Opturi de casă
Ingrediente: 1,5 kg făină, sare, coaja rasă de la o lămâie.
Preparare: se amestecă făina cu puţină sare, coaja rasă de la o lămâie şi apă cât cuprinde. Se frământă coca până se omogenizează. Se întinde o foaie, apoi se decupează din ea opturi cu ajutorul unui aparat special. Mucenicii se pun la uscat pe o coală de hârtie.
Mucenici cu scorţişoară
Ingrediente: 250 g mucenici, esenţă de rom, coaja rasă de lămâie, 200 g nucă, scorţişoară, o cană de zahăr, două plicuri cu zahăr vanilat, sare.
Preparare: mucenicii se pun la fiert cu puţină sare. Se amestecă din când în când, ca să nu se lipească, iar când sunt fierţi, se iau de pe foc şi se adaugă în oală o cană de zahăr, pliculeţele de zahăr vanilat, coaja rasă de lămâie şi esenţa de rom. Se servesc cu nucă măcinată şi scorţişoară.
Colaci moldoveneşti
Ingrediente: 1 kg făină, 25 g drojdie, 500 ml lapte, 5 ouă, 300 g zahăr, vanilie, 250 ml ulei, coaja rasă de la o lămâie, 250 g nucă; pentru sirop: două căni de apă, o cană de zahăr, esenţă de rom şi de vanilie; pentru uns: un ou, 100 ml miere.
Preparare: se face maiaua din drojdie, trei linguri de făină şi 50 ml de lapte, apoi se lasă la dospit. Se separă gălbenuşurile şi se amestecă cu sare. Se bat spumă albuşurile şi se bagă la frigider. Laptele rămas se pune pe foc cu zahărul şi esenţa de vanilie şi se amestecă. Făina se răstoarnă într-un lighean, iar în mijloc se pun gălbenuşurile şi maiaua şi se amestecă, apoi se încorporează laptele dulce.
Se încălzeşte uleiul puţin şi se pune câte o mână peste aluatul format, frământându-se până se încorporează tot. Se adaugă albuşul bătut spumă şi se amestecă, apoi coca se presară cu făină şi se lasă la dospit 30 de minute.
Când e gata, se rup bucăţele din aluat şi se formează batonaşe. Inelul se răsuceşte, astfel încât să se transforme într- un “8”, apoi se aşază pe o tavă unsă cu ulei şi tapetată cu făină. Se ung cu ou şi se introduc în cuptor, la foc mic. După ce s-au răcit, se cufundă în sirop. Se ung cu miere şi se presară cu nucă măcinată.