Lemnul dulce, Glycyrrhiza glabra, face parte din familia leguminoaselor și provine din rădăcina plantei lemn-dulce sau răculeț, este originar din vestul Asiei și sudul Europei și este folosit de sute de ani pentru a da aromă bomboanelor, băuturilor, dar și pentru a trata mai multe afecțiuni.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Lemn dulce – compoziție
Rădăcina conține saponine, triterpenice, dintre care cea mai importantă este glicirizina, care este prezentată fie ca atare, fie sub forma unor compuși derivați precum acidul gliciretic. De asemenea, rădăcina conține fitosteroli și flavonoizi, dar și glucoză, fructoză și zaharoză.
Află care sunt cele mai folosite plante medicinale
Proprietățile condimentului
- Antispastice;
- Antialgice;
- Antiinflamatoare;
- Anorexigene;
- Cortizonice;
- Diuretice;
- Estrogene.
Lemn dulce – Beneficii și indicații terapeutice
Poate combate refluxul gastric și indigestia
Extractul din rădăcină este adesea utilizat pentru ameliorarea simptomelor de indigestie, cum ar fi refluxul acid, stomacul supărat și arsurile la stomac.
Într-un studiu de 30 de zile efectuat la 50 de adulți cu indigestie, administrarea unei capsule de lemn dulce de 75 mg de două ori pe zi a dus la îmbunătățiri semnificative ale simptomelor. Extractul din rădăcină poate, de asemenea, ameliora simptomele bolii de reflux gastroesofagian, inclusiv refluxul acid și arsurile la stomac.
Poate avea proprietăți anticancerigene
Datorită conținutului numeros de compuși vegetali cu efecte antioxidante și antiinflamatorii, extractul de rădăcină de lemn dulce a fost studiat pentru efectele sale protectoare împotriva anumitor tipuri de cancer. În special, potrivit studiilor, extractul și compușii săi au fost legați de încetinirea sau prevenirea creșterii celulare în cancerele de piele, sân, colorectal și prostată
Poate ameliora afecțiunile respiratorii superioare
Datorită efectelor lor antiinflamatorii și antimicrobiene, atât extractul de rădăcină de lemn dulce, cât și ceaiul pot sprijini afecțiunile respiratorii superioare.
Studiile efectuate pe animale au concluzionat că extractul de glicirizină din rădăcină ajută la ameliorarea astmului. De asemenea, studiile efectuate demonstrează că ceaiul și extractul din rădăcină pot proteja împotriva streptococului și pot preveni durerile în gât după intervenția chirurgicală.
Poate oferi protecție împotriva cariilor
Potrivit unui studiu efectuat, rădăcina plantei medicinale poate fi un adjuvant împotriva bacteriilor care duc la apariția cariilor. Planta medicinală are capacitatea de a reduce numărul de bacterii Streptococcus mutans, cauza principală a cariilor.
Vezi care sunt top 50 de condimente, mirodenii și ierburi aromatice care se folosesc în România
Poate ajuta în caz de afecțiuni ale pielii
Rădăcina are în compoziție peste 300 de compuși cu efecte puternice antiinflamatorii, antibacteriene, antivirale și poate fi utilizată pentru a trata o serie de afecțiuni ale pielii, inclusiv acneea și eczemele.
Alte beneficii ale consumului de lemn dulce
- Reduce stresul;
- Poate fi un adjuvant în caz de obezitate;
- Bun în caz de afecțiuni dermatologice;
- Acționează împotriva hipotensiunii arteriale;
- Acționează ca un cicatrizant oral;
- Neutralizează respirația urât mirositoare;
- Este un îndulcitor natural;
- Întărește sistemul imunitar;
- Combate candida;
- Reduce colesterolul rău;
- Este eficient împotriva tusei uscate.
Cum se prepară ceai de lemn dulce
Pentru 250 ml de apă clocotită ai nevoie de 2 lingurițe de pulbere de lemn dulce. Infuzia se lasă la macerat timp de 15 minute, după care se strecoară și se consumă înainte de masă. Se pot consuma până la 3 căni cu infuzie pe zi.
Decoct
Ai nevoie de 250 ml de apă împreună cu o lingură de plantă și se fierb împreună timp de 15 minute, după care se lasă să se răcească și se strecoară. Decoctul se consumă dimineața sau înainte de oricare masă a zilei.
Contraindicații
Orice cură cu lemn dulce trebuie urmată cu moderație, conform indicațiilor medicului specialist. Consumul în cantități mari poate provoca alergii.
Sursă foto: Shutterstock.com