Istoria spune că această prăjitură s-a născut în Italia, în 1533, când a fost pentru prima oară creată de către bucătarul Catherinei de Medici, pe vremea când aceasta era căsătorită cu Ducele dOrleans, care în 1547 a devenit rege al Franţei. Termenul macaron are aceeşi însemnătate ca şi cuvântul macaroni, adică aluat fin, moale. Primele macarons erau simple prăjituri făcute din pudră de migdale, zahar şi albusuri de ou. În Franţa există şi azi foarte multe poveşti legate de istoria lor, cea mai cunoscută fiind aceea că nepoata Catherinei de Medici a fost salvată de la înfometare mâncând macarons. Abia în secolul 20, macarons au devenit această prăjitură cu două capacele, iar Pierre Desfontaines, nepotul lui Louis Ernest Laduree, a avut ideea să pună şi o cremă între cele două capace şi să le lipească. De atunci, macarons sunt cele mai bine vândute prăjituri din cofetăriile franceze, potrivit madamelucie.ro.

Reţetă macarons

Ingrediente: 170 gr. de zahăr pudră, 160 gr. de migdale măcinate, 120 ml. albuş de la patru ouă separate în două cantităţi egale, 160 gr. de zahăr tos, jumătate linguriţă de colorant alimentar roşu (verde, galben etc).
Pentru umplutură: 120gr. de smântână pentru frişcă, 110 gr. de ciocolată neagră tocată mărunt, 25 gr. de unt fără sare, la temperatura camerei, 75 gr. gem de zmeură.
Mod de preparare: Se pun într-un robot de bucătărie zahărul pudră şi migdalele măcinate, se mixează scurt, de câteva ori, până ce se omogenizează. Amestecul se cerne într-un bol mare şi se aruncă bucăţile rămase în sită. Se adaugă prima cantitate de albuş, se amestecă până devine o pastă densă şi se lasă deoparte. Apoi, se pune a doua cantitate de albuş într-un bol termorezistent, perfect curat, şi se pune mixerul la îndemână. Într-o tigaie mică, se încălzesc la foc mediu 50ml. de apă şi zahărul tos. Se dau în clocot şi se fierb până ce siropul obţinut ajunge la 110˚ C (se foloseşte un termometru pentru zahăr).În acest moment, încep să se bată albuşurile la viteză mare. Odată ce siropul a ajuns la 118˚ C, se toarnă în mixer încet, fără a atinge braţul electric. Se bate compoziţia în continuare la viteză ridicată, până ce s-a răcit cât de cât şi s-a obţinut o compoziţie translucidă de bezea. Bolul nu trebuie să mai fie fierbinte la atingere, ci călduţ. Se adaugă colorantul alimentar şi se amestecă. Apoi, se toarnă bezeaua peste amestecul de migdale şi se încorporează uşor. Este important să nu se amestece pasta prea mult – ar trebui să se desprindă în fâşii groase de pe spatulă. Fâşia ar trebui să se contopească cu restul compoziţiei cam în 30 de secunde – dacă nu se întâmplă aşa, mai amestecaţi un pic.
Se încinge cuptorul la 170˚ C. Se pregătesc trei tăvi tapetate cu hârtie de copt. Se pune compoziţia într-un poş (sau o pungă tăiătă la un capăt), cu dui (capătul metalic) fără zimţi. Se şpriţează discuri de pastă cu diametrul de aproximativ 2,5cm. Se lasă să se odihnească în jur de 30 de minute la temperatura camerei sau până ce macarons au format o coajă. Se coc macarons 14 minute (acest timp trebuie respectat cu stricteţe, pentru a testa macarons în primă fază). Hârtia de copt se trece imediat pe suprafaţa de lucru şi se lasă la răcit câteva minute înainte de a desprinde macarons cu delicateţe de pe hârtie. Pentru umplutură, se pune smântâna într-o tigaie mică şi ciocolata într-un bol mediu. Se dă smântâna în clocot şi se toarnă ciocolata deasupra. Se lasă să se înmoaie câteva minute, apoi se amestecă. Se adaugă untul şi se amestecă până compoziţia devine fină, apoi se lasă deoparte să se întărească. Se pune amestecul de ciocolată într-un poş curat cu dui mai mic şi se şpriţează pe marginea discurilor de macarons. Se umple partea din mijloc cu gem, apoi se acoperă cu alt disc.
 
 
 

Urmărește-ne pe Google News