Cuprins:
Despre pepenele roșu
Împreună cu pepenele galben, pepenele roșu și castravetele, pepenii verzi fac parte din familia Cucurbitaceae.
Există cinci tipuri comune de pepeni: cu semințe, fără semințe, mini, galben și portocaliu.
Beneficiile pepenelui roșu
Conținutul de apă din pepenele roșu poate ajuta o persoană să rămână hidratată.
Pepenele roșu are aproximativ 90% apă, ceea ce îl face util pentru a rămâne hidratat în timpul verii. De asemenea, poate satisface o poftă de dulce cu zaharurile sale naturale.
Pepenele roșu conține, de asemenea, antioxidanți. Aceste substanțe pot ajuta la îndepărtarea a moleculelor cunoscute sub numele de radicali liberi, sau specii reactive, din organism.
Organismul produce radicali liberi în timpul proceselor naturale, cum ar fi metabolismul. De asemenea, aceștia se pot dezvolta prin fumat, poluarea aerului, stres și alte presiuni din mediul înconjurător.
Dacă prea mulți radicali liberi rămân în organism, poate apărea stresul oxidativ. Acest lucru poate duce la deteriorarea celulelor și poate duce la o serie de boli, cum ar fi cancerul și bolile de inimă.
Organismul poate elimina unii radicali liberi în mod natural, dar antioxidanții din alimentație susțin acest proces.
Prevenirea astmului
Unii experți consideră că radicalii liberi contribuie la dezvoltarea astmului. Prezența anumitor antioxidanți în plămâni, inclusiv a vitaminei C, poate reduce riscul de a avea astm.
Studiile nu au confirmat că administrarea de suplimente de vitamina C poate ajuta la prevenirea astmului, dar o dietă bogată în vitamina C poate oferi o anumită protecție.
150 de grame de pepene roșu asigură 12,5 miligrame (mg) de vitamina C, sau între 14% și 16% din necesarul zilnic al unei persoane.
Tensiunea arterială
Se pare că extractul de pepene roșu a redus tensiunea arterială în și în jurul gleznelor persoanelor de vârstă mijlocie cu obezitate și hipertensiune timpurie. Autorii studiului au sugerat că L-citrulina și L-arginina – doi dintre antioxidanții din pepenele roșu – pot îmbunătăți funcția arterelor.
Licopenul – un alt antioxidant din pepenele roșu – poate ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă. Un studiu a sugerat că ar putea face acest lucru prin reducerea inflamației legate de lipoproteinele cu densitate mare (HDL) sau colesterolul „bun”.
Cancer
Institutul Național de Cancer din SUA notează că radicalii liberi pot juca un rol în dezvoltarea unor tipuri de cancer. Stresul oxidativ pe care aceștia îl provoacă poate duce la deteriorarea ADN-ului celular.
Antioxidanții alimentari din pepenele roșu, cum ar fi vitamina C, pot ajuta la prevenirea cancerului prin combaterea radicalilor liberi.
Digestie și regularitate
Pepenele roșu are un conținut ridicat de apă și oferă, de asemenea, unele fibre. Aceste substanțe nutritive ajută la promovarea unui intestin sănătos prin prevenirea constipației și promovarea regularității mișcărilor intestinale.
Hidratare
Pepenele roșu are în jur de 90% apă și furnizează, de asemenea, electroliți, cum ar fi potasiu. Acest lucru îl face să fie o alegere sănătoasă de gustare în timpul lunilor fierbinți de vară.
Oamenii pot consuma pepenele roșu proaspăt, sub formă de suc, proaspăt sau congelat în felii pentru o gustare gustoasă și rece.
Limonadă cu pepene roșu – rețete
Limonadă clasică cu pepene roșu
- 100 g cană de zahăr alb
- 100 g de apă
- 400 g de pepene verde tăiat în cuburi
- 400 g de apă rece
- ½ cană de suc proaspăt de lămâie
- 6 căni de cuburi de gheață
Pune pepenele roșu într-un blender. Acoperă și pasează până la omogenizare. Strecoară totul printr-o sită cu ochiuri fine.
Pune zahărul și 100 ml de apă într-o cratiță la fierbere la foc mediu-mare, până când zahărul se dizolvă, aproximativ 5 minute. Se ia de pe foc. Încorporează apa rece și sucul de lămâie.
Împarte gheața în 12 pahare și pune 2 până la 3 linguri de piure de pepene roșu peste gheață, apoi acoperă cu limonadă. Se amestecă ușor înainte de servire.
Poți servi cu frunze de mentă.
Limonadă cu pepene roșu și piersici
- 1 kg pepene roșu
- 400 g piersici coapte
- 250 ml suc de lămâie
- 150 g zahăr
- 150 g apă
- Felii de lămâie, pentru garnitură
- crenguțe de mentă proaspătă, pentru garnitură
- Gheață
- 1 l apă rece
Taie pepene roșu în cubulețe și piersicile la fel. Pune-le într-un blender și fă-le piure. Pune pe foc zahărul cu apa și lasă-le să fiarbă până când se îngroașă. Adaugă conținutul peste piure-ul de fructe.
Pune totul într-o carafă cu gheață și adaugă apă rece. Servește în pahare înalte și decorează cu o crenguță de mentă și o felie de limetă.
Limonadă cu pepene roșu și fructe de pădure
- 1 pepene roșu mare sau 2 pepeni mici
- 1 kg căpșuni
- 500 g zmeură
- 250 ml suc de lămâie
- 100 g de zahăr pudră
- 1 litru de apă minerală
- 1 lămâie verde, tăiată în felii
- o mână mică de mentă
- gheață pisată
Pune toate fructele în blender și apoi strecoară-le bine ca să nu rămână semințe. Amestecă-le cu zahărul pudră și sucul de lămâie. Toarnă apă minerală rece. Adaugă gheață pisată în fiecare pahar și toarnă limonadă, apoi ornează cu o felie de lămâie și o crenguță de mentă.
Sursa foto: 123rf.com
Vezi şi dulceață de smochine – cum păstrezi aroma proaspătă a fructelor în borcan!