Dragă Angela, ceea ce înţeleg eu din scrisoarea ta este că ai două temeri: una legata de SIDA şi alta de posibilele dureri care pot apărea în timpul primului contact sexual.
La vârsta ta, când nu ai trecut încă printr-o relaţie de lungă durată, să faci sex fără prezervativ e foarte riscant şi nu numai gândindu-ne la SIDA, ci la orice altă boală cu transmitere sexuală, care îţi poate afecta întreaga viaţă. E bine că îţi este teamă să nu iei SIDA, asta înseamnă că eşti realistă şi conştientă de pericolele sexului neprotejat.
Cât despre dureri, acestea sunt inevitabile la primul contact sexual. În cazuri foarte rare, când himenul este elastic, fata nu simte nici o durere. Prezenţa sau absenţa prezervativului nu are nici o legătură cu asta. Important este cât de pregătită te simţi. Dacă eşti cu adevărat pregătită, nivelul durerii e mai scăzut. În plus, mai contează cât de tandru, de atent, de răbdător e băiatul cu care ai primul contact sexual.
„Am 32 de ani, iar soţul meu are 40. Se spune că femeile devin mai active sexual după 30 de ani, iar bărbaţii sunt mai leneşi, însă la noi lucrurile stau invers. Eu nu mai am nici un chef de sex, iar soţul meu se poartă ca un tinerel, vrea sex şi de două ori pe zi. Ioana V., Bucureşti.”
Dragă Ioana, premisa de la care tu porneşti, că “femeile devin mai active sexual după 30 de ani, în timp ce bărbaţii sunt mai leneşi”, este una greşită. Din punct de vedere psihologic, bărbaţii prezintă o dorinţă mai mare de activitate sexuală, pe când femeile sunt mai puţin active.
Presupun că ai ales să formulezi aşa, deoarece te simţi vinovată pentru faptul că tu nu mai simţi dorinţă faţă de soţul tău. Îţi pot spune că ar fi foarte bine să vă reevaluaţi traiul în doi şi să nu vă cramponaţi numai de planul sexual, ci să identificaţi alte aspecte care sunt funcţionale sau disfuncţionale în relaţia voastră.
O comunicare deschisă sau chiar apelarea la un specialist pentru consiliere de cuplu ar fi un prim pas în soluţionarea problemei.