Fasole boabe cu cârnaţi
Ingrediente: 1 kg fasole, un păstârnac, două cepe două linguri de bulion, trei linguri de ulei, piper, mărar, o crenguţă de cimbru, 1 kg cârnaţi.
Preparare: Fasolea se pune într-o oală şi se lasă să clocotească două minute, apoi se schimbă apa şi se lasă să fiarbă cu o rădăcină de păstârnac netăiat. Când fasoalea a fiert, se căleşte ceapa în ulei, se stinge cu bulion, se sărează, se condimentează cu piper şi cu o crenguţă de cimbru. Se răstoarnă ceapa peste fasole şi se lasă la fiert încă o jumătate de oră, apoi se presară mărar tocat. Se rumenesc cârnaţii în tigaie fără ulei, apoi se pun peste fasole şi se acoperă vasul pentru un sfert de oră.
Mâncare de cartofi cu carne
Ingrediente: 500 g carne, o jumătate de litru de supă de zarzavat, patru linguri de unt, o jumătate de kilogram de cartofi, două cepe, pătrunjel, sare, piper boabe, două linguri bulion.
Preparare: Se curăţă cartofii, se spală şi se taie. Carnea tăiată în bucăţi se rumeneşte în două linguri cu unt. Se scoate pe o farfurie. Se taie ceapa rondele, apoi se toacă roşiile, în felii subţiri. Se unge cu unt o cratiţă, se aşază un rând de cartofi, apoi o jumătate din bucăţile de carne, ceapă şi roşii în strat subţire peste carne, apoi alt rând de cartofi şi restul de carne. Se adaugă piperul şi bulionul subţiat cu puţină apă şi se acoperă totul cu supa. Se fierbe mâncarea cam 40 de minute. La sfârşit se adaugă pătrunjelul tocat.
Cornuleţe din margarină şi smântână
Ingrediente: 250 g de margarină, trei linguri de zahăr tos, 500 g de făină, patru linguri cu smântână, o jumătate de linguriţă de sare, răzătură de lămâie, 30 g drojdie, o lingură cu rom, o cană cu gem de prune, o cană cu nucă măcinată, o cană cu zahăr pudră.
Preparare: Aluatul: se freacă margarina, se adaugă smântâna, sare, zahăr tos, răzătura de lămâie şi drojdia de bere înmuiată cu o linguriţă de zahăr. Se pune făină în ploaie, se omogenizează aluatul şi se lasă la rece timp de o oră.
Umplutura: Se pune gemul în castron, se adaugă nuca măcinată, romul şi se omogenizează. Se împarte aluatul în 10 bile, care se întind foaie rotundă. Fiecare foaie se taie în rază, iar la capătul mai lat se pune umplutura şi se rulează. Cornuleţele se pun în tava neunsă şi se coc 15 minute la foc tare. Se ornează cu zahăr pudră.
Dovlecei umpluţi cu brânză
Ingrediente: 4-6 dovlecei mijlocii, patru linguri cu brânză de burduf, 250 g de brânză dulce, o linguriţă cu sare, o lingură cu unt, două linguri cu mărar tocat, două ouă fierte, o cană cu smântână, o legătură de pătrunjel.
Preparare: Se curăţă dovleceii de coajă, se înlătură codiţele, se spală şi se pun întregi într-un vas cu apă care clocoteşte. Se ţin cinci minute, se scot, se răcesc, se taie jumătăţi şi se scot seminţele. Se face un amestec omogen din brânză dulce, brânză de burduf, mărar tocat şi ouă fierte date pe răzătoare. Dovleceii se umplu cu amestecul de brânză, se toarnă smântâna deasupra şi se aşază într-o formă unsă cu unt. Se pun în cuptorul fierbinte timp de 20 de minute. Se ornează cu frunze de pătrunjel.
Borş de perişoare
Ingrediente: un rasol de vită, 750 g carne tocată, zarzavat (doi morcovi, o ţelină, un păstârnac, două rădăcini de pătrunjel, trei roşii), o ceapă, leuştean, o ceaşcă de orez, două ouă, un litru de borş, pătrunjel, smântână, sare şi piper.
Preparare: Rasolul se taie şi se pune la fiert împreună cu zarzavatul tocat. Cât fierb, se fac perişoarele: peste carnea tocată se adaugă ceapa, verdeaţa, o jumătate de ceaşcă de orez, sare, un ou, piper. Se frământă amestecul, se rotunjesc perişoarele şi se pun la fiert separat. După o jumătate de oră se trec perişoarele în supă şi orezul, fiert separat. Se acreşte cu borş , se condimentează cu leuştean şi se drege cu ou bătut cu smântână.