Locuri de vizitat în Sicilia 

Catedrala din Monreale

Locuri de vizitat în Sicilia 

Catedrala din Monreale reflectă în același timp politica, religia și înălțimea artistică a Siciliei sub normanzi. Și, în acest fel, a obținut și un loc în istoria artei din Europa, cu atât mai remarcabil cu cât a rămas astăzi aproape exact așa cum a fost construită în anii 1100.

Arhitectura catedralei reprezintă îndepărtarea de formele bizantine orientale, dar decorarea sa cu mozaicuri orbitoare – considerate punctul culminant magnific al bisericii – o păstrează ferm în tradițiile bizantine. 

Acestea acoperă fiecare suprafață disponibilă, în ilustrații complicate de texte și teme biblice redate în culori vibrante și cu o virtuozitate artistică excepțională.

Din punct de vedere artistic, claustrul se situează chiar alături de mozaicuri, o capodoperă de 228 de coloane duble, cu capiteluri sculptate în mod complicat, care înconjoară o grădină cu o fântână frumoasă într-un colț.

ANALIZĂ Scenariile pentru noul Guvern după suceala PSD în doar 16 ore
Recomandări
ANALIZĂ Scenariile pentru noul Guvern după suceala PSD în doar 16 ore

 Sculptura în piatră nu este doar frumoasă, dar motivele sunt un amestec captivant de figuri mitice, religioase, animale, florale și umane. Multe dintre coloane sunt încrustate cu pietre colorate și nu există două la fel.

Valea templelor din Agrigento

Valea templelor din Agrigento

Marele complex de temple și morminte din Agrigento datează încă din anul 500 î.Hr. și include cel mai bine conservat templu doric din Sicilia – Tempio di Concordia.

Alături de acesta, în grupul estic se află Tempio di Juno Lacinia, aproape la fel de mare, iar în grupul vestic se află Templul lui Zeus Olimpian, cel mai mare dintre ele, cu o înălțime de 40 de metri, dar care a fost dărâmat de un cutremur.

Tempio di Heracles, circular și doric, tot în grupul vestic, a fost distrus de cartaginezi și reconstruit de romani, pentru ca apoi să fie distrus parțial de un cutremur. Întregul grup este înscris pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

Mozaicuri de biserică în Palermo

Ce se ascunde în spatele deciziei PSD de a renunța la negocierile pentru formarea guvernului
Recomandări
Ce se ascunde în spatele deciziei PSD de a renunța la negocierile pentru formarea guvernului
Mozaicuri de biserică în Palermo- Santa Maria dell'Ammiraglio

Două dintre cele trei biserici majore din Palermo, Cappella Palatina și Santa Maria dell’Ammiraglio, mai bine cunoscută sub numele de La Martorana, sunt renumite pentru mozaicurile lor. 

Se crede că cele din corul bisericii de la curtea normanzilor, Cappella Palatina, datează din 1143, iar mozaicul lui Hristos între Petru și Pavel datează din aproximativ 1350. 

Alte puncte de atracție ale bisericii sunt tavanul din stalactite arabe, amvonul pe piloni sculptați și încrustați și candelabrele înalte.

Frumoasele mozaicuri de la La Martorana sunt, de asemenea, din secolul al XII-lea, pe un fond auriu și sunt cele mai vechi de acest fel din Sicilia. Imaginea lui Hristos este piesa centrală, iar în alte locuri din boltă, cupolă, abside și nartex sunt scene din Noul Testament.

Templul de la Selinunte

Templul de la Selinunte
Templul de la Selinunte
Elena Lasconi, reproșuri și condiții pentru PSD după ce Marcel Ciolacu a anunțat ieșirea din negocierile pentru Guvern: „Mint în continuare”
Recomandări
Elena Lasconi, reproșuri și condiții pentru PSD după ce Marcel Ciolacu a anunțat ieșirea din negocierile pentru Guvern: „Mint în continuare”

Unul dintre cele mai mari și mai semnificative situri antice din Sicilia, Selinunte are opt temple grecești care datează încă din secolul al V-lea î.Hr. și Templul lui Demeter, aflat în apropiere. 

Cele mai importante sunt cele cunoscute sub numele de Grupul de Est, etichetate după literă: Templul G pentru dimensiunile sale impresionante și Templul E pentru măreția sa arhitecturală, considerat punctul culminant al perioadei clasice. Templul G, acum în ruină, a fost printre cele mai mari temple grecești.

Într-o secțiune separată se află marea Acropolă înconjurată de ziduri de apărare, unele datând din secolul al VII-lea î.Hr. Templul C este cel mai mare și cel mai vechi, datând din aproximativ 550 î.Hr. și se află pe cel mai înalt teren.

Muntele Etna

Muntele Etna

Etna este o enigmă; chiar și înălțimea sa nu este niciodată sigură, deoarece se schimbă la fiecare nouă erupție. Dar, la peste 3.000 de metri, domină orizontul cu conul său adesea fumegând. Gurile vulcanice,  izvoarele fierbinți și fluxurile de lavă se adaugă la peisajul său schimbător, mare parte din acesta putând fi explorat (deși nu prea aproape de craterul central) pe jos sau cu vehicule de teren concepute pentru tracțiune pe suprafața vulcanică.

Drumurile duc la baza telecabinei, care te va duce la punctul de 2.500 de metri, o excursie ușoară de o zi din Catania sau Taormina. Iarna, poți schia în apropierea vârfului.

Villa Romana del Casale din Enna

Villa Romana del Casale din Enna

O alunecare de teren din secolul al XII-lea a îngropat această vilă romană întinsă în afara orașului Enna, păstrând-o astfel aproape intactă pentru a fi descoperită și excavată opt secole mai târziu. Una dintre cele mai bine conservate vile din Imperiul Roman, aceasta are încă cea mai mare parte a decorului original.

În cele 50 de camere excavate până acum se află peste 3.500 de metri pătrați de pardoseli din mozaic cu scene detaliate din mitologie și din viața contemporană, inclusiv vânătoarea de animale sălbatice pentru a fi folosite în luptele de gladiatori. Băile termale cu curtea lor cu colonade și fântâna sunt deosebit de frumoase. Vila este inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.

Parco Archeologico della Neapolis, Siracuza

Archeologico della Neapolis, Siracuza

Unul dintre cele mai mari teatre din Imperiul antic grec este un motiv întemeiat, dar nu singurul, pentru a vizita parcul arheologic din Siracuza. Priveliștea săpăturilor pe măsură ce te apropii de-a lungul Viale Rizzo îți va da o idee despre amploarea lor, care include atât Teatrul grec, cât și un amfiteatru roman de mari dimensiuni.

Amfiteatrul roman datează din secolul al III-lea d.Hr. și este parțial cioplit din roca de bază.

Peisajul urban din Taormina și Teatrul grec

Locuri de vizitat în Sicilia 

Concurentă cu Erice, din vârful muntelui, ca fiind cel mai frumos cadru urban din Sicilia, Taormina ar fi una dintre preferatele turiștilor chiar și fără magnificul său Teatru Grecesc și fără priveliștea emblematică a Muntelui Etna. 

Străzile din Taormina se deschid în terase, fiecare dintre ele având priveliști demne de cărți poștale spre mare sau munte.

Corso Umberto este strada principală, care traversează orașul într-o serie de piețe și terase și este străjuită de clădiri venerabile, magazine elegante și cafenele în aer liber. Străzile urcă în sus, devenind scări lungi care duc din ce în ce mai sus spre mai multe puncte de vedere și spre un castel.

Insulele Eoliene

Locuri de vizitat în Sicilia 

Aceste șapte insule, toate de origine vulcanică și unele încă active, se află în largul coastei de nord a Siciliei și sunt ușor accesibile cu barca din Messina sau Milazzo. Cea mai cunoscută este poate Stromboli, ale cărei efecte pirotehnice luminează cerul în fiecare noapte, spre deliciul pasagerilor de pe navele de croazieră, care își programează plecările în funcție de acest spectacol.

Activitatea vulcanică a creat coaste frumoase de stânci aspre și stâncoase, precum și atracții naturale – izvoare termale și de sulf – care pot fi vizitate. 

Plaja din San Vito Lo Capo, Sicilia

Plaja din San Vito Lo Capo, Sicilia

Unele dintre cele mai frumoase plaje din Italia se află de-a lungul țărmurilor Siciliei, cu întinderi lungi de nisip alb care se înclină în apele turcoaz ale mărilor Mediterană, Tireniană și Ionică.

În timp ce multe dintre aceste plaje sunt dotate cu stabilimente balneare tipice, cu șezlonguri de închiriat, vestiare, dușuri și toalete, există plaje mai puțin dezvoltate, situate în interiorul rezervațiilor naturale.

Una dintre acestea este Torre Salsa, în interiorul unei rezervații naturale a Fondului Mondial pentru Natură, în apropiere de Agrigento și Selinunte.

Vei găsi șase kilometri de plajă de nisip nealterată, susținută de stânci de cretă albă. Apa este curată, limpede și plină de viață marină, ceea ce face ca acesta să fie un loc popular pentru snorkeling și scufundări.

Poziția strategică a Siciliei în centrul Mediteranei a făcut din insulă o răscruce a istoriei, un pion al cuceririlor și al imperiilor, așa că orice parte din acest loc ai vizita, experiența este una care îți va rămâne mult timp în memorie.

Sursa foto: 123rf.com

Locuri de vizitat în Cehia – cele mai apreciate destinații turistice

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (7)

Daniel9090   •   03.01.2024, 13:42

Sicilia este o destinație fascinantă care îmbină frumusețea naturală, istoria îndelungată și cultura bogată

Daniel9090   •   03.01.2024, 13:41

Bucătăria siciliană este renumită pentru diversitatea sa și pentru aromele autentice, inclusiv specialități precum cannoli, arancini, paste cu sos de tomate proaspete și fructe de mare proaspete

Daniel9090   •   03.01.2024, 13:41

Sicilia are o moștenire culturală bogată, reflectată în arhitectura sa, operele de artă, muzeele și festivalurile sale tradiționale

Vezi toate comentariile (7)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Unica.ro
Încă un DIVORȚ în showbizul românesc! Și-au spus ADIO după 10 ani de mariaj! 'S-a încheiat într-un mod civilizat, nu e cu scandal'
Gestul făcut de George Burcea, după ce s-au încheiat toate procesele cu Andreea Bălan și s-au întâlnit la serbarea fiicei lor, Ella. Cum s-au fotografiat și ce a urmat după eveniment
Viva.ro
Gestul făcut de George Burcea, după ce s-au încheiat toate procesele cu Andreea Bălan și s-au întâlnit la serbarea fiicei lor, Ella. Cum s-au fotografiat și ce a urmat după eveniment
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Libertateapentrufemei.ro
În sfârșit, Adrian Cioroianu a vorbit despre divorțul de Daniela Nane: "Am cunoscut-o într-un studio de televiziune". Ce spune despre pozele cu fosta soție și iubitul tinerel
Filmul de pe Netflix la care să te uiți în perioada Crăciunului. E o comedie diferită de cele cu care te-ai obișnuit
FANATIK.RO
Filmul de pe Netflix la care să te uiți în perioada Crăciunului. E o comedie diferită de cele cu care te-ai obișnuit
Radu Vâlcan, mesaj de dragoste pentru soția lui, Adela Popescu. Ce i-a transmis prezentatorul TV: "Eu înnebunesc aici..." FOTO
Elle.ro
Radu Vâlcan, mesaj de dragoste pentru soția lui, Adela Popescu. Ce i-a transmis prezentatorul TV: "Eu înnebunesc aici..." FOTO
O celebră prezentatoare TV a murit la doar 28 de ani. Colegii Anei au anunțat decesul ei într-o transmisiune live emoționantă
Unica.ro
O celebră prezentatoare TV a murit la doar 28 de ani. Colegii Anei au anunțat decesul ei într-o transmisiune live emoționantă
Cât costă patru nopţi de cazare cu mic dejun inclus de Crăciun, în staţiunea Cavnic. Gradul de ocupare este de 100%
Observatornews.ro
Cât costă patru nopţi de cazare cu mic dejun inclus de Crăciun, în staţiunea Cavnic. Gradul de ocupare este de 100%
Horoscop 19 decembrie 2024. Berbecii se văd azi nevoiți să se ocupe mai mult de cei dragi, de nevoile și de solicitările lor
HOROSCOP
Horoscop 19 decembrie 2024. Berbecii se văd azi nevoiți să se ocupe mai mult de cei dragi, de nevoile și de solicitările lor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI