Descoperă ce tradiții și obiceiuri se respectă în Lunea Mare din Săptămâna Patimilor:
Cuprins:
Lunea Mare din Săptămâna Patimilor – semnificație și tradiții
Săptămâna Mare este săptămâna Patimilor lui Iisus Hristos. Creştinii se spovedesc, purificându-se pentru a întâmpina Învierea Domnului şi a primi Sfânta Împărtăşanie. Este o săptămână de introspecţie și de pregătire duhovnicească pentru Învierea Domnului.
Lunea Mare este considerată ca fiind prima zi a Patimilor lui Iisus și urmează după Duminica Floriilor. În Biserică, preotul aduce în față icoana tânărului Iosif, care a fost vândut de frații săi în Egipt. La Liturghie se citește istoria vieții acestuia, deoarece amintește de felul în care Mântuitorul a fost vândut de Iuda.
Tot în timpul deniei de luni se face pomenirea smochinului neroditor, smochinul blestemat de Iisus înaintea intrării în Ierusalim.
Pilda acestei denii din prima zi a Săptămânii Mari este că, asemenea lui Iosif înainte de a-L regăsi pe Hristos cel mort şi înviat, trebuie să ne regăsim fraţii, chiar şi pe cei care ne-au greşit şi ne-au făcut rău într-un fel, cărora să le răsplătim cu bine, scrie Ziarul Lumina. Aşa cum Iosif a fost aruncat într-o fântână adâncă, tot aşa şi Hristos a fost pus în mormânt, de unde a înviat a treia zi.
Precum Iosif s-a descoperit fraţilor săi, pe care i-a iertat de cele ce-i greşiseră, tot aşa şi Mântuitorul, după Învierea Sa, se arată apostolilor şi îi iartă pe cei ce L-au răstignit, rugându-se pentru ei.
Ce înseamnă denie
Deniile încep duminică seara, cea dintâi fiind, de fapt, Utrenia zilei de luni, care însă nu se mai săvârşeşte dimineaţa, după cum o arată denumirea slujbei (Utrenia – slujbă de dimineaţă), ci seara, în ajunul zilei respective.
Cuvântul denie, care provine din slavul „vdenie“, înseamnă priveghere sau slujbă nocturnă. Denumirea de denie s-a împământenit pentru faptul că se săvârşesc seara sau, în cazul mănăstirilor, la miezul nopții.
Obiceiuri și superstiții în Lunea Mare din Săptămâna Patimilor
În Lunea Mare începe curățenia de Paște: se scoate totul la aerisit, se spală rufe, se calcă și se fac reparațiile necesare prin casă.
Se spune că și curățenia din Săptămâna Mare se face ca să iasă toate relele de peste iarnă, se văruieşte şi se spală totul. „Să nu te prindă Paştele în necurăţenie, că te blesteamă casa!”
Ce să nu faci în Săptămâna Patimilor
Fiind o perioadă cu o puternică încărcătură spirituală și religioasă, în Săptămâna Mare, credincioșii respectă o serie de ritualuri și tradiții, unele indicate de Biserică, altele moștenite din bătrâni.
Astfel, începând de luni și până sâmbătă noaptea se ține post. Mai mult, un număr mare de credincioși aleg să ajuneze în această perioadă, adică să nu mănânce nimic de la răsărit până la apusul soarelui. Tot în această săptămână este recomandată abstinența conjugală.
În această perioadă, gospodinele încep pregătirile pentru Paște. Luni este ziua în care se începe să se facă curățenie în casă. În următoarele zile se face mâncarea care va fi servită după slujba de Înviere, iar joi se vopsesc ouăle.