Lintea face parte din aceeași familie ca și mazărea, fasolea sau năutul, fiind un aliment sățios, sănătos, dar și foarte gustos.
Cuprins:
Despre planta de linte
Lintea, denumită științific Lens culinaris, este o plantă anuală leguminoasă, originară din Orientul Apropiat. Planta de linte este scundă, păroasă, cu frunzele paripenat-compuse ale cărei semințe sunt comestibile. Numele acestei plante înseamnă lentilă și provine din latinescul lens, sugerând forma bombată și circulară a semințelor.
Planta de linte poate ajunge la aproximativ 40 de centimetri înălțime, iar semințele se găsesc în păstăi, ca și mazărea și fasolea.
Spre deosebire de mazare și fasole, semințele de linte sunt, adesea, numai câte două in fiecare păstaie.
Tipuri de linte
Există mai multe varietăți de linte – semințele diferă atât din punctul de vedere al culorii – portocaliu, verde, verde inchis, maro – cât și al dimensiunii și timpului de fierbere.
Linte maro
Este poate cea mai folosita în bucătărie, pentru că are un timp de fierbere destul de scurt – aproximativ 20-30 de minute. În plus, gustul este foarte plăcut, nefiind nici dulce, nici picant.
Linte verde
Lintea verde are un gust ușor picant și fierbere lentă. Este bogată în molibden, fibre și vitamina B9, dar conține și proteine, fier, fosfor, postasiu și vitamina B1.
Linte roșie -portocalie
Lintea roșie, care, de fapt, este mai degrabă portocalie la culoare, este și ea o excelentă sursă de proteine. Gustul seamănă ușor cu cel al unei nuci și este folosită în diverse rețete culinare, cum ar fi supele și piureul de linte. Acest tip de linte nu necesită un timp în care să stea în apa, la înmuiat, înainte de gătire.
Linte neagră
Este săracă în grăsimi, dar bogată în proteine. Lintea neagră are cel mai ridicat conținut de fier și o aromă deosebită. Lintea neagră este potrivită pentru rețetele cu orez, pentru salate, supe, dar și garnituri.
Linte – beneficii și proprietăți
Lintea este catalogată ca aliment de grad nutrițional A datorită conținutului ridicat de fibre, fier, magneziu, fosfor și proteină și conținutului extrem de scăzut de grăsimi.
Valori nutriționale
Deși există mai multe tipuri de linte, iar substanțele nutritive pe care le conțin pot diferit de la caz la caz, cercetările arată că 198 de grame de linte gătită au următoaree valori nutriționale:
- 230 de calorii;
- 39.9 grame de carbohidrați;
- 17.9 grame de proteine;
- 0.8 grame de grăsimi;
- 16.6 grame de fibre;
- 90% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina B9 (acid folic);
- 22% din DZR de vitamina B1 (tiamină);
- 18% din DZR de vitamina B6;
- 10% din DZR de vitamina B3 (niacină);
- 13% din necesarul zilnic de acid pantotenic;
- 49% din necesarul zilnic de mangan;
- 37% din necesarul zilnic de fier;
- 36% din necesarul zilnic de fosfor;
- 25% din necesarul zilnic de cupru;
- 21% din necesarul zilnic de potasiu;
- 18% din necesarul zilnic de magneziu;
- 17% din necesarul zilnic de zinc.
Beneficii pentru inimă -reglează tensiunea arterială
Proteinele din linte au capacitatea de a bloca o enzimă care în mod normal obturează vasele de sânge, cauzând creșterea tensiunii arteriale.
Mai mult, într-un studiu realizat în Iran pe un eșantion de 48 de persoane supraponderale și obeze cu diabet de tip 2, se arată că participanții care au consumat câte 60 de grame de linte în fiecare zi, timp de 8 săptămâni, și-au îmbunătățit nivelul colesterolului “bun” – HDL.
Pe de altă parte, în cadrul aceluiași studiu, colesterolul “rău” – LDL – a scăzut în mod semnificativ, la fel și nivelul trigliceridelor.
Colesterolul și trigliceridele sunt doi factori de risc care duc adesea la apariția bolilor cardivoasculare, motiv pentru care trebuie ținuți sub control, mai ales atunci când organismul se confruntă și cu alte probleme precum diabetul.
Reglează nivelul zahărului din sânge
Polifenolii din linte pot juca un rol important în reglarea nivelului de zahăr din sânge. Un studiu efectuat pe animale a constatat că consumul de linte a contribuit la scăderea nivelului de zahăr din sânge și că beneficiile nu s-au datorat exclusiv conținutului de carbohidrați, proteine sau grăsimi. Se pare că polifenolii pot îmbunătăți nivelul zahărului din sânge
De asemenea, merită menționat faptul că polifenolii din linte nu par să-și piardă proprietățile după gătit.
Previne și tratează constipația
Lintea este o sursă bună de fibre dietetice, atât solubile, cât și insolubile. Fibrele solubile absorb apa din organism și se leagă de acizii grași, formând o substanță gelatinoasă care menține scaunele moi.
Pe de altă parte, fibrele insolubile cresc umiditatea materiilor fecale, favorizând astfel peristaltismul intestinal și, implicit, combaterea constipației.
Specialiștii susțin că bărbații au nevoie de 30-38 de grame de fibre zilnic, în timp ce femeile trebuie să consume 20-25 de grame pe zi. Aproximativ 200 de grame de linte furnizează organismului peste 16 grame de fibre.
Cum se prepară lintea
Lintea se pune la fiert în apă rece, pentru a se fierbe uniform. Nu se adaugă sare în apa de fiert fiindcă o întărește. Raportul de apă, de obicei, de 1 la 3. Când dă în clocot acoperă oala cu capac și las-o la foc mic, 25 de minute sau cât este nevoie să fiarbă, în funcție de tipul de linte ales. Amestecă regulat, pentru a se fierbe omogen. Se sărează și se piperează după ce se stinge focul.
Rețete cu linte
Alături de soia, lintea este opțiunea alimentară preferată de vegetarieni. Datorită timpului de fierbere redus, lintea este o excelentă alternativă la fasole, în preparate pasate, în supă, în combinație cu orez, carne și legume.
Supă de linte
Ingrediente:
- 125 g linte
- 1 litru supă de pui
- 1 ceapă 1 morcov
- 1/2 praz
- 1 crenguță ţelină
- 25 g unt
- 200 g bacon
- 1 crenguță coriandru
- 1 crenguță rozmarin
- sare şi piper
Preparare: Lintea se pune la înmuiat în apă pentru 4 ore şi se schimbă apa la fiecare oră. În oala de fiert supa se topeşte untul şi se căleşte ceapa tăiată mărunt, morcovul trecut pe răzătoare, ţelina tăiată mărunt şi prazul. Se lasă 2-3 minute, se pune supa din concentrat, lintea şi rozmarinul. Se pune sare şi piper şi, după ce a dat în clocot, se reduce focul. Se lasă la fiert 45 minute. Baconul se taie mărunt şi se prăjeşte în tigaie fără grăsime. Se serveşte supa de linte cu baconul deasupra şi presărată cu coriandru mărunt tocat.
Mâncare de linte
Ingrediente:
400 g linte verde 3 morcovi 2 cepe 200 g piept afumat de porc 1 litru supă 300 ml suc de roșii 2 linguri ulei sare piper pătrunjel pentru ornat
Preparare: Într-o cratiţă se pun la călit ceapa tăiată mărunt și, după ce s-a îmuiat, se adaugă pieptul de porc tăiat cuburi şi morcovii rondele. Se călesc un pic împreună, se adaugă lintea, sucul de roșii și supa de pui. Se lasă la fiert 30 de minute. Se potrivește de sare și piper. Se poate orna cu pătrunjel sau nu, după gust.
Ciorbă de linte
Ingrediente:
- 1 crenguță cimbru
- 1 lămâie
- 1 lingură ulei
- 1 căţel de usturoi
- 1 roşie
- 1 ceapă
- 2 morcovi
- 1 praz
- 200 g linte
- câteva fire de pătrunjel
- sare şi piper
Cum se face ciorba de linte: se curăţă şi se taie mărunt toate legumele şi apoi se pun în oala de fiert împreună cu lintea şi 1,5 litri de apă. Se potriveşte de sare şi piper şi se lasă să fiarbă. După ce a fiert lintea se adaugă usturoiul pisat, uleiul, cimbrul şi pătrunjelul tocat. Se stinge focul şi se lasă aşa 10 minute înainte de a aduce supa la masă însoţită de un sfert de lămâie cu ajutorul căruia fiecare îşi va acri ciorba.
Curiozități despre linte
- Lintea a fost una dintre primele plante cultivate de om pentru a fi utilizată în alimentație, încă din Neolitic.
- În Vechiul Testament, Esau renunță la dreptul lui de prim născut în favoarea lui Iacov în schimbul unui blid de supă de linte.
- Timp de multe secole, lintea a fost considerată „carnea săracului”. În țările catolice, cei care nu își puteau permite pește când se dădea dezlegare la pește în post, mâncau linte.
- Vezi si o lista cu alimente bogate in fibre!