► Împotriva simptomelor
Lămâile se pot utiliza pentru efectul lor antiseptic și cicatrizant. Se tamponează zona afectată de herpes cu suc de lămâie. Uleiul de arbore de ceai verde este bun pentru orice fel de eczeme sau erupții pe piele, așa că ajută și la tratarea pustulelor herpetice. Se unge locul cu o picătură.
Uleiul esenţial de mentă, amestecat cu ulei esenţial de lavandă și cu puțin ulei de măsline, poate fi aplicat direct pe piele.
► Salvia, substanțe active benefice
Datorită compoziției complexe a uleiului esențial și a celorlalte substanțe active pe care le conține, salvia are proprietăți antibacteriene şi combate virusurile și infecțiile fungice. Aceste calități fac salvia să fie una dintre plantele medicinale eficiente în tratarea virusului herpetic. Se tamponează zona bolnavă cu vată sau tifon sterilizat îmbibat în infuzie concentrată din două lingurițe de frunze la 100 ml de apă.
ANTIVIRALE EFICIENTE
Pe lângă acțiunea sedativă, analgezică și antiinflamatoare care recomandă roinița în variate afecțiuni, ca insomnii, tulburări gastro-intestinale, stări de neliniște și iritabilitate, s-a mai constatat că este un foarte bun antiviral în caz de Herpes Simplex. Se bea infuzie preparată din una-două linguri de frunze uscate la o cană cu apă. Se beau una sau două căni pe zi, după masă. Atenție pentru că poate da ușoare stări de somnolență. Mătăciunele este și el un bun antibiotic natural și ajută la combaterea herpesului. Se folosește sub formă de infuzie preparată dintr-o linguriță de plantă la o cană cu apă. Se beau una-două căni pe zi.
Material preluat din revista Libertatea pentru Femei