Descoperă lucruri interesante și curiozități despre loris:
Cuprins:
Cum arată un loris
„Loris” este numele dat mai multor specii din Lorinae, familia Lorisidae, incluzând specii din două genuri diferite: atât din Nycticebus cât și din genul Loris.
Au blana moale cenușie sau maro și pot fi recunoscuți după ochii lor uriași înconjurați de pete întunecate și după degetele lor scurte.
Loris este un mamifer solitar. Este un animal arboricol, nocturn, cu dimensiuni de 18 la 38 cm și o coadă scurtă, de maximum de 3 cm. Are ochii enormi, degete cu care poate apuca, iar degetele de la picioare sunt opozabile.
Se mișcă cu mare dibăcie printre copaci și adesea atârnă de picioare, cu mâinile libere pentru a apuca mâncare sau ramuri.
Cele două specii de loris din India și Sri Lanka au aproximativ 20-25 cm lungime și au membre lungi și subțiri, mâini mici, un cap rotunjit și un bot ascuțit.
Cele opt specii de loris (genul Nycticebus) sunt mai robuste și au membre mai scurte și mai robuste, bot mai rotunjit și ochi și urechi mai mici.
Unde trăiesc lorișii
Există mai multe specii diferite de loris care locuiesc în pădurile tropicale, pădurile de tufă, pădurile semifoioase, mlaștinile și grădinile suburbane.
Pot fi găsite în India, Asia de sud-est și Sri Lanka. Numărul lorișilor a scăzut drastic în ultimii ani din cauza pierderii habitatului și a vânătorii -locuitorii le folosesc în scopuri religioase și medicale sau i-au vândut ca animale de companie. Loris zvelt este o specie pe cale de dispariție, în timp ce întreaga familie de loris lenți este pe cale de dispariție critică.
Ce mănâncă un loris
Loris este un animal omnivor și se hrănește în special cu insecte, șopârle, fructe și muguri ai unor plante.
- Descoperă curiozități și lucruri interesante despre elefant
Curiozități despre loris
- Ochii mari poziționați frontal sunt caracteristica cea mai proeminentă a lorișilor. Aceștia asigură vederea binoculară și percepția adâncimii. Ochii lor au, de asemenea, un strat reflectorizant specific (numit tapetum lucidum) care oferă o vedere excelentă în timpul nopții.
- În afară de ochi, lorișii au un excelent simț al mirosului, care este folosit pentru detectarea prăzii.
- Este un animal nocturn (activ în timpul nopții). Petrece cea mai mare parte a timpului în copaci, unde se plimbă încet și tăcut sau rămâne nemișcat în timp ce așteaptă să apară prada.
- Merge folosind toate cele patru extremități. Acest tip de locomoție se numește patrupedism. Membrele anterioare și posterioare au aproximativ aceeași dimensiune.
- La fel ca oamenii, și acest mic animal are degetul mare opus celorlalte degete. Această caracteristică permite lorisului să prindă ramurile în timp ce merge și să țină prada.
- Loris are o prindere foarte puternică. Poate atârna de ramură ore întregi când folosește ambele mâini pentru hrănire.
- Doarme ziua într-o poziție foarte specifică. Se ondulează, punându-și capul între picioare. Deși loris este o creatură solitară, poate fi adesea văzut dormind în grupuri.
- Loris este singura primată „otrăvitoare” cunoscută. Are săculeț umplut cu venin sub cot folosit pentru protecție împotriva prădătorilor. Când se confruntă cu pericolul, el își linge cotul și își acoperă dinții cu otravă. De îndată ce își mușcă inamicul, va elibera veninul.
- Atinge maturitatea sexuală între 10 luni (femei) și un an (masculi). În funcție de specie, lorișii se împerechează de două ori pe an, o dată pe an sau la fiecare an și jumătate. Femela dă naștere de obicei un copil (maximum doi copii).
- Folosește, de asemenea, venin pentru a-și proteja descendenții. Acoperind copilul cu venin, mama ține prădătorii departe de urmașii ei în timp ce ea caută hrană.
- Uneori, chiar și protecția veninoasă nu este suficientă pentru a salva bebelușii de prădători, cum ar fi urangutanii, care îi mănâncă ușor.
- Durata de viață a majorității speciilor de loris este între 15 și 20 de ani în captivitate.