Arhimede este considerat unul dintre principalii oameni de știință din antichitate. El a pus bazele hidrostaticii și a explicat legea pârghiilor. Vezi ce presupune legea lui Arhimede.

Cine a fost Arhimede

Despre viața privată a lui Arhimede nu se cunosc foarte multe detalii, însă, în general, el este considerat unul dintre cei mai mari matematicieni ai antichității, dar și unul dintre cei mai mari din toate timpurile, fiind primul matematician universal.

Arhimede a folosit metoda epuizării (metoda de a găsi aria sau volumul unei figuri geometrice complexe) pentru a calcula aria unui cerc de parabolă prin sumarea unei serii infinite.

Tot el este cel care a definit spirala care-i poartă și numele, formule de calcul a volumelor și suprafețelor corpurilor de revoluție, dar și un sistem inteligent de exprimare a numerelor foarte mari.

Arhimede a murit în timpul celui de-al Doilea Război Punic, în 212 î.Hr, atunci când a fost ucis de un soldat roman, în ciuda ordinului de a nu-l ucide.

Pe piatra sa funerară, conform dorinței sale, a fost sculptată o sferă în interiorul cilindrului circumscris, deoarece Arhimede a fost cel care a demonstrat că raportul dintre aria sferei și a cilindrului circumscris este egal cu raportul volumelor corpurilor, cu valoarea de ⅔.

Legea lui Arhimede

Legea lui Arhimede este o lege a hidrostaticii, care indică faptul că un corp scufundat într-un lichid este împins de către fluid de jos în sus, cu o forță egală cu greutatea volumului de fluid dislocuit de către corp. Forța a fost numită „forța arhimedică” sau „forța lui Arhimede”.

Legea a fost descoperită de către Arhimede în mod empiric, în secolul al III-lea î.Hr și ulterior demonstrată în secolul al XVI-lea. Pentru această lege este uneori utilizat și termenul de „legea plutirii corpurilor”.

Forța arhimedică apare și atunci când sistemul este plasat într-un câmp gravitațional, iar forța respectivă are aceeași direcție cu cea a câmpului gravitațional și sens opus. Puncul de aplicație a forței este centrul de masă al fluidelor dezlocuit de corp.

Legea lui Arhimede poartă această denumire în onoarea celui care a fost unul dintre cei mai mari matematicienii din toate timpurile.

Află cine a fost Cupidon

Verificarea legii lui Arhimede

Legea lui Arhimede poate fi ușor verificată într-un mod practic, cu ajutorul unui cântar cu arc, a unui recipient cilindric umplut pe jumătate și a unei pietre. Se măsoară pentru început greutatea pietrei, apoi se notează nivelul apei în cilindrul gradat. Ulterior, piatra atârnată de acul cântarului este introdusă în apă.

Indicația instrumentului de măsurat se modifică, asemenea nivelului apei din recipient. Conform calculului, care are la bază valoarea cunoscută a densității apei, egală cu 1 gram/cm3, arată că volumul de lichid dezlocuit de piatră cântărește cât diferența dintre valorile indicate la început și final, de către cântar.

Descoperă povestea lui Pazvante Chioru

Legea lui Arhimede

Originea expresiei celebre Evrika

Evrika este una dintre cele mai cunoscute și folosite interjecții din întreaga lume. Poveste expresiei este cunoscută de la Regele Hieron al II-lea, care l-a chemat pe Arhimede pentru a-l ajuta să dezlege un mister. Regele i-a oferit unui făurar o cantitate de aur pentru a-i face o coroană, dar regele bănuia că făurarul a amestecat aurul cu un metal mai ieftin, însă nu putea dovedi acest lucru. El i-a cerut lui Arhimede să afle răspunsul, dar fără să strice coroana.

Știi de unde provine expresia Boala lui Calache?

Arhimede nu a știut pe moment să ofere un răspuns, însă într-o dimineață a observat cum nivelul apei se ridică pe măsură ce corpul i se scufundă dar, în aceeași măsură, cântărea parcă mai puțin. Și, cum aurul avea o densitate superioară argintului, materialul pe care făurarul l-a folosit pentru coroana regelui, Arhimede a aplicat același principiu și în ceea ce privește coroana.

Atunci când Arhimede a realizat importanța descoperirii sale, se spune că a sărit din cadă și a spus “Evrika! Evrika”, cuvânt care în traducere liberă înseamnă “Am găsit”.

Interjecția Evrika a fost notată în caietul lui Arhimede în 1796, de către matematicianul Carl Friedrich Gauß, atunci când a descoperit că orice număr întreg pozitiv se poate scrie ca sumă de trei numere triunghiulare, ceea ce constituie Teorema Evrica.

Sursă foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News