Descoperă principalele obiective turistice din Neamț și locuri de vizitat în acest județ:

Locuri de vizitat în Neamț – cele mai importante obiective turistice

Județul Neamț, este situat la limita dintre Carpații Orientali și Podișul Moldovei și se întinde foarte puțin și în partea de N-V a Transilvaniei, cuprinzând zona Bicaz-Chei. Este cunoscut mai ales pentru frumusețea Masivului Ceahlău, a lacului de acumulare Izvorul Muntelui, de pe râul Bistrița al cărui baraj se situează în partea de vest a orașului Bicaz.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 9

Județul Neamț cuprinde numeroase obiective turistice importante și locuri de vizitat de o frumusețe impunătoare. Mănăstirile Agapia, Neamț, Secu, Sihăstria, Văratec, rezervațiile naturale Parcul național Ceahlău, Codrii de aramă, Codrii de argint, Rezervația de zimbri, Cetatea Neamțului sunt printre cele mai importante. Reședința județului este municipiul Piatra Neamț.

Cetatea Neamțului

Locuri de vizitat în Neamț – Cetatea Neamțului

Cetatea Neamț se află în orașul Târgu Neamț și este unul dintre principalele locuri de vizitat din județ. Este cu siguranță unul din cele mai edificatoare obiective turistice de natura medievală de la noi din țară. În fiecare an mii de turiști aleg să se apropie de ea și să o descopere mai bine. Cetatea a fost ridicată din dorința de a ține piept invaziilor Imperiului Otoman. Avea o poziție strategică, chiar pe vârful Culmii Pleșului. Zidurile sale nu au putut fi dărâmante nici până azi, semn că edificiul bine construit a făcut față multor asedii.

Curtea Domnească din Piatra Neamț

Este un ansamblu de monumente istorice aflat în centrul orașului: Biserica domnească „Nașterea Sf. Ioan Botezătorul”; Turnul lui Ștefan cel Mare; Muzeul Curții Domnești; ruine zid de incintă și ruine beci, azi muzeu.

Turnul cu clopotniță din Piatra Neamț

Un obiectiv turistic important în Piatra Neamț și unul dintre principalele locuri de vizitat este și Turnul clopotniță sau Turnul lui Ștefan cel Mare, construit în 1499. Turnul are o înălțime de 19 metri și este primul monument care atrage privirile fiecărui turist.

Casa memorială Alexandru Vlahuță – Agapia

Casa memorială a scriitorului român Alexandru Vlahuță se află în localitatea Agapia, situată în imediata apropiere a orașului Târgu Neamț. Aceasta a devenit muzeu în anul 1958.

Casa din lemn în care a fost amenajat muzeul a fost construită în anul 1885, de către sora scriitorului, Elisabeta Vlahuţă, după ce, împreună cu mama sa, Elisabeta Străjescu, acestea s-au călugărit și au devenit maici la Mănăstirea Agapia din localitate. În casa memorială se mai păstrează încă mobilierul original, tablouri cu membrii familiei, manuscrise, cărți și obiecte personale ale poetului și familie sale.

Muzeul Memorial Ion Creangă de la Humulești

Printre cele mai apreciate locuri de vizitat în Neamț se numără Casa lui Ion Creangă de la Humulești. Construită în 1830 de către Petrea Ciubotariul, bunicul marelui povestitor, casa în care s-a născut şi a copilărit Ion Creangă a fost amenajată că muzeu în anul 1951. Devenită unul dintre cele mai vizitate muzee memoriale, aceasta reprezintă, dincolo de semnificaţia să istorico-literară şi sentimentală, un produs cert al arhitecturii populare specifice perioadei şi ariei etno-culturale în care se încadrează.

Mănăstirile din Neamț

În județul Neamț se găsesc unele dintre cele mai frumoase mănăstiri din zona Moldovei. Cea mai mare densitate de schituri și locașuri de cult religioase din această zonă s-au format în apropierea orașului Târgu Neamț. Printre cele mai cunoscute mănăstiri de aici sunt: Mănăstirea Neamț, Mănăstirea Secu, Mănăstirea Sihăstria, Mănăstirea Văratec și Mănăstirea Agapia. Pe lângă acestea, o altă mănăstire importantă din județ este Mănăstirea Petru Vodă.

Alături de Suceava și de Vâlcea, judeţul Neamţ este recunoscut pentru frumuseţea şi bogăţia mănăstirilor. În zona oraşului Târgu Neamţ este cea mai mare densitate de mănăstiri şi schituri ortodoxe din judeţ.

Unul dintre frumoasele locuri de vizitat în neamț este Muzeul popular Neculai Popa din Târpeşti, comuna Petricani. Situat la circa 7 kilometri de centrul oraşului Târgu Neamţ, muzeuladăposteşte creaţii populare din zonă colecţionate de meşterul popular. După dispariţia lui, în 2010, la 91 de ani, cei trei urmaşi ai lui Neculai Popa s-au stabilit aici ca să îngrijească de muzeu şi să le explice vizitatorilor bogăţiile adunate în colecţia de peste 3.000 de obiecte de artă populară a acestuia.

Locuri frumoase de vizitat în Neamț – rezervații naturale și peisaje de vis

Cheile Bicazului

Cheile Bicazului se află în topul celor mai importante locuri de vizitat în Neamț. Traversarea Cheilor Bicazului impresionează orice turist aflat în trecere pe drumul ce leagă judeţele Neamţ de Harghita, prin maiestuozitatea pereţilor de stâncă şi sălbăticia peisajului.

Formaţiunea naturală este străbătută de drumul naţional care leagă oraşele Bicaz (Neamţ) de Gheorghieni (Harghita) şi se situează la 31 de kilometri de primul şi 25 de kilometri de al al doilea. Primul drum de acces spre Chei s-a construit în anul 1910, dinspre Gheorghieni, iar sectorul de drum spre Bicaz a fost dat în exploatare mult mai târziu, în anul 1937.

Masivul Ceahlău

Casa lui Ion Creanga din Humulesti

Cel mai impunător munte din Carpaţii Orientali, Ceahlăul este căutat de turişti indiferent de sezon, fiind printre principalele locuri de vizitat în județul Neamț. Traseele urmează locuri de o frumuseţe sălbatică şi sunt marcate de obiective naturale încărcate de legende. Atracṭiile muntelui Ceahlău sunt variate, de la cea mai mică floare aflată pe vârf până la marile blocuri de piatră cu forme spectaculoase. Porţile de intrare sunt din staţiunile Izvorul Muntelui, Durău, dar şi prin Bicazul Ardelean. Acest din urmă traseu poate fi făcut cu maşina până în Poiana Stănile, de unde se poate ajunge relativ repede la Cabana Dochia.

Muntele poate fi urcat pe unul din cele 7 trasee turistice amenajate ṣi omologate:

  • Traseul 1 – Cabana Izvorul Muntelui – Poiana Maicilor – Cabana Dochia, marcaj traseu: banda roṣie, durata de parcurgere: 6 – 7 h
  • Traseul 2 – Cabana Izvorul Muntelui – Curmătura Lutu Roşu – Cabana Dochia, marcaj traseu: bandă albastră, durata de parcurgere: 3h 30min
  • Traseul 3 – Cabana Izvorul Muntelui – Stânca Dochiei – Jgheabul cu Hotar – Cabana Dochia, marcaj traseu: triunghi albastru, durata de parcurgere: 3h 30min- 4 h
  • Traseul 4 – Staṭiunea Durău – Cabana Fântânele – Cabana Dochia, marcaj traseu: bandă roṣie, durata de parcurgere: 3h – 3h 30min
  • Traseul 5 – Staṭiunea Durău – Poiana Vesuri – Cascada Duruitoarea – Cabana Dochia, marcaj traseu: cruce roṣie, durata de parcurgere: 4h 30min – 5h
  • Traseul 6 – Bicazul Ardelean – Telec – Curmătura Stănile – Cabana Dochia, marcaj traseu: bandă albastră, durata de parcurgere: 7-8h
  • Traseul 7 – sat Neagra – Curmătura Văratec – Poiana Maicilor – Cabana Dochia, marcaj traseu: cruce albastră, durata de parcurgere: 6 – 7h

Lacul Cuejdel

Lacul Cuejdel reprezintă o arie naturală de protecţie specială, rezervaţie naturală de tip acvatic. Lacul Cuejdel, numit uneori şi Lacul Crucii după forma sa, este unul din cele mai mari lacuri de baraj natural din ţară. Din cauza colmatării, nu mai poate fi considerat cel mai mare lac de baraj natural din ţară ca volum de apă, rămânând în urma Lacului Roşu. Totuşi, aspectul aduce mult cu celebrul lac din judeţul Harghita, mai ales după trunchiurile de copaci ce străpung apa.

Zimbrăria Dragoş Vodă

Dacă ajungeți în județul Neamț, unul dintre principalele locuri de vizitat este și Zimbrăria „Dragoş Vodă”. Aceasta se află în Parcul Natural „Vânători Neamț”, declarat arie protejată de lege în anul 1999 datorită peisajului natural autentic, al pădurilor, dar și al animalelor care trăiesc aici, printre care se numără și zimbrul autentic românesc.

Grădina zoologică „Dragoş Vodă”, sau „Zimbrăria” cum este cunoscut acest obiectiv turistic constituie un prilej de popas pentru călătorul care ajunge în zona oraşului Târgu Neamţ. Din DN15, calea spre comuna Vânători Neamţ, porneşte spre dreapta după circa 7 kilometri un drum care te lasă chiar la rezervaţia de zimbri. Locul e frecventat îndeosebi de părinţi cu copii. Grădina zoologică Dragoş Vodă, cum e denumirea amenajării face parte din Parcul Natural Vânători Neamţ ce se întinde pe o suprafaţă de peste 30.000 de hectare.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News