Cuprins:
Turnul Chindiei – scurt istoric
Deși nu se știe cu exactitate când a fost construit Turnul Chindiei, specialiștii susțin că acest lucru s-a întâmplat în a doua jumătate a secolului XV, probabil în vremea domniei lui Vlad Tepeş.
Cercetările recente au arătat că Turnul Chindiei a fost zidit peste pridvorul paraclisului din vremea lui Mircea cel Bătrân. Cel mai probabil, la Turnul Chindiei se referea comitele Ştefan Báthory când scria, în 1476, sibienilor că la Târgovişte a fost înălţat „un bun castel”.
Construirea unui astfel de turn într-o reşedinţă domnească are ca motiv faptul că juca un rol important de apărarea în caz de asediu. Turnul Chindiei îndeplinea și un asemenea rol, dar, era folosit și ca punct de observaţie şi de pază asupra curţii şi împrejurimilor ei.
În secolele XV-XVII turnul a îndeplinit şi rol de închisoare a Curtii domneşti. Pentru asta a fost amenajată o mică încăpere la parter.
Turnul Chindiei începe să fie menţionat documentar cu certitudine abia mai târziu.
În 1595, pe când vizita orasul Târgovişte, italianul Giuseppe Piscullo da Melfi spunea că la Curtea Domnească este„un turn de înălţime mijlocie, cu patru turnuleţe deasupra şi închisorile sale”.
Numele de Turnul Chindiei vine, cel mai probabil de la faptul că în afara rolurilor amintite deja, de aici erau orele şi se dădeau, către asfinţitul soarelui – adică la chindie – semnale pentru întreruperea circulaţiei oamenilor în timpul nopţi.
După acest moment, era interzisă intrarea sau ieșirea din oraș pe tot parcursul nopții, iar locuitorii aveau obligația de a nu circula pe străzi și de a nu întreține focuri în aer liber care ar fi făcut vizibil orașul de la mare distanță.
Descoperă și cele mai cunoscute case memoriale din România.
Curiozități și lucuri interesante despre Turnul Chindiei
- Turnul a fost ridicat peste pridvorul bisericii-paraclis construită de Mircea cel Bătrân care însă acum nu mai păstrează decât urme ale zidurilor altarului și naosului. Pronaosul se află sub actualele ziduri ale Turnului Chindiei.
- În lipsa unor dovezi clare privind mormântul lui Vlad Ţepeş, istoricii din Târgovişte spun că trupul domnitorului s-ar afla sub Turnul Chindiei sau la Mănăstirea Dealu, acolo unde se află şi capul lui Mihai Viteazu.
- Teoria ar avea la origini faptul că Vlad Ţepeş şi-a trăit cea mai mare parte a domniei sale la Târgovişte. Tot de Târgovişte este legată şi celebra metodă de pedepsire, trasul în ţeapă, care i-a adus numele voievodului.
- La început, turnul era alcătuit din două etaje, iar accesul se făcea pe un pod mobil de la primul nivel, direct din casa alăturată. Modificările suferite împiedică stabilirea cu exactitate a formei inițiale.
- Turnul are trei etaje, dintre care ultimele două sunt marcate la exterior de balcoane sprijinite pe console de piatră.
- Accesul la partea superioară a turnului se face cu ajutorul unei scări interioare, în spirală, cu 122 de trepte, situată pe axul vertical al construcției.
- Clădirea măsoară 27 de metri în înălţime şi 9 metri în diametru. Între anii 1847 şi 1851, a fost înălțat cu 5 metri, când a fost complet restaurat de către domnitorul Gheorghe Bibescu.
- Sub pardoseala de scânduri a fost găsit un fragment din bolta ce acoperea o încăpere umplută cu bolovani de râu și moloz.
- Turnul Chindiei este folosit și în ziua de astăzi cu rol de observare, deși într-un mod total diferit. Deoarece oferă o bună perspectivă, membrii Societății Astronomice Române de Meteori observă adesea din acest punct diverse fenomene astronomice importante.
- Vizitatorii au posibilitatea de a se bucura de priveliștea panoramică a orașului, o dată ce urcă cele 122 de trepte ale turnului și pot admira fotoexpoziția „Vlad Țepeș – Dracula. Legendă și adevăr istoric”