Descoperă cele mai frumoase locuri de vizitat în Polonia:

Locuri de vizitat în Polonia

După suprafață, Polonia ocupă locul 9 în Europa și 69 în întreaga lume. Cultura poloneză are o istorie bogată, veche de o mie de ani, cu influențe atât din occident, cât și orient. Astăzi, aceste influențe sunt vizibile în arhitectura, folclorul și arta țării. Polonia este locul de naștere a multor persoane celebre în întreaga lume, precum papa Ioan Paul al II-lea, Marie Curie, Casimir Pulaski, Tadeusz Kosciuszko, Nicolaus Copernic, Frederic Chopin și alții.

În ciuda faptului că a suferit atât de multe distrugeri în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Polonia rămâne un loc fascinant de explorat. În orașele vechi, cu un aer magic, cu străzile lor pietruite și arhitectura frumoasă, se combină clădirile din epoca comunistă și bisericile gotice de-a dreptul încântătoare.

Restaurante fantastice pot fi găsite oriunde ați merge și există o abundență de locuri pline de viață, chiar și noaptea.

Odinioară adăpostul unei populații evreiești înfloritoare, orașele Poloniei găzduiesc acum memoriale și monumente emoționante ale victimelor uneia dintre cele mai mari tragedii ale secolului al XX-lea, mulți vizitatori mergând către locuri precum Auschwitz pentru a aduce un omagiu și pentru a afla despre atrocitățile din trecut.

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu

Obiective turistice în Polonia

Cracovia

Locuri de vizitat în Polonia - Cracovia
Locuri de vizitat în Polonia – Cracovia

Unul dintre cele mai vechi orașe din Polonia, Cracovia era deja locuită în secolul al VII-lea. În ciuda distrugerilor din cel de-al doilea Război Mondial, centrul vechi al orașului Cracovia își păstrează în continuare arhitectura sa medievală uimitoare. Castelul Wavel și cartierul istoric Kazimierz – cunoscut și sub numele de Vechiul Cartier Evreiesc – din zonă sunt ambele desemnate ca situri de patrimoniu mondial UNESCO. Cracovia este unul dintre cele mai importante locuri de vizitat în Polonia.

Cracovia găzduiește aproximativ 40 de parcuri urbane, inclusiv parcul Planty din secolul al XIX-lea, care se întinde pe o suprafață de 21 de hectare și formează un inel verde în jurul centrului orașului, și pădurea Lasek Wolski, care oferă trasee de drumeții și ciclism, la doar câteva minute de centrul orașului.

În zilele ploioase, cele 28 de muzee din Cracovia sunt principalele obiective turistice, în special Colecția Națională de Artă de la Wawel, unde vizitatorii pot vedea și mobilier de epocă, o colecție masivă de tapiserii flamande, bijuterii regale și o colecție de arme și armuri care datează din secolul al XV-lea.

Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll
Recomandări
Cine este Călin Georgescu, surpriza alegerilor prezidențiale 2024, turul 1. A ieșit pe locul trei în exit-poll

O serie de atracții majore sunt situate în afara orașului. Printre punctele de interes notabile se numără cea mai veche mină de sare din lume Wieliczka, lagărele de concentrare Auschwitz-Birkenau și Munții Tatra.

Munții Tatra

Locuri de vizitat în Polonia - Muntii Tatra
Locuri de vizitat în Polonia – Muntii Tatra

Munții Tatra și Parcul Național formează o graniță naturală între Slovacia și Polonia, deși cea mai mare parte a lanțului muntos se încadrează în Slovacia. Deoarece ambele țări sunt parte din UE, acum este posibil să faci drumeții între țări cu ușurință. Partea poloneză a parcului are peste 270 de kilometri de trasee de drumeții.

Cel mai înalt munte din Polonia, Rysy, este situat în Tatra poloneză.În plus, parcul găzduiește peste 600 de peșteri, sistemul de peșteri de calcar Wielka Sniezna fiind cel mai lung (23 de kilometri) și cel mai adânc (824 de metri).

Munții Tatra au cascade, pâraie și lacuri de munte. Lacul Morskie Oko este cel mai mare lac din parc. Situat adânc în parc, se poate ajunge doar după o drumeție de două ore prin dealuri și o pădure deasă de pini elvețieni.

Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor
Recomandări
Live Text Rezultate BEC alegeri prezidenţiale 2024, turul 1. Elena Lasconi l-a depășit pe Marcel Ciolacu și a intrat în turul doi al alegerilor

Descoperă și cele mai frumoase locuri de vizitat în Ungaria.

Ojcow

 Ojcow -Polonia
Ojcow -Polonia

Micul oraș Ojcow, la doar 16 kilometri de Cracovia, este poarta de acces către Parcul Național Ojcow. Cel mai mic parc național al Poloniei, cu o suprafață de doar 21,46 kilometri pătrați, Ojcow este puternic împădurit și găzduiește stânci falnice de calcar, peste 400 de peșteri și două văi ale râurilor. Peste 500 de specii de fluturi locuiesc în parc – primăvara și vara, aceștia împânzesc potecile și văile înflorite și creeazăo priveliște superbă.

Traseul Cuibul Vulturilor, cel mai faimos traseu turistic și de drumeții din Polonia, leagă 25 de castele și turnuri de veghe, inclusiv castelul renascentist de la Pieskowa Skala și ruinele unui castel gotic, ambele fiind în limitele parcului. În parc există și două muzee, inclusiv o filială a Colecției Naționale de Artă.

Varșovia

Obiective turistice în Polonia - Varsovia
Obiective turistice în Polonia – Varsovia

Capitala Poloniei a fost lăsată în ruine după cel de-al Doilea Război Mondial – aproape 85% din clădirile sale fuseseră transformate în scrum sau distruse sistematic de forțele naziste. De îndată ce războiul s-a încheiat, orașul s-a angajat într-un efort masiv de reconstrucție a centrului său istoric folosind planuri originale. Drept urmare, casele de comercianți în stil baroc și renascentist pe care le vedeți astăzi sunt replici perfecte ale originalelor.

Deși cel de-al Doilea Război Mondial a cauzat și pierderea colecțiilor deținute de muzee și palate, orașul găzduiește încă peste 60 de muzee astăzi. Pe lângă muzeele de artă și istorie, Varșovia oferă și câteva opțiuni neobișnuite, inclusiv singurul Muzeu de Afișe din lume, un muzeu dedicat Revoltei de la Varșovia din cel de-al Doilea Război Mondial, un Muzeu Neon și un Muzeu de Caricatură.

Muzeul Național, care relatează istoria orașului, găzduiește și cea mai mare colecție de picturi din Polonia – inclusiv o serie de opere de artă care au provenit din colecția privată a lui Adolf Hitler.

Varșovia s-ar putea să nu aibă atât de multe parcuri ca și Cracovia, dar Palatul Lazienki și grădinile sale formale compensează. Acest palat din secolul al XVIII-lea este înconjurat de 76 de hectare de pădure urbană și găzduiește un planetariu, un teatru în aer liber și multe altele.

Pentru o aventură în aer liber, mergeți pe Krakowskie Przedmiescie, cea mai bună stradă arhitecturală din Varșovia. Casele vechi, monumentele, Palatul Prezidențial și Academia Poloneză de Științe sunt toate la câțiva pași unul de celălalt. Varșovia este unul dintre cele mai importante locuri de vizitat în Polonia.

Rezervația forestieră Bialowieza

 Rezervația forestieră Bialowieza  Polonia
Rezervația forestieră Bialowieza Polonia

Cea mai mare secțiune rămasă din pădurea primitivă din Europa, care a acoperit cândva o mare parte a continentului, Rezervația forestieră Bialowieza și-a câștigat cu siguranță locul ca sit al Patrimoniului Mondial UNESCO. Pădurea se află la granița dintre Polonia și Belarusși acoperă o suprafață de peste 1.400 de kilometri pătrați.

Bialowieza este paradisul observatorilor de păsări, iar pasionații se pot alătura excursiilor de observare a păsărilor conduse de ornitologi locali, dar pădurea găzduiește și zimbri și alte specii de animale mari.

Micul sat Bialowieza se află în pădure, la fel și Muzeul de Arhitectură a Lemnului în aer liber – mori de vânt, colibe de lemn, o capelă minusculă din lemn, un hambar și chiar o banya (saună). Rezervația se numără de asemenea printre cele mai frumoase locuri de vizitat în Polonia.

Wroclaw

 Wroclaw Polonia
Wroclaw Polonia

Orașul Wroclaw nu a fost întotdeauna polonez – de-a lungul secolelor a fost transferat, de la Regatul Boemiei la Prusia, la Germania. Wroclaw face parte oficial din Polonia doar din 1945, după ce sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial a schimbat unele dintre liniile de graniță din Europa.

Muzeul Lubomirski este un loc bun de vizitat pentru a afla mai multe despre istoria orașului – muzeul acoperă invazia orașului de către forțele naziste și mai târziu a Uniunii Sovietice, precum și o serie de evenimente din cel de-al doilea război mondial. Muzeul orașului Wroclaw completează această istorie cu o privire de ansamblu asupra orașului Wroclaw din ultimii 1.000 de ani.

Cea mai veche zonă din Wroclaw este Piața Principală din secolul al XIII-lea, care include Biserica Sf. Elisabeta și Primăria Veche. La doar câțiva pași se află Muzeul Pan Tadeusz, cu expoziții multimedia dedicate obiceiurilor poloneze.

Cei care explorează pe jos pot căuta piticii din Wroclaw – peste 350 de figurine mici de elfi din bronz pot fi găsite în tot orașul, ascunzându-se la colțuri, pe trotuare și pe stâlpi de iluminat.

Insula Usedom

Din 1945, această insulă de la Marea Baltică a fost împărțită legal între Polonia și Germania. Supranumită „Insula Soarelui”, Usedom este o destinație populară de vacanță pentru ambele țări.

Plajele albe, nisipul moale, stațiunile de pe litoral sunt principalele atracții, dar insula găzduiește și o grădină botanică privată (deschisă numai în lunile calde), rămășițele podului feroviar Karnin Lift (acum desemnat ca simbol istoric al ingineriei în Germania), și Mausoleul și cimitirul Dannenfeldt. Lacuri, rezervații naturale și grădini îngrijite sunt, de asemenea, răspândite în jurul insulei.

Gdans

Obiective turistice în Polonia-  Gdans
Obiective turistice în Polonia- Gdans

Situat chiar într-un golf de la Marea Baltică, orașul antic Gdansk găzduiește principalul port maritim al Poloniei. Cea mai mare parte a părții vechi a orașului, cunoscută sub numele de Drumul Regal, datează din secolul al XVII-lea și este frumos conservată. Unele dintre principalele structuri de aici includ Porțile orașului, Turnul închisorii și o serie de case de negustori.

Gdansk găzduiește, de asemenea, cea mai mare biserică din cărămidă din lume, Sf. Maria, precum și Cetatea Wisloujscie în formă de stea și Farul Port Nowy din Gdansk.

Deși Gdansk nu a fost afectat direct de război, Muzeul celui de-al Doilea Război Mondial este unul dintre cele mai bune muzee istorice din țară. Prezintă o serie de vehicule – inclusiv un tanc polonez Sherman și o motocicletă germană DKW – precum și artefacte, documente și fotografii legate de război și Holocaust.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!  

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (21)

XShadowX   •   23.07.2024, 09:05

foarte frumoasa tara Polonia, am trecut o data si mi-a placut la nebunie ce am vazut, as merge sa vizitez

Ghiocel06   •   12.07.2024, 09:41

Felicitări pentru articol!

Peugeot307   •   09.03.2024, 10:56

Felicitări pentru articol!

Vezi toate comentariile (21)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Știrileprotv.ro
Elena Lasconi, despre Călin Georgescu: ”Când am atras atenția că țopăie trolii pe rețelele sociale am fost ridiculizată”
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Viva.ro
Ce AVERE are Călin Georgescu. Acest detaliu din CV-ul lui a atras în mod special atenția multora. Despre ce e vorba
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Libertateapentrufemei.ro
Gabriel Cotabiță, plâns de nașii lui de cununie, Delia și Răzvan Munteanu. Dureros cum au reacționat aceștia după moartea artistului
Pe cine susține Gigi Becali în turul 2: Elena Lasconi sau Călin Georgescu?
FANATIK.RO
Pe cine susține Gigi Becali în turul 2: Elena Lasconi sau Călin Georgescu?
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
GSP.RO
Fiul lui Călin Georgescu a fost coleg de cameră cu Novak Djokovic: „Alături de Nole am băut primul meu pahar de alcool”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu. Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României
Unica.ro
Ce s-a aflat acum despre Cristela Georgescu, soția lui Călin Georgescu. Trecutul neștiut al femeii care aspiră la titlul de Prima Doamnă a României
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Financiarul.ro
Cine e Călin Georgescu și ce avere are
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Observatornews.ro
Ce avere are Călin Georgescu, câştigătorul turului 1 la alegerile prezidenţiale 
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată
HOROSCOP
Horoscop 25 noiembrie 2024. Capricornii au parte de o zi pentru care sunt pregătiți, pentru că li se cere o atitudine ceva mai rezervată

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI