Descoperă lucrui intersante și curiozități despre leu:
Cuprins:
Cum arată leul în sălbăticie
Leul este vizibil diferit de majoritatea celorlalte feline prin faptul că au un piept musculos și proeminent, cu un cap scurt, dar rotunjit. Gâtul este redus și au urechi rotunjite plus un smoc păros la capătul cozii. Masculul este ușor de distins de femelă, deoarece are o coamă proeminentă.
Leii fricani pot crește până la 3 metri de la cap la coadă, coada fiind de aproximativ 60 până la 91 centimetri. Lei cântăresc de obicei între 150 și 250 de kilograme, masculii ajungând la nivelul superior al acestui interval.
Leii asiatici (numiți și indieni) sunt puțin mai mici decât leii africani. Au o lungime de 2 până la 2,8 m, de la cap până la coadă și cântăresc între 110 și la 190 kg.
Leii tind să aibă pielea atârnând de secțiunea din mijlocul trupului, posibil pentru a-i proteja de copitele străpunzătoare ale prăzilor lor. Leii asiatici au, de asemenea, un pliu de piele care trece de-a lungul burții lor, o caracteristică rar întâlnită la leii africani.În comparație cu leii africani, leii asiatici tind să aibă blană mai puțin aspectuoasă, smocuri de păr mai lungi pe coate și un ciucuri mai lung la capătul cozii.
Leii masculi sunt, în general, mai mari decât femelele, dar au și o coamă groasă în jurul capului. Cele mai mari și mai fabuloase coame sunt mai impresionante pentru femelele care se împerechează și mai intimidante pentru masculii concurenți. De asemenea, coama protejează gâtul masculului în timpul luptelor pentru teritoriu sau drepturile de împerechere. Leii africani tind să aibă coame mai mari.
Unde trăiește leul
Leii africani trăiesc în Angola, Botswana, Mozambic, Tanzania, Republica Centrafricană, Sudanul de Sud și în alte părți ale Africii sub-sahariane.
Leii asiatici se găsesc numai în statul indian Gujarat, India de Vest, unde cei mai mulți locuiesc în Parcul Național protejat Gir Forest, un paradis pentru fauna sălbatică de 545 mile pătrate
Încă de foarte mult timp, specialiștii au recunoscut două subspecii de leu, Panthera leo leo (leul african) și Panthera leo persica (leul asiatic). Cu toate acestea, studii recente sugerează că leii din Africa de Vest și Centrală sunt mai strâns legați de leii asiatici decât de leii din părțile de est și de sud ale Africii. În 2017, Cat Specialist Group a publicat reclasificarea leilor în două noi subspecii: Panthera leo leo (numită și subspecia nordică) și Panthera leo melanochaita (subspecia sudică).
Panthera leo leo include populații de lei din Africa Centrală, Africa de Vest (leul din Africa de Vest sau Senegal), India (leul asiatic) și populații dispărute găsite anterior în Africa de Nord (leul Barbary), sud-estul Europei, Orientul Mijlociu, Peninsula Arabă și sud-vestul Asia. Panthera leo melanochaita include populații de lei din părțile de sud ale Africii (leul Katanga și leul din Africa de Sud-Est) și Africa de Est (leul Masai și leul etiopian).
- Descoperă cele mai interesante animale sălbatice din România
Ce mănâncă leul
Leii africani tind să vâneze animale mari, cum ar fi antilope, zebre, porci, rinoceri, hipopotami și gnu. Leii asiatici vânează și animale mari, inclusiv bivoli, capre, nilgai (o antilopă asiatică mare), chital și sambar. Leii pot ucide animale care cântăresc până la 500 de kg, dar vor vâna și animale mai mici, cum ar fi șoarecii și păsările, atunci când vor apărea oportunități.
Leii pot alerga cu până la 80 km/h pe distanțe scurte și pot sări până la 11 m, aproape lungimea unui autobuz. Pentru a doborî prada, leii sar pe spatele animalelor foarte mari. Pentru a-și ucide prada, leii își folosesc fălcile puternice pentru a rupe gâtul animalului sau pentru a-l sugruma până la moarte.
Curiozități despre leu
- Leii masculi ating maturitatea sexuală în jurul vârstei de doi ani, dar este puțin probabil să se înmulțească înainte de vârsta de 4 sau 5 ani, când sunt suficient de mari pentru a încerca să preia o turmă și să aibă drepturi de reproducere. Masculii de până la 16 ani pot încă produce spermatozoizi viabili, dar de obicei își pierd drepturile de împerechere odată ce nu mai pot lupta cu masculii mai tineri. Leii africani masculi care încearcă să preia o o turmă vor ucide toți puii pentru a evita competiția.
- Majoritatea femelelor de lei nasc până la vârsta de 4 ani. Perioada de gestație pentru lei este de aproximativ patru luni. Femelele își vor naște pui departe de ceilalți și vor ascunde puii în primele șase săptămâni de viață. La naștere, puii cântăresc doar între 2 și 4 kilograme.
- Toate femelele dintr-o turmă se vor împerechea aproximativ în același timp. După primele șase săptămâni de creștere a puiilor singuri, mama și puii se vor alătura din nou turmei. Alte femele vor contribui la creșterea tuturor puiilor lor și chiar vor alăpta puii altor mame.
- Leul reprezintă în general putere și curaj și, ca atare, este de obicei simbol utilizat în mod obișnuit în asociere cu regalitatea. Probabil din această cauză a luat ființă sintagma „Regele junglei”.
- Egiptenii antici țineau leii cu mare stima ca zeități de război datorită puterii, forței și ferocității pe care leii le posedă. Sfincșii din Egipt sunt un bun exemplu al descrierii veche a leilor în cultura egipteană. Capul de leu apare și în multe piese de artă din cele mai vechi timpuri, precum și în piese de bijuterii.