Descoperă cele mai interesante obiective turistice și locuri de vizitat în Craiova:
Cuprins:
Locuri de vizitat în Craiova – principalele obiective turistice
Craiova este situată în sudul României, pe malul stâng al Jiului, la ieșirea acestuia din regiunea deluroasă, la o altitudine cuprinsă între 75 și 116 m.Ca multe alte orașe ale României, Craiova este un oraș cu o istorie pe cât de bogată și interesantă, pe atât de complicată.
Dacă pe teritoriul actual al Craiovei s-a întemeiat o așezare romană (Pelendava) cu câteva secole Î.Hr., numele actual a fost pus în folosință abia de la sfârșitul secolului XV. Fiind dintotdeauna capitala regiunii Oltenia, a fost și este cel mai important centru cultural, istoric și economic din zonă.
Casa Băniei
Casa Băniei este cea mai veche clădire laică existentă azi în oraș, datând din anul 1699. Este unul dintre principalele locuri de vizitat în Craiova. Refăcută de Constantin Brâncoveanu, Casa Baniei are două nivele, cu camere cu bolți de cărămidă la parter, cu camere și cerdace la etaj. Aici se aduna divanul Craiovei.
Parcul Nicolae Romanescu
Este cel mai mare parc natural din estul Europei și unul dintre cele mai reprezentative monumente de artă peisageră din România. Cu siguranță se află în topul celor mai importante obiective turistice șo locuri de vizitat din Craiova. Inaugurat în anul 1903 în prezenţa Regelui Carol I, parcul se întinde pe aproximativ 90 de ha, zonele verzi, aleile şi zonele împădurite, conferindu-i statutul de cea mai mare zonă verde urbană a României.
În cadrul ansamblului amenajat se regăsesc cursuri de apă lungi de peste 1970 m, alei pe aproape 27 km lungime, intrarea monumentală, monumentul Romanescu, Casa Bibescu, Chioşcul de Fier, Castelul medieval, lacul şi debarcaderul, impresionantul Pod Suspendat, cascadele, Marele lac, Grădina zoologică, Hipodromul, Velodromul, teatrul de vară şi numeroase statui şi grupuri statuare, unele aparţinând lui Brâncuşi sau Jalea.
Muzeul de artă
De asemenea, printre cele mai importante locuri de vizitat în Craiova se află Muzeul de artă.
Clădirea care adăpostește muzeul a fost ridicată în 1896 după planurile arhitectului francez Paul Gottereau. Unul din principalele puncte de interes ale muzeului este reprezentat de galeria care expune câteva din operele marelui sculptor Constantin Brâncuși. Lucrările expuse aici datează din prima perioadă de creație a artistului, care a urmat Școala de Arte și Meserii din Craiova.
Grădina Botanică din Craiova
A fost amenajată din inițiativa botanistului craiovean Alexandru Buia cu scopul de a servi ca bază de studiu pentru studenții facultăților de agronomie și horticultură, dar și ca zonă de agrement. Grădina cuprinde o suprafață de 17 ha și este delimitată pe sectoare distincte: ornamental (aproape 4,5 ha), sistematic, flora globului, economic. Este unul dintre principalele locuri de vizitat în Craiova.
Fântânile vechi
În Craiova există mai multe fântâni vechi celebre ce reprezintă obiective turistice apreciate, printre care:
- Fântâna Jianu (în Grădina Botanică), construită în jurul anului 1800 de boierul Hagi Stan Jianu, unchiul lui Iancu Jianu. Este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Craiova care pe vremuri era un popas pentru căruțașii care își adăpau animalele
- Fântâna Purcarului (pe strada Matei Basarab), a fost construită în 1818 de jupânul și negustorul de porci Pavel Teodor și Kir (jupânul) Marin Bulugbașa
- Fântâna Popova (pe strada Fântâna Popova), (mai este cunoscută și sub numele de Fântâna Basarabeștilor). Aceasta există încă de la începutul secolului al XVII-lea, fapt reieșit dintr-un act datând din anul 1613.
- Descoperă și cele mai frumoase obiective turistice din Oradea
Obiective turistice din Craiova și împrejurimi
Casa memorială Amza Pellea
Printre cele mai importante obiective turistice și locuri de vizitat în Craiova și împrejurimi se numără casa memorială Amza Pellea.
Amza Pellea s-a născut pe data de 7 aprilie 1931, în oraşul Băileşti, din judeţul Dolj, fiind unul dintre cei mai mari actori români ai tuturor timpurilor. Aici se regăsesc obiecte personale ale acestuia, fotografii cu soția și fiica lui, certificatul de botez, pălăria preferată, lanseta cu care a pescuit ultima oară, o ladă de zestre sau două ceasuri vechi, care sunt oprite la ora 07.25, ora la care artistul s-a stins din viață.
Rezervația de Bujori sălbatici de la Plenița
Situată la 59 de km de Craiova, la granița cu județul Mehedinți, într-o zonă de câmpie, cu altitudini de până la 200 de metri, rezervația se întinde pe o suprafață de aproximativ 50 de ha. Unică în peisajul României, în perioada de înflorire este o adevărată feerie, unul dintre minunatele locuri de vizitat atunci când ajungi în Craiova. Pădurea adăpostește o varietate de bujor sălbatic, denumit Paeonia Peregrina.
Castrul roman de la Răcarii de Jos
Conform specialiștilor, castrul roman din localitatea Răcarii de Jos este unul dintre cele mai mari castre de pe teritoriul Olteniei romane. Motiv pentru care trebuie să facă parte din lista de locuri de vizitat în Craiova și în apropeiere. În prezent, acesta un important monument arheologic din judeţul Dolj, edificat în perioada războaielor daco-romane şi lărgit ulterior, în a doua jumătate a secolului al II-lea, urmând ca la începutul secolului al III-lea să fie reconstruit din piatră. Fortificaţia are forma unui dreptunghi cu latura mare de 170 de metri şi latura mică de 140 de metri, în colţurile căruia se aflau turnuri de supraveghere.
Daniel9090 • 31.01.2024, 13:50
Explorarea și cunoașterea acestei părți a României pot oferi o experiență frumoasă și interesantă
Daniel9090 • 31.01.2024, 13:49
Craiova este un centru economic important, cu industrie diversificată și o contribuție semnificativă la economia națională
Daniel9090 • 31.01.2024, 13:49
Mulți vizitatori apreciază ospitalitatea localnicilor și atmosfera relaxată a orașului