Descoperă locuri de vizitat în Satu Mare și apropiere:
Cuprins:
Despre Satu Mare
Municipiul Satu Mare se află în județul Satu Mare, în nord-vestul României, pe râul Someș, la 13 km de granița cu Ungaria și 27 km de granița cu Ucraina.
Orașul actual s-a format prin unirea, în secolul al XVIII-lea, a doua localități: Satmar și Mintiu. În evul mediu, pe teritoriul actualului oraș Satu Mare existau două așezări umane, Mintiu și Satu Mare, despărțite de cursul râului Someș. Primele informații scrise privind această regiune indică Satu Mare drept centrul comitatului regal cu același nume, funcționând în jurul unui castru fortificat: cetatea Satu Mare.
Printre cele mai populare locuri de vizitat în Satu Mare se află opt rezervații naturale în județ, cu păduri de frasin și pin, cu dune de nisip, și heleșteie. Se pot vizita de asemenea și locuri încărcate de istorie, monumente arhitecturale.
Locuri de vizitat în Satu Mare – obiective turistice
Teatrul
Teastrul din Satu Mare este cea de-a doua clădire de teatru în oraș (prima fiind demolată în 1889). Temeliile ei au fost puse pe 18 mai 1892, inaugurarea având loc, în cadrul unei ceremonii festive, pe 14 ianuarie 1892.
Turnul Pompierilor
A fost construit în anul 1904 din inițiativa episcopului Gyula Meszlenyi. Astăzi, turnul este un obiectiv turistic de mare atracție în oraș.
Hotelul Dacia
Construit în 1902 după planurile arhitecților Bálint Zoltan și Jambor Lajos în stil secesionist unguresc, Hotelul Dacia este probabil cel mai emblematic monument din Satu Mare. Macheta hotelului a obținut premiul II. la Expoziția Mondială de la Viena.
Biserica Reformată cu lanțuri
Monument arhitectural, Biserica a fost construiă între 1788 și 1807 în stil baroc german. Biserica cu lanțuri este cea mai veche biserică a orașului.
Palatul Episcopiei romano-catolice de Satu Mare
Proiectat de arhitectul conților Karolyi, Joseph Bitthauser și construit între 1804 și 1840 în stil clasicist, palatul episcopal este reședința episcopilor romano-catolici de Satu Mare și clădirea Grupului Școlar Teologic Romano-Catolic „Ham Janos”.
Templul Mare din Satu Mare
Templul Mare din Satu Mare este un lăcaș de cult evreiesc din municipiul Satu Mare. Acesta mai este numit și Sinagoga de pe strada Decebal.
Catedrala Greco-Catolică Sf. Arhangheli Mihail și Gavril
Este cea de-a doua biserică greco-catolică română a orașului. Vechea biserică, folosită inițial și de greco-catolicii ruteni, a fost construită în 1803 în stil baroc, fiind demolată în 1932 pentru a face loc unui lăcaș mai cuprinzător. Noua biserică a fost construită pe locul bisericii demolate între 1932 și 1937, după planurile arhitecților Victor Smigelschi și G. P. Liteanu. Stilul construcției este inspirat de arhitectura românească tradițională..
- Descoperă și cele mai frumoase locuri de vizitat în Transilvania
Obiective turistice în apropiere de Satu Mare
În județul Satu Mare, nu foarte departe de orașul de reședință al județului, sunt și alte locuri frumoase de vizitat, obiective turistice foarte apreciate în zonă.
Muzeul Țării Oașului
Negreşti-Oaş este considerată capitala Ţării Oaşului, aici se află și Muzeul. Înfiinţat în 1966, muzeul se întinde pe o suprafaţă de 1,5 hectare, pe malul râului Tur şi oferă o călătorie prin istorie, artă tradiţională şi etnografie. În muzeul în aer liber vei putea admira biserica din lemn construită la începutul secolului al XVII-lea în Lechinţa, casele din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, precum și icoane, țesături și alte lucruri încărcate de tradiții.
Cetatea medievală Ardud
Construită în 1481 la cerinţa voievodului de atunci al Transilvaniei, cetatea medievală de la Ardud era una dintre cele mai puternice fortăreţe din zonă. Din cele 4 turnuri doar unu mai este acum în picioare. Tot aici sunt şi ruinele fostului castel al lui Alexandru Károlyi, ridicat în 1630 în acelaşi loc.
Muzeul Moților
Acesta se află în localitatea Scărişoara Nouă. Muzeul cuprinde o colecție de obiecte și documente ce ilustrează viața de zi de zi a moților din Apuseni. Muzeul este amenajat în două clădiri, una ce include expoziția etnografică și o clădire ce include documente și fotografii ce prezintă istoria locului, a regiunii și a moților, din perioada daco-romană și până la Avram Iancu.
Rezervațiile naturale din Satu Mare
Cele opt arii protejate din Satu Mare sunt:
- Cursul inferior al Râului Tur, ce se întinde pe teritoriul localităților Călinești-Oaș, Turulung și Micula;
- Dunele de nisip din localitatea Foieni,
- Heleșteiele de la Moftinu Mic,
- Mlaștina Vermuș din localitatea Sanislău,
- Pădurea de frasini din Urziceni,
- Pădurea cu pini Comja din Rașca,
- Pădurea Runc din localitatea Borlești
- Tinoavele din Munții Oaș.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
Costica2023 • 19.01.2024, 14:03
Orașul adaugă la bogăția culturală și istorică a regiunii și oferă oportunități diverse pentru a cunoaște și a aprecia diversitatea sa
Costica2023 • 19.01.2024, 14:03
Satu Mare oferă o combinație de tradiție, cultură și ospitalitate, creând un cadru plăcut pentru explorare și relaxare
Costica2023 • 19.01.2024, 14:02
Centrul istoric abundă în clădiri cu arhitectură secessionistă, neogotică și barocă