Costuri aproximative ingrediente: ouă- 1 leu, muştar- 0,50 lei, ulei- 2 lei, lămâie- 0,50 lei, castravete- 0,20 lei, sare, piper- 0,30 lei, arpagic- 0,50 lei, pătrunjel- 0,50 lei, capere: 1 leu. Total: 6,50 lei
Ingrediente: maionează: 2 gălbenuşuri, o linguriţă de muştar, 200 g ulei, 1/2 linguriţă zeamă de lămâie, sare; sos: un castravete mic în oţet, o lingură frunze de arpagic tocat, câteva frunze de pătrunjel şi capere
Preaparare: Maioneză: se amestecă muştarul cu gălbenuşurile, apoi cu zeama de lămâie şi un praf de sare. Se bat cu telul până ce gălbenşurile sunt bine amestecate. Apoi se adaugă uleiul picătură cu picătură. Se bate în continuare, punând din când în când şi puţin suc de lămâie. Când maioneza începe să se îngroaşe, se poate adauga şi câte o linguriţă de ulei odată, dar nu mai mult. Se adaugă arpagicul, castravetele în oţet, caperele şi verdeaţa, toate tăiate foarte fin.
Sosul se poate servi cu diverse preparate din peşte sau pui.