Frigiderul este una dintre cele mai mari invenții ale tuturor timpurilor. Oferă un loc sigur și convenabil pentru depozitarea alimentelor și răcește băuturile, făcându-le ideale pentru vară.
Frigiderul tău este grozav pentru păstrarea resturilor și a produselor lactate, dar s-ar putea să nu știi că unele alimente chiar se deteriorează atunci când sunt păstrate la temperaturi scăzute.
Cuprins:
Alimente pe care să nu le ții în frigider
Pepeni netăiați
Răcirea pepenilor întregi ocupă mult prea mult loc în frigider. Mai important, păstrarea acestor fructe în frigider oprește procesul de coacere, ceea ce înseamnă că nu vor fi la fel de gustoase ca atunci când sunt la temperatura camerei.
Temperaturile răcoroase reduc, de asemenea, antioxidanții sănătoși găsiți în pepeni. Păstrează aceste fructe pe blatul din bucătărie până când sunt gata de mâncat. Dacă ai resturi, păstrează-le într-un recipient ermetic la frigider până la trei zile.
Cartofi cruzi
Nu pune cartofii în compartimentul pentru fructe și legume din frigider. Temperaturile reci modifică carbohidrații complecși cu amidon care se găsesc în cartofii cruzi, dându-le un gust dulce și o textură ciudată când sunt gătiți. Pentru cea mai bună aromă și textură, depozitează cartofii cruzi într-un coș sau sertar bine ventilat, ferit de lumina directă a soarelui.
Miere
Datorită conținutului ridicat de zahăr, mierea, un conservant natural, nu are nevoie de refrigerare. De fapt, dacă pui mierea în frigider, cu siguranță nu o mai poți folosi, mai ales dacă este într-un recipient din care trebuie să scurgi.
Când este refrigerată, mierea se întărește și se cristalizează, așa că păstrează-o pe un raft din cămară. Dacă ai făcut deja greșeala de a o pune la frigider, nu o scoate pur și simplu. Pune mierea într-o cratiță cu apă fierbinte (nu clocotită) până când revine la starea ei lichidă.
Cafea
Dacă vrei să savurezi ceașca de cafea aromată dimineața, nu depozita boabele în frigider. Un pachet deschis de cafea este supus condensului la temperaturile reci ale frigiderului, ceea ce distruge aroma. În plus, cafeaua proaspătă va absorbi mirosurile altor alimente refrigerate, lucru care se va regăsi în gustul cafelei.
Pentru cea mai gustoasă ceașcă de cafea, depozitează-ți cafeaua într-un recipient etanș la temperatura camerei, într-un loc întunecat, cum ar fi într-un dulap.
Roșii
Dacă nu vrei ca roșiile tale proaspete să aibă gust de carton, nu le pune la frigider. Odată recoltate, roșiile continuă să se coacă și să dezvolte aromă, dar numai atunci când sunt păstrate la temperatura camerei.
O temperatură rece oprește procesul de coacere și atenuează aroma. Păstrează roșiile proaspete pe blat, ferite de lumina directă a soarelui. Dacă îți crești propriile roșii, taie puțin din codiță atunci când recoltezi. Păstrarea codițelor ajută la a ține roșia proaspătă mai mult timp și îi conferă o aromă mai bună.
Ceapă
Temperaturile reci și umiditatea ridicată a frigiderului fac ravagii pentru ceapă, distrugându-i structura fibroasă și lăsând-o moale și predispusă la creșterea mucegaiului.
Pentru cea mai bună aromă și textură, depozitează ceapa într-un loc bine aerisit, întunecat și răcoros (nu rece). Un coș cu țesătură deschisă în cămară este perfect.
Pâine
Păstrează pâinea într-o cutie de pâine sau pe un raft de dulap, dar nu în frigider. Refrigerarea pâinii încetinește creșterea mucegaiului, dar face pâinea tare și cu gust învechit. Dacă știi că nu vei folosi întreaga pâine înainte de a se deteriora, învelește surplusul în hârtie pentru copt și păstrează în congelator până la o lună.
Avocado verde
Multe avocado disponibile la supermarket sunt verzi și tari și au nevoie de câteva zile pentru a se coace înainte de a fi gata de mâncat.
Se vor coace, totuși, doar dacă le ții departe de frigider. Singurul moment în care ar trebui să păstrezi un avocado la frigider este atunci când este complet copt, dar nu vrei să îl folosești. Apoi, refrigerarea îți va oferi încă o zi sau două înainte să se deterioreze și să oxideze.
Căpșuni
Refrigerarea căpșunilor le reduce aroma dulce și le conferă o textură moale. Pentru un gust mai bun, depozitează căpșunile proaspete pe blat, ferite de lumina directă a soarelui și folosește-le într-o zi sau două de la cules sau cumpărare. Și nu le spăla până nu ești gata să le mâncați; căpșunile se strică mai repede după ce sunt spălate.
Usturoi proaspăt
Nimic nu adaugă savoare mâncărurilor ca usturoiul proaspăt, dar dacă depozitezi bulbii la frigider, nu fii surprins dacă înmuguresc lăstari verzi. Un alt pericol, căpățânile de usturoi sunt predispuse la creșterea mucegaiului în condițiile umede ale frigiderului.
Pentru cel mai bun gust, depozitează usturoiul proaspăt într-un loc întunecat și bine ventilat. Poți păstra restul de usturoi tocat în frigider pentru o zi sau două, dar aroma nu se poate compara cu cățeii de usturoi proaspăt tocați.
Conserve deschise
Odată deschisă, nu depozita o conservă deschisă în frigider. În timp ce temperaturile reci vor împiedica produsul să se strice pentru puțin timp, alimentele pot dezvolta un gust metalic. Cea mai bună modalitate de a păstra conservele deschise este să le transferi într-un recipient separat etanș din plastic pentru alimente și apoi să le pui la frigider.
Banane necoapte
Ca și alte fructe de pe această listă, bananele vor continua să se coacă la temperatura camerei, dar când sunt puse la frigider, procesul de coacere se oprește. Păstrează bananele necoapte pe blat, ferite de lumina directă a soarelui.
Poți pune o banană complet coaptă în frigider pentru câteva zile, dar nu te îngrijora când devine neagră. Înnegrirea are loc din cauza conținutului de etilenă din coaja bananei, care suferă o schimbare chimică atunci când este supusă la temperaturi scăzute.
Ulei de cocos
Uleiul de cocos este stabil la temperatura camerei timp de până la doi ani, așa că nu este nevoie să-l păstrezi în frigider, unde devine tare și practic imposibil de scos.
Spre deosebire de unele uleiuri care rămân lichide la temperaturi scăzute, uleiul de cocos conține un procent ridicat de grăsimi saturate, ceea ce îl face să se solidifice în frigider.
Ulei de măsline
Depozitarea uleiurilor în frigider le va face adesea să devină tulburi și granuloase. Păstrarea lor la temperatura camerei le menține culoarea și consistența. Cu toate acestea, uleiul de măsline are tendința de a se deteriora rapid atunci când este expus la temperaturi ridicate sau la lumina soarelui. Păstrarea acestuia într-un loc răcoros și întunecat, cum ar fi dulapul din bucătărie, este mai bună decât lăsarea lui pe blatul de lucru.
Mere
Păstrează merele proaspete pe blat pentru cea mai bună aromă. În timp ce merele vor rămâne crocante mai mult timp în frigider, conținutul de etilenă din coaja lor (un agent de coacere) poate face ca alte produse din apropiere să se strice mai repede.
Dacă vrei neapărat să pui merele la frigider, pune-le mai întâi într-un recipient ermetic pentru a nu strica celelalte alimente din frigider.
Dovleac
Dovlecii trebuie mai întâi lăsați la lumina soarelui, în mod ideal pe un pervaz bine luminat, pentru a le întări coaja și a le păstra prospețimea. Apoi, trebuie depozitați într-un loc întunecat, uscat și bine ventilat, la o temperatură nu mai mică de 10°C. Dacă îi laşi în frigider, ei se vor strica mai repede. Dovlecii bine depozitați pot rezista până la șase luni.
Vinete
Vinetele nu trebuie să stea în frigider, dar ai grijă să nu le laşi într-un loc prea cald, pentru că se vor ofili. Este important să găseşti un loc potrivit dacă doreşti să obţii tot ce este mai bun de la această legumă: pune-i într-un loc răcoros și întunecat, departe de lumina directă a soarelui.
Busuioc
Pentru a-ți păstra busuiocul proaspăt, lasă-l pe blat cu tulpinile scufundate într-o cană sau o vază cu apă, așa cum ai face cu florile tăiate. Dacă ar fi să pui busuioc în frigider, acesta ar absorbi mirosurile celorlalte alimente, iar frunzele lui s-ar înnegri.
Ciocolată
Nimeni nu vrea să risipească ciocolata. Gustul se păstrează bine în frigider, dar ciocolata va absorbi mirosurile altor alimente și va schimba consistența. Lasă ciocolata pe blat sau în cămară pentru un răsfăț maxim.
Castraveți
Castraveții sunt destul de sensibili la frig. Legumele verzi crocante sunt cele mai bune atunci când sunt lăsate la temperatura camerei.
Piersici
Piersicile necoapte trebuie lăsate pe blat până când sunt ușor moi și au un parfum dulce. După aceea le poți păstra la frigider, dar doar o zi sau două. Piersicile suculente se deshidratează atunci când sunt lăsate la frigider pentru o perioadă lungă.
Ce se întâmplă dacă lași un castron cu bicarbonat de sodiu în frigider. Efectul uimitor se va simți în câteva ore
Sursa foto: 123rf.com