Descoperă cele mai importante obiective turistice din Alba Iulia și împrejurimi:
Cuprins:
Locuri de vizitat în Alba Iulia – principalele obiective turistice
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 7Cetatea Alba – Carolina
Cetatea Alba Carolina este cu siguranță prima în topul celor mai importante locuri de vizitat în Alba Iulia. Cetatea este împărţită în mai multe trasee turistice şi astfel, cei interesaşi pot să parcurgă Traseul celor Trei Fortificaţii, Traseul Porţilor, Traseul Neamului Românesc, Traseul Sudic, Traseul Estic sau Traseul Nordic.
Fortificația de la Alba Iulia este cea mai mare Cetate din România, care datează de mai bine de 300 de ani. Unul dintre cele mai importante obiective turistice din Alba Iulia, cetatea ste locul în care vă puteți întoarce în timp, de-a lungul a două milenii, printre vestigiile a trei fortificații, din tot atâtea epoci diferite. Altfel spus, fiecare cetate ridicată aici a înglobat-o pe cea veche: Castrul ridicat de romani, Cetatea medievală și Cetatea Alba Carolina.
Traseul celor Trei Fortificații
Vizitatorii care ajung pe „Traseul celor trei fortificații” au ocazia să se întoarcă în timp, să călătorească de–a lungul a două milenii printre vestigiile a trei fortificații, din tot atâtea epoci diferite. Traseul este amenajat în zona sudică și sud-estică a Cetății bastionare Alba Carolina, având conformația unui muzeu în aer liber.
De pe drumul fortificațiilor se poate ajunge la Poarta a III-a a Cetății, mai exact la ceea ce este considerat în mod tradițional „Celula lui Horea”, deși sursele istorice arată că liderul Răscoalei din 1784 a fost întemnițat în Poarta a IV-a.
Program Traseul celor 3 Fortificaţii: zilnic, 10.00-17.00, în sezonul turistic.
Şanţurile Cetăţii
Printre cele mai importante locuri de vizitat în Alba Iulia se numără cu siguranță și Șanțurile Cetății. De Traseele șanțurilor Cetății puteți profita plimbându-vă pur și simpli. Un tur al șanțurilor înseamnă 2,7 kilometri. Veți observa că cele patru laturi, de est, nord, vest și sud sunt aproape egale între ele ca lungime și că oferă neașteptate surprize pe întreg parcursul.
Program Şanţurile Cetăţii: zilnic, 09.00-22.00
Accesul este liber.
Obeliscul Horea, Cloșca și Crișan
Monumentul este amplasat în fata Porții a III-a a Cetății, pe un deal artificial de pământ ce, în trecut, avea rolul de a proteja poarta principală a fortificației de tirul direct al artileriei în caz de asediu.
Obeliscul a fost ridicat pentru marcarea a 150 de ani de la execuția lui Horea și Cloșca, conducătorii Răscoalei de la 1784. Prin dimensiuni și calitățile sale artistice, monumentul trebuia să fie la înălțimea evenimentului comemorat.
Catedrala Încoronării
Catedrala Încoronării este primul lăcaș de cult important construit în Transilvania după Unirea din 1918. Lăcașul de cult ortodox a fost ridicat special pentru încoronarea Regilor României Mari, Ferdinand și Maria, în 15 octombrie 1922.
Piatra de temelie a edificiului a fost pusă pe 28 martie 1921, iar lucrările propriu-zise de înălțare a Catedralei au durat aproximativ 9 luni. De o parte și de alta a intrării în nava centrală se află portretele regelui Ferdinand și reginei Maria, surprinși în ținuta avută la Alba Iulia la ceremonia de Încoronare.
Cel mai important eveniment care a fost organizat aici a fost cel al Încoronării din 15 octombrie 1922, când la Alba Iulia au fost prezenți reprezentanți ai caselor regale sau imperiale, oficialități și personalități politice din întreaga lume, ceea ce reflecta prestigiul României la acea dată.
- Program Catedrala Încoronării:
- 6.30–20.00 (în zilele de peste săptămână);
- 7.30–20.00 (în duminici şi sărbători);
- Accesul este liber.
Catedrala Romano – Catolică
Ridicată în anul 1009, catedrala arhiepiscopală romano-catolică este cea mai veche catedrală din Transilvania care continuă să funcționeze și cea mai veche clădire din Alba Iulia și din județul Alba. Este, totodată, cea mai înaltă clădire din Alba Iulia, dar și din județul Alba, fiind printre cele mai impresionante locuri de vizitat în Alba Iulia, unul dinre principalele obiective turistice ale orașului. Turnul catedralei măsoară, cu tot cu cruce, 56,7 metri și domină perspectiva orașului văzut din depărtare.
Catedrala este considerată ca fiind cel de-al treilea edificiu religios ridicat pe același amplasament, fiind construită din blocuri de piatră provenite în parte din zidurile castrului ridicat de romani la Apulum.
Mai mult decât atât, lăcașul de cult este înzestrat cu o orgă din 1877 având 2209 tuburi, funcțională și astăzi.
Program Catedrala Romano-Catolică: zilnic, 09.00-18.00 Accesul este liber.
Muzeul roman Principia
V-aţi dori să vă transpuneţi pentru câteva momente în viaţa soldatului roman? Dacă da, atunci trebuie să vizitaţi Muzeul roman Principia, amplasat în Piaţa Cetăţii. Este locul în care puteţi îmbrăca echipamentul complex al soldatului roman, ce a fost reconstituit.
Programul de vizitare Muzeul Principia: marți-duminică, 09.00-18.00.
Muzeul Național al Unirii
Este unul dintre cele mai cunoscute muzee din România, ca patrimoniu și renume științific. Colecțiile sale numără circa 200.000 de obiecte de patrimoniu. Muzeul este locul în care vă puteți întoarce în preistorie, puteți zăbovi în vremea dacilor și romanilor, trece prin Evul Mediu, „participa” la Răscoala lui Horea, dar și la Războaiele Mondiale.
Clădirea în care funcționează Muzeul Național al Unirii a fost ridicată între 1851-1853 și este cel mai mare edificiu în stil romantic din Alba Iulia. Rolul era unul bine definit, să-i găzduiască pe ofițerii armatei habsburgice din Cetate.
Programul de vizitare Muzeul Naţional al Unirii ianuarie şi februarie: miercuri-duminică, 10.00-17.00.
Programul de vizitare Muzeul Naţional al Unirii martie-decembrie : marți-duminică, 10.00-19.00.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 5Sala Unirii
Monumentul a fost construit între anii 1898 – 1900, destinația sa inițială fiind aceea de cazină militară (clubul – cazinoul ofițerilor). Aici a avut loc ședința Marii Adunări Naționale care la 1 Decembrie 1918 a hotărât Unirea Transilvaniei cu România și, prin aceasta, desăvârșirea statului național unitar român. Încărcată de istorie, Sala Unirii este printre cele mai apreciate obiective turistice din Alba Iulia și printre primele locuri de vizitat atunci când ajungeți în acest oraș.
Sala a fost prevăzută cu o boltă semicirculară, susținută de pilaștri și a fost ornată cu coloane, console și benzi decorative de inspirație vegetală. Cele două arcade și lunetele nișelor au fost decorate cu picturi pe pânză reprezentând voievozi români și personalități din viața culturală românească, realizate de Pierre Bellet.
Pe peretele vestic al sălii au fost plasate plăci de marmură având săpate textul Proclamației regelui Ferdinand către țară la intrarea în României în război, textul Moțiunii Unirii și textul Legii pentru Unirea Transilvaniei cu România. La intrare este situat portalul în formă de arc de triumf, care poartă o inscripție menită să țină trează amintirea Actului de Unire de la 1 Decembrie 1918.
Biblioteca Batthyaneum
Unul dintre cele mai importante locuri de vizitat în Alba Iulia și, în același timp, unul dintre principalele motive de faimă ale orașului este Batthyaneum. Prin colecția de cărți medievale și premoderne, Biblioteca Batthyaneum rămâne un veritabil muzeu al cărților rare, la mai bine de 200 de ani de la înființare. Clădirea a fost ridicată în prima parte a secolului al XVIII-lea, într-un colț al Cetății.
Piesa de rezistență este faimosul Codex Aureus, datând de la începutul secolului al IX-lea și scris cu cerneală de aur. Alte piese de o valoare deosebită sunt: Biblia Sacra din secolul al XIII-lea, scrisă cu caractere gotice foarte mici; Codex Burgundus, conținând 35 de miniaturi franceze renascentiste; Liber chronicarum, din 1493, decorat cu gravurile lui Dürer; primul atlas geografic modern, realizat de Abraham Ortelius în 1595 și Noul Testament de la Bălgrad din 1648.
Obiective turistice în apropiere de Alba Iulia
Județul Alba este unul cu o frumusețe aparte. Peisajele și frumusețile naturale sunt captivante, fiind unul dintre județele cu numeroase obiective turistice. Iată care sunt principalele locuri de vizitat în județul Alba:
Râpa Roșie
Aflată la doar 3 kilometri de Sebeş, Râpa Roşie are milioane de “riduri” roşii, care se pot vedea din satelit. Acesta este locul ideal pentru iubitorii de aventuri cu parapanta.
Peștera Scărișoara
Peștera Scărișoara găzduiește gheţarul de la Scărişoara, primul gheţar ca mărime din ţară şi al doilea din lume şi se bucură de o mulţime de vizitatori care coboară până în inima peşterii pentru a vedea cu ochii lor acest mare gheţar.
Cetatea Câlnic
Cetatea Câlnic oferă o experienţă nouă celor care vor să petreacă mai multe zile acolo deoarece cu doar 50 lei pe noapte turiştii pot beneficia de o cameră locuibilă chiar între zidurile cetății
Transalpina și Valea Frumoasei
Transalpina sau Drumul Regelui este o șosea pe cât de spectaculoasă, pe atât de periculoasă fiind cea mai înaltă şosea din România. Transalpina străbate Munţii Parâng de la nord la sud, prin judeţele Alba, Sibiu, Vâlcea şi Gorj şi ajunge până la altitudinea de 2.154 de metri în Pasul Urdele.
Satul Râmetea
Satul Râmetea este un loc unde se poate vedea un peisaj unic în lume, cu case albe şi ferestre verzi care fiind neschimbate de sute de ani atrag foarte mulţi turişti în fiecare an.
Peștera Vânatarele Ponorului
Peştera Vânătarele Ponorului oferă probabil cel mai impunător peisaj din județ deoarece vizitatorii care ajung la această peșteră pot vedea o cascadă lungă de 100 m, ape repezi care se pierd sub stânci și zeci de metri de pereți vineți care compun în totalitate peisajul de la Vânătarele Ponorului.
Castelul Betlen Haller – Cetatea de Baltă
Castelul Bethlen-Haller de la Cetatea de Baltă este un castel construit în secolul al XVII-lea în stilul renașterii franceze. Situat la mijlocul distanței dintre Târnăveni și Blaj, pe malul Târnavei mici, castelul a avut mai multe utilizări pe parcursul anilor.
Cheile Râmețului
Cheile Râmeţului reprezintă cel mai mare obiectiv natural al părţii centrale a Trascăului, această zonă fiind declarată rezervaţie naturală complexă ce se întinde pe o suprafaţă de 150 hectare.
Dealul cu melci
Dealul cu melci este o rezervaţie paleontologică, cu aspect neobişnuit: resturi lemnoase în formă de melci, înfipte în piatră de mai bine de 65 milioane de ani.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Costica2023 • 31.01.2024, 14:23
Restaurantele și tavernele din Alba Iulia oferă oportunități de a gusta din bucatele tradiționale românești și internaționale
Costica2023 • 31.01.2024, 14:21
Centrul istoric al orașului, cu străzi pavate și piețe vibrante, oferă o atmosferă autentică și plăcută pentru plimbări