Descoperă lucruri interesante și curiozități despre macac:
Cuprins:
Cum arată un macac
Macac este un gen de primate din sub-familia Cercopithecinae. Macacii au o istorie comună importantă cu oamenii și au ajutat la multe cercetari medicale și științifice. Antigenele macacilor găsite în sângele lor au permis medicilor să identifice diferitele grupe de sânge uman.
Fața unui macac este aproape lipsită de păr. În creștetul craniului au o creastă longitudinală. Pungile de la nivelul obrajilor le permit să stocheze o cantitate de hrană echivalentă cu capacitatea stomacului lor. Aceste pungi sunt folosite mai ales când animalele se grăbesc să adune hrană din cauza unor potenţiale pericole.
Toate cercopitecinele sunt animale patrupede și plantigrade, majoritatea sunt arboricole (trăiesc pe arbori), unele sunt terestre (trăiesc pe pământ)
În funcție de subspecie, primatele macac diferă destulde mult ca aspect. De regulă, masculul are între 41 – 64 cm și până la 7 kilograme, iar femela: 38,5 – 50 cm și până la 5 kilograme.
Unde trăiește macacul
Specia macac trăiește într-o mare varietate de habitate, inclusiv în pădurile tropicale primare, pădurile tropicale distruse și secundare, pădurile de arbuști și pădurile riverane și de coastă de palmier și mangrove.
Răspândirea acestei specii include cea mai mare parte a continentului sud-estic din Asia de sud-est, Bangladesh sud-est prin Malaezia și insulele maritime din sud-estul insulei Sumatra, Java și Borneo, insulele Filipine și Insulele Nicobar Golful Bengal.
Aceste primate se adaptează cu ușurință așezărilor umane, fiind considerate sacre la unele temple hinduse și pe unele insule mici. Totuși, sunt animale dăunătoare în jurul fermelor și satelor, unde distrug adesea recoltele. De obicei, ele preferă și periferia pădurilor.
- Descoperă cele mai interesante animale sălbatice din România
Ce mănâncă un macac
Macacaul este o specie de primate omnivore. Deși fructele și semințele reprezintă 60-90% din dieta lor, ei mănâncă și frunze, flori, rădăcini și scoarță. Ei uneori se hrănesc cu vertebrate (inclusiv pui de pasăre, cuiburi păsări, șopârle, broaște și pești), nevertebrate și ouă de pasăre.
De asemenea, se hrănesc în câmpurile cultivate cu orez, frunze de cassava, fructe de cauciuc, plante taro, nucă de cocos, mango și alte culturi, cauzând adesea pierderi semnificative pentru fermierii locali. În sate, orașe și orașe, aceștia iau frecvent alimente din coșurile de gunoi. Speciile pot deveni nemulțumite de hrana pe care o găsesc, ceea ce poate duce la agresivitate asupra oamenilor
Curiozități despre macac
- Macacii în general sunt maimuțele cele mai utilizate pe scară largă în cercetarea biomedicală. În anii 1950, macacii au fost folosiți pe scară largă în studiile care au condus la dezvoltarea vaccinului antipolio. În plus, macacii și maimuțele rhesus, în special, au jucat un rol important în clonare. Oamenii de știință au clonat pentru prima dată o maimuță rhesus printr-un proces numit transfer nuclear de celule embrionare în 2001, iar în 2018 macacul mâncător de crabi a devenit primul primat clonat folosind procesul de transfer nuclear al celulelor somatice.
- Sunt, de obicei, animale poligame. Femela naște, de regulă, numai un singur pui.
- Trăiesc în cete conduse de masculi mai bătrâni și experimentați. Sunt foarte zburdalnice și gălăgioase
- Masculii sunt sexul dominant, dar nu rămân cu comunitatea permanent, așa că femelele macaci conduc aceste comunități. Deoarece trupele includ mai mulți bărbați și femele maturi, membrii lor sunt promiscui sexual. Femelele produc de obicei câte un pui în fiecare an, care va fi crescut de mama sa în mediul social al comunității.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!