Fructul de litchi crește în zonele tropicale, are o textură gelatinoasă și un gust dulce, iar coaja este de culoare roșiatică, țepoasă. Acesta poate fi mâncat ca atare sau ca ingredient în diverse rețete culinare.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Arborele de litchi -unde se găsește
Litchi sau lychee, așa cum mai sunt denumite, sunt fructe produse de arborii tropicali Litchi chinensis originari din sudul Chinei.
În zonele cu climă caldă, aceşti arbori sunt veşnic verzi, ajungând la o înălţime de 15-20 m.
Au frunzele alungite, de 15-20 cm, florile mici, alb-verzui sau alb-gălbui, apar în ciorchini de 30 cm în timpul primăverii. Fructele sunt acoperite de o coajă subţire şi dură, în nuanţe roşiatice, iar miezul fructului este alb translucid, gelatinos, dulce şi foarte bogat în vitamina C.
De origine tropicală, arborele care produce aceste fructe nu rezistă în grădinile noastre, din cauza temperaturilor scăzute.
Cum se mănâncă litchi
Aceste fructe sunt foarte parfumate atunci când sunt proaspete și au un gust dulce-acrişor. Coaja este tare şi acoperită cu cu niște strații ca niște țepi, dar este destul de subţire. fructul se crestează ușor la suprafață şi se îndepărteză ușor coaja pentru a ajunge la fructul zemos.
Cunoscute pentru aroma lor dulce și parfumul deosebit, fructele sunt consumate de obicei proaspete și uneori folosite în înghețate sau în suc, compot sau dulcețuri.
Beneficii și proprietăți
Lychee sunt compuși în principal din apă și carbohidrați – care reprezintă 82% și respectiv 16,5% din fructe.
Valori nutriționale
O porție de 100 de grame de litchi proaspete oferă următorii nutrienți:
- Calorii: 66
- Proteine: 0,8 grame
- Carbohidrati: 16,5 grame
- Zahar: 15,2 grame
- Fibre: 1,3 grame
- Grăsime: 0,4 grame
Conținut de vitamine și minerale
Lichee sunt o sursă de mai multe vitamine și minerale, inclusiv:
- Vitamina C. Cea mai abundentă vitamină din acest fruct. Un
lychee asigură aproximativ 9% din aportul zilnic de referință pentru vitamina C - Cupru. Litchii sunt o sursă de cupru. Aportul inadecvat de cupru poate avea efecte adverse asupra sănătății inimii
- Potasiu. Un nutrient esențial care poate îmbunătăți sănătatea inimii atunci când este consumat în cantități suficiente
Efect antioxidant
La fel ca alte fructe, și acestea sunt o sursă bună de diverși compuși ai plantelor antioxidante.
De fapt, potrivit studiilor, litchii conțin niveluri mai ridicate de polifenoli antioxidanți decât alte câteva fructe obișnuite.
Antioxidanții din aceste fructe includ:
- Epicatechin: Un flavonoid care poate îmbunătăți sănătatea inimii și poate reduce riscul de cancer și diabet
- Rutina: un flavonoid care poate ajuta la protejarea împotriva bolilor cronice, cum ar fi cancerul, diabetul și bolile de inimă
- Oligonol .Oligonolul este un amestec de antioxidanți (proantocianidine) derivat din litchi și ceai verde. Mai multe studii indică faptul că Oligonol poate reduce grăsimea abdominală, oboseala și inflamația după efort.
Alte beneficii
Nu există încă studii elaborate, la om, care să indice exact efectele acestor fructe asupra sănătății.
Totusi, litchii conțin mai multe minerale sănătoase, vitamine și antioxidanți, cum ar fi potasiu, cupru, vitamina C, epicatechină și rutină. Acestea pot ajuta la protejarea împotriva bolilor de inimă, a cancerului și a diabetului.
Studiile la animale indică, de asemenea, că extractul de litchi poate ajuta la combaterea cancerului de ficat.
Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma beneficiile pentru sănătate la om.
Contraindicații
Consumat cu moderaţie, litchi nu prezintă efecte adverse, ci, dimpotrivă, are efecte benefice. Consumul excesiv însă, ar putea fi asociat cu encefalita, adică o formă de inflamaţie a creierului.
Acest lucru ar putea fi pus pe seama unei toxine din fructul litchi, numită hipoglicină, care inhibă capacitatea organismului de a produce glucoză. Astfel, în cazul persoanelor care au deja niveluri reduse ale glucozei în sânge – hipoglicemie – şi care consumă acest fruct, este posibil să apară convulsii şi pierderea conştienţei.
Ce alte fructe exotice bogate în vitamine mai poți consuma
Rețete cu litchi
Fructele de litchi au o aromă dulce și bogată și sunt o sursă bună de vitamina C și mai mulți antioxidanți benefici. Tocmai din acest motiv sunt consumate frecvent în stare crudă, simple, sau în salate de fructe. Totuși, aceste fructe sunt folosite și în diverse rețete culinare.
Suc de litchi
Sucul de litchi se găsește în comerț în diferite forme, însă, cele mai multe sunt pline de aditivi și înducitori. Pentru a vă bucura din plin de savoarea și nutrienții acestor fructe se poate suc de casă prin storcător sau smoothie-uri în diverse combinații.
Prăjitură cu litchi
Ingrediente:
- 2 cutii de compot de litchi,
- 300 g biscuiți,
- 4 ouă,
- 500 ml lapte,
- 250 g zahăr,
- 1-2 linguri smântână,
- extract de vanilie
- 2 linguri făină,
- 2 linguri unt.
Mod de preparare:
Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt se așază biscuiții într-un strat, peste care se pun fructele de litchi din compot stoarse bine de zeamă.
Separat se amestecă cu mixerul ouăle cu zahărul, apoi se adaugă smântâna, vanilia, făina și laptele până se formează o cremă, care se pune pe fructe. Se introduce tava în cuptorul preîncălzit și se coace la foc mediu 20 de minute. Când este gata, se ornează cu fructe.
Salată de fructe cu litchi
Ingrediente:
- 1 portocală,
- 1 kiwi,
- 1 conservă litchi,
- 1 linguriță semințe de susan,
- 1 linguriță semințe de chia.
- câteva felii de pepene galben
Mod de preparare:
Se taie feliile de pepenele galben în cuburi, la fel și celelalte fructe. Se amestecă pepenele galben, portocala și fructul kiwi, se adaugă litchi și sucul din conservă, apoi se adaugă semințele de susan și de chia. Se servește salata ornată cu frișcă deasupra.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Costica2023 • 18.12.2023, 14:01
Conținutul de potasiu și fibre poate ajuta la menținerea tensiunii arteriale sănătoase și la reducerea riscului de boli cardiovasculare.
Costica2023 • 18.12.2023, 14:00
acest fruct este bogat în nutrienți și oferă mai multe beneficii pentru sănătate:
Costica2023 • 18.12.2023, 14:00
cultivat în multe regiuni tropicale și subtropicale din întreaga lume