Pentru a ajuta consumatorii să facă cea mai sănătoasă alegere, organizaţia Environmental Working Group (EWG) a publicat o listă a celor mai contaminate produse. Reziduuri de pesticide au fost depistate în cazul a două treimi din fructele şi legumele testate, merele fiind în fruntea clasamentului pentru al cincilea an consecutiv. “Noi vă spunem să mâncaţi fructe şi legume, dar, ştiind care sunt cele care au o concentraţie mai mare de pesticide, puteţi opta pentru variantele organice, dacă sunt disponibile sau vi le permiteţi sau puteţi să folosiţi lista produselor curate”, explică Sonya Lunder, analist în cadrul EWG.
12 fructe şi legume care conţin concentraţii mari de pesticide:
Cartofii – un cartof obişnuit conţine o cantitate de pesticide mai mare decât oricare alt produs testat.
Mazărea – o singură mostră conţine 13 tipuri diferite de pesticide.
Roşiile Cherry – o singură roşie conţinea 13 tipuri diferite de pesticide.
Castraveţii – nu foarte multe s-au schimbat în privinţa castraveţilor, aceştia rămânând pe acceaşi poziţie ca în clasamentul de anul trecut.
Gogoşarii – 15 pesticide au fost depistate într-un singur gogoşar.
Spanacul – frunzele sale verzi au coborât pe locul şapte anul acesta, de pe poziţia a şasea, ocupată anul trecut.
Ţelina
Strugurii – o singură boabă de strugure conţine 15 pesticide
Căpşunile – La fel ca în cazul roşiilor cherry, într-o singură căpşună au fost depistate 13 tipuri diferite de pesticide.
Nectarinele – un procent de 97% din toate exemplarele de nectarine importate în SUA şi analizate de EWG conţineau cel puţin un tip de pesticid.
Piersicile – cel puţin un tip de pesticide a fost identificat în 98% din piersicile supuse testelor.
Merele – Acest fruct ocupă prima poziţie din acest clasament. Aproape toate mostrele (99%) conţineau cel puţin un tip de pesticide.