Fenomenul de Lună plină se întâmplă în momentul în care Luna este în opoziție cu Soarele, respectiv Pământul se află aproximativ pe aceeași linie cu care unește Luna cu Soarele, când longitudinea ecliptică a Soarelui și a Lunii diferă cu 180 de grade.
Cuprins:
Ce se întâmplă pe Pământ când este Lună plină
Din punct de vedere tehnic, faza lunară durează doar pentru un moment, atunci când Soarele și Luna sunt aliniate pe părțile opuse ale Pământului. Luna poate părea plină cu o zi înainte sau după, în timp ce mai mult de 98% din discul Lunii este iluminat.
Din acest motiv, poate fi dificil de multe ori să se facă diferența între o lună plină și ultima etapă a unei luni în creștere ori chiar începutul unei luni în scădere.
Atunci când latura Lunii care se poate observa de pe Pământ este complet luminată, partea opusă a ei este cufundată în întuneric. Luna plină este vizibilă pe cer de la apus până la răsărit.
Dacă Luna se află între Pământ și Soare pe orbită, atunci parte din spate a Lunii este luminată, iar parte care este orientată spre Pământ este întuncată. Această fază se numește Lună Nouă. Dacă Luna se află pe cealaltă parte a Pământului în comparație cu Soarele, atunci partea apropiată a Lunii va fi complet iluminată: o Lună plină.
Luna plină este a treia dintre fazele lunii, cele patru faze lunare primare care apar în momente specifice. Celelalte trei faze lunare sunt: Luna Nouă, Primul Pătrar și Al treilea Pătrar.
Ce sunt eclipsele de Lună
Eclipsele de lună pot avea loc numai în faza de Lună plină, atunci când Luna trece prin umbra Pământului. Ele nu apar în fiecare lună, deoarece orbita Lunii și a Pământului nu sunt exact coplanare, iar Luna trece, de obicei, fie pe deasupra umbrei Pământului, fie pe sub ea.
Eclipsele lunare pot avea loc doar atunci când Luna plină are loc în apropierea celor două noduri orbitale, ori nodul ascendent, ori cel descendent, iar acest lucru face ca eclipsele să se producă aproximativ la fiecare 6 luni și uneori la două săptămâni înainte sau după o eclipsă de soare.
Superstiții cu privire la Luna plină
- Filosofi precum Aristotel și Plinius cel Bătrân susțineau că fenomenul poate induce nebunia persoanelor susceptibile, crezând că acesta afectează creierul.
- În antichitate, oamenii credeau că fenomenul vine cu intenții malefice, sub forma unor vârcolaci. Ei credeau că atunci când este Lună plină, omul se poate transforma în vârcolac.
- În cultura hindu, eclipsa lunară era considerată acțiunea demonului Rahu, care o înghișea pentru a fi nemuritor.
- În India, eclipsa lunară însemna ghinion, din acest motiv mâncarea și apa erau acoperite și curățate cu un ritual special. Femeile gravide nu aveau voie să mănânce ori să muncească, pentru a-și proteja copilul din pântece.
- În cultura islamică, eclipsele de Lună nu sunt interpretate superstițios. Soarele și Luna sunt forme de respect pentru Allah, iar în timpul eclipselor se spun rugăciuni speciale care îi cer lui Allah iertare și îi reafirmă măreția.
- Se spune că urletul lupilor este un obicei asociat cu fenomenul de pe cer.
- Potrivit miturilor, se zice că Luna plină ajută plantele să crească mai repede.
Când este lună plină în 2021
Luna plină în ianuarie 2021
28 ianuarie, ora 21:16
Luna plină în februarie 2021
27 februarie, ora 10:17
Vezi ce ne aduce luna plina din 27 februarie 2021.
Luna plină în martie 2021
28 martie, ora 21:48 – Lună Plină
Vezi ce ne aduce luna plina din 28 martie 2021
Luna plină în aprilie 2021
27 aprilie, ora 6:31 – Lună Plină
Luna plină în mai 2021
26 mai, ora 14:14
Vezi ce ne aduce luna plina din 26 mai 2021
Luna plină în iunie 2021
24 iunie, ora 21:40
Luna plină în iulie 2021
24 iulie, ora 5:37
Luna plină în august 2021
22 august, ora 10:13
Luna plină în septembrie 2021
21 septembrie, ora 2:55
Luna plină în octombrie 2021
20 octombrie, ora 17:57
Luna plină în noiembrie 2021
19 noiembrie, ora 10:58
Luna plină în decembrie 2021
19 decembrie, ora 6:36
Sursă foto: Shutterstock.com