Înainte de toate, este esenţial să ştii că până la 6 luni copilul nu trebuie scos din casă, fiindcă e foarte sensibil. Dacă pe la şapte-opt luni insişti să-l duci la plajă, copilul trebuie neapărat să fie îmbrăcat şi să aibă pălărioară pe cap.

Pe zonele care rămân descoperite, dă-l cu loţiune cu factor de protecţie peste 50%. Nu sta la plajă mai târziu de ora 10.00 şi ai grijă ca prichindelul tău să stea sub umbrelă sau în cort şi “să nu-l vadă” soarele mai mult de 10 minute.

Atenţie! Ultravioletele sunt foarte periculoase. Ca să nu ai probleme, cel mai sigur ieşi cu fetiţa sau cu băieţelul tău la nisip după ce apune soarele.

Interesează-te de policlinicile din zonă

Poţi să îl duci pe cel mic la malul mării şi să-i clăteşti picioruşele în apă, iar ca să fii sigură că atunci când stă sub umbrelă nu plânge întruna, ia-i la plajă jucăria preferată. Trebuie să ţii cont şi de condiţiile din camera de hotel. Aerul condiţionat nu trebuie “să sufle” direct pe copil. Cel mai indicat e să răceşti încăperea înainte de a-l duce pe el acolo.

Ai grijă la mese, astfel încât micuţul tău să consume zilnic proteine, dar şi lactate şi fructe. Iar înainte să pleci de acasă, interesea- ză-te de policlinicile şi spitalele din zona unde îţi petreci concediul, ca să ai unde merge în cazul în care ai probleme grave cu copilul.

Înainte să pleci cu avionul, consultă medicul

Dacă ai optat pentru o vacanţă în altă ţară şi trebuie să călătoreşti cu avionul, află că bebeluşul tău trebuie să aibă avizul medicului. Mergi din timp la cabinet, pentru ca pediatrul să-i facă un consult general şi să-l vaccineze, dacă e nevoie.

Ce faci când copilul are insolaţie?

Dacă micuţul tău are febră, e îmbujorat la faţă, vomită, are ochii roşii şi plânge mult înseamnă că a făcut insolaţie. În acest caz, prima măsură pe care trebuie să o iei e să îi pui comprese cu apă rece pe frunte, la subsuori şi pe tălpi (doar dacă acestea din urmă sunt fierbinţi) şi să-i administrezi un supozitor cu paracetamol, care e antitermic.

Nu trebuie să-ţi lipsească din geantă:

biberonul;
lichidele de hidratare (ceaiuri sau suc proaspăt de fructe);
supozitoarele cu antitermic (paracetamol);
medicamentele recomande de medic;
crema cu factor de protecţie solară peste 50;
pălărioara sau şepcuţa.

Iată ce ne-a spus o mămică din Bucureşti: «Nu plec la drum fără biberoane şi medicamente»

“Îmi place să merg în excursii cu fetiţa mea. Când Alexandra avea un an, am luat-o în primul concediu, unde am avut cu mine tot ce-mi trebuia pentru ea. Nu plec niciodată la drum fără trusa cu biberoane, medicamente, supozitoare şi scutece. E bine să ştii că le ai cu tine, chiar dacă nu le foloseşti pe toate” , ne-a mărturisit Monica Nicolae, mama unei fetiţe de 2 ani.

Încă două ponturi pentru tine: Cumpără cremele din farmacie, nu de la raioanele de cosmetice. Ia-i hăinuţe confecţionate din bumbac 100%

 
 

Urmărește-ne pe Google News