numitele leacuri bătrânești. Iată-le pe cele mai populare dintre acestea:

Miere

Pentru adulți și copiii cu vârste de peste un an, mierea poate fi folosită pentru a trata tusea uscată diurnă și nocturnă. Datorită proprietăților sale antibacteriene, mierea poate ajuta la ameliorarea iritației gâtului și, implicit, a tusei, aflăm de pe Healthline.com.

Un studiu din 2007 a constatat că mierea a avut mai mult succes decât dextrometorfanul, un antitusiv care reduce accesele de tuse nocturnă la copii. Pentru rezultate rapide, poți încerca să iei câte o linguriță cu miere de mai multe ori pe zi sau să o adaugi în ceai sau în apă caldă pentru a o bea.

Turmeric

Turmericul este o plantă perenă, erbacee, care poate fi benefică pentru mai multe afecțiuni, inclusiv tusea seacă și care conține curcumină, un compus care poate avea proprietăți antiinflamatorii, antivirale și antibacteriene. Aceasta este absorbită cel mai bine în fluxul sanguin atunci când este administrată împreună cu piper negru. De aceea, poți adăuga o linguriță de curcumină și un vârf de linguriță de piper negru într-o băutură, cum ar fi suc de portocale rece, pentru a bea. De asemenea, o poți consuma în ceai cald. Turmericul se poate obține în forma sa de condiment, dar și sub formă de capsulă.

Ghimbir

S-a demonstrat științific că ghimbirul are proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii și că stimulează sistemul imunitar și ameliorează durerea și disconfortul. Poate fi găsit în multe ceaiuri ca ingredient, dar poți face ceai de ghimbir prin înmuierea rădăcinii decojite sau tăiate în apă caldă. Poți adăuga miere, care îl face un remediu și mai eficient. De asemenea, pentru a scăpa de tusea seacă, poți lua ghimbir sub formă de capsule sau poți chiar să mesteci rădăcină de ghimbir.

Rădăcină de nalbă

Rădăcină de nalbă

Rădăcina de nalbă (care poate fi găsită în zilele noastre în comerţ şi ca rădăcină de marshmallow) este o plantă perenă, folosită de mii de ani ca remediu popular pentru a trata afecțiunile digestive, respiratorii și ale pielii. Este folosită în sirop de tuse și în pastiluțe pentru a calma tusea seacă. Un studiu recent a demonstrat că tratamentul cu rădăcină de nalbă este eficient pentru calmarea gâtului și pentru reducerea iritației cauzate de tusea uscată. De asemenea, rădăcina de nalbă mare poate avea și proprietăți antibacteriene.

Mentă

Menta conține mentol, un compus organic de sinteză care ajută la amorțirea terminațiilor nervoase din gât care sunt iritate de tusea seacă și ameliorează durerea. Totodată, menta ajută la reducerea congestiei, iar în plus are calități antibacteriene și antivirale. Există mai multe modalități de a lua mentă, cum ar fi ceaiul de mentă sau pastilele de mentă. Se recomandă să bei ceai de mentă chiar înainte de culcare pentru a ajuta la ameliorarea tusei nocturne. De asemenea, poți utiliza ulei esențial de mentă ca tratament de aromaterapie.

Masala Chai

Acesta este o băutură originară din subcontinentul indian, care constă în ceai făcut cu un amestec de condimente și ierburi aromatice indiene. Gustul Masala Chai – în traducere ceai condimentat – a devenit foarte popular în SUA în ultimii ani, în timp ce, în India, este folosit pentru a trata afecțiuni precum durerea în gât și tusea seacă.

De asemenea, Masala Chai conține mai multe ingrediente antioxidante, inclusiv cuișoare și cardamom, un condiment cu o aromă intensă, ușor dulce. Ceaiul din cuișoare este folosit în medicina tradițională pentru ameliorarea simptomelor asociate afecțiunilor respiratorii, precum tuse, astm, bronșităși sinuzită. Masala Chai conține și scorțișoară, care are proprietăți antiinflamatorii.

Capsaicină

Capsaicina este un compus din ardeiul iute, care s-a demonstrat că ameliorează tusea cronică. Aceasta poate fi luată sub formă de capsulă, însă se poate consuma și sub formă de ceai din sos picant de ardei iute cayenne și apă caldă.

Se recomandă să adaugi picături de sos picant de ardei iute în apă, gustând pe parcurs, astfel încât să nu depășești pragul de căldură pe care o poți suporta. Tratamentele pe bază de capsaicină nu sunt recomandate copiilor, se mai menționează pe Healthline.com.

Vezi şi leacuri bătrânești pentru alergii!

Urmărește-ne pe Google News