Deși știe
că nu va apuca să vadă rodul muncii sale, în fiecare an cellar masterul
LOUIS XIII degustă noile eaux-de-vie-uri produse de viticultorii și
distileriile din regiunea Grand Champagne, selectându-le numai pe cele care au
cel mai bun potențial de maturare. Abia după câteva decenii acestea vor fi
luate în considerare de următorul cellar master pentru a crea amestecul LOUIS
XIII al zilei de mâine, împlinind astfel destinul fiecărui maestru din
istoria Casei Rémy Martin.
Excelența
coniacului LOUIS XIII, un amestec de distilate fine cu o vechime ce variază
între 40 și 100 de ani, pornește din terroir-ul său: cuvântul franțuzesc
ce denotă alianța unică între sol, climă și competențele umane, care se
găsesc într-un singur loc – Grande Champagne – definit de întinderi deschise
de sol cu substrat calcaros, în inima regiunii viticole a coniacului. Aici se
cultivă strugurii din care se obțin eaux-de-vie cu cel mai mare potențial de
maturare, LOUIS XIII fiind alcătuit din eaux- de-vie obținute în proporție
de 100% din terroir-ul Grande Champagne.
Eaux-de-vie care alcătuiesc LOUIS XIII sunt maturate în butoaie din lemn de stejar, ce provine din pădurile Franței. Numai după câteva decenii de maturare cele mai deosebite eaux-de-vie, cu potențial dovedit, vor fi transferate în cele mai rare butoaie deținute de Casa Rémy Martin: tierçon. Vechi de secole și folosite exclusiv pentru LOUIS XIII, acestea au o importanță vitală în procesul de maturare a coniacului, datorită doagelor subțiri ce permit o interacțiune unică între eaux-de-vie, aer și lemn. De altfel un butoi tierçon nici nu poate fi înlocuit, cu trecerea anilor acestea fiind restaurate cu grijă și supravegheate de fiecare maestru pivnicer, în inima pivniței LOUIS XIII.
Decantorul
LOUIS XIII este făurit manual de cei mai mari artizani ai cristalului din
prestigioase case europene, fiind nevoie de unsprezece meșteșugari pentru a
realiza acest produs extrem de special, cu ajutorul unor tehnici manuale
transmise din generație în generație.Modelul decantorului din prezent a fost
inspirat de o carafă regală găsită pe câmpul de luptă după bătălia de
la Jarnac, ce a avut loc în 1569 și achiziționată de Paul-Émile Rémy
Martin în 1850, forma sa remarcabilă inspirându-l să conceapă un decantor
nou, pentru a păstra cele mai vechi eaux-de-vie ale sale din regiunea Grande
Champagne.
Împodobit
cu flori de crin, simbolul casei regale franceze, numerotat individual și
decorat cu spini dantelați realizați prin ciupire manuală, decantorul actual
este încununat cu un dop solid în formă de fleur-de-lys, ce se înalță
semeț din gâtul sticlei, împodobit la rându-i cu un inel din aur de 20 de
carate.