Leușteanul, Levisticum officinale Koch, este planta perenă care face parte din familia Apiaceae, aceeași din care fac parte și alte plante medicinale precum pătrunjel, mărar și țelină. Este o plantă aromatică ce poate crește până la 2 m înălțime și de la care pot fi folosite atât frunzele și semințele, cât și tulpina și rădăcina.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Leuștean – Caracteristici generale
Este o plantă ușor de cultivat și foarte rezistentă, care înflorește din luna iulie până în august și are flori galbene/albe verzi ce sunt aranjate în mănunchiuri dense.
Leușteanul mai este cunoscut și sub denumirea de buruiana lingoarei, luștrean, libistoc, liuștean sau pascanat. Tulpina plantei este ramificată în partea superioară, cu o rădăcină pivotantă de mari dimensiuni ce poate atinge lungimea de 1 metru.
Planta este rezistentă la temperaturi mari sau chiar îngheț și poate fi cultivată în grădini exterioare. Recoltarea frunzelor se poate face pe durata verii, iar toamna se pot strânge frunzele în mănunchiuri și se pun la uscat pentru a putea fi folosite și în timpul iernii.
Descoperă top 50 de condimente, mirodenii și ierburi aromatice care se folosesc în România.
Leuștean – compoziție
Rădăcina de leuștean conține zahăr, zaharoză, acid de angelică, amidon, ulei volatil, taninuri, săruri minerale și grăsimi. Conține și alți compuși precum campene, bergapten și psoralen, dar și acizi cafeici și benzoici. Planta aromatică și medicinală conține minerale, vitamine, carbohidrați, proteine și aproximativ 40 de calorii pentru 100 de grame de leuștean proaspăt.
Proprietăți medicinale
- Antiinflamatoare;
- Antibacteriene;
- Antivirale;
- Antifungice;
- Antiparazitară;
- Anticoagulante;
- Cicatrizante;
- Diuretice;
- Expectorante;
- Sedative;
- Emoliente;
- Hipotensive.
Beneficii leuștean
Adjuvant pentru durerile de cap
Leușteanul are proprietăți calmante și poate ameliora durerile de cap și chiar simptomele ce pot apărea din cauza migrenei. Frunzele de leuștean au în compoziție substanțe benefice ce duc la scăderea tensiunei arteriale..
Luptă împotriva bacteriilor
Rădăcina de leuștean este bogată în uleiuri esențiale care funcționează ca o barieră naturală împotriva mai multor tipuri de bacterii printre care bacteriile Gram-pozitive și Gram-negative.
Adjuvant pentru sănătatea rinichilor
Leușteanul are acțiune diuretică și stimulează urinarea fără o pierdere mare de electroliți, astfel se reduce semnificativ riscul de pietre la rinichi.
Tratează sindromul de colon iritabil
Frunzele proaspete de leuștean sunt un adjuvant împotriva indigestiei, dispepsiei și constipației. Consumat sub formă de suc proaspăt, înainte de mesele principale, leușteanul este eficient în combaterea sindromului colonului iritabil și a colitei.
Ajută la sănătatea pielii
Planta medicinală este un adjuvant și în cosmetică. Datorită proprietăților calmante și emoliente, leușteanul poate fi aplicat direct pe piele ori sub formă de cremă pentru a ameliora simptomele psoriazisului ori acneei. Pielea rămâne mai catifelată și cu un aspect sănătos.
Alte beneficii ale consumului de leuștean
- Poate trata umflarea/inflamația tractului urinar;
- Bun în caz de arsuri la stomac;
- Bun pentru durerile mensturale;
- Adjuvant pentru dureri în gât;
- Bun în caz de gută;
- Tratament natural în caz de insomnie sau depresie;
- Bun pentru gaze intestinale/balonare.
Cum se consumă leușteanul
Ceai de leuștean
Pentru 250 ml de apă clocotită ai nevoie de două lingurițe de leuștean uscat. Se lasă totul la infuzat pentru 10-15 minute, după care ceaiul se strecoară și se consumă cald pe durata zilei.
Ceaiul de leuștean este benefic pentru detoxifierea organismului, dar și pentru a trata tusea convulsivă, indigestiile, edemele cardiace, iar dacă este consumat seara, își face efectul în timpul nopții și a doua zi devine un laxativ natural eficient.
Decoct de leuștean
Decoctul se pregătește dintr-o linguriță de rădăcină uscată de leuștean și 200 ml de oțet. Se amestecă ingredientele și se fierb timp de aproximativ 20 de minute. Decoctul obținut are efect calmant și poate fi adăugat în apa de baie pentru a combate problemele articulare, dar și pentru masaj în zonele articulare dureroase.
Tinctură
Tinctura se pregătește din rădăcină de leuștean dată prin răzătoare și amestecată cu 500 ml de alcool alimentar de 50 de grade. Se lasă la macerat pentru 2 săptămâni, dar se agită de două ori pe zi tinctura, după care se strecoară și se recomandă să fie folosită în caz de afecțiuni gastrice, după indicațiile medicului specialist.
Contraindicații
Orice cură cu leuștean trebuie urmată după indicațiile medicului specialist. Este un aliment natural sigur, însă dacă este consumat în cantități mari, leușteanul poate da și efecte secundare precum iritații ale pielii și alergii.
Sursă foto: Shutterstock.com