Măceșul, denumit științific și Rosa canina, este arbustul cu fructe mici și roșii care se culeg manual începând cu luna august și până în octombrie, în funcție de specie și de altitudinea la care se află arbustul.
Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.
Cuprins:
Informații despre măceș
Măceșul este o specie de plantă nativă din Europa, nord-vestul Africii și vestul Asiei. Mai este cunoscut și sub denumirea de Rosa canina, trandafirul câinelui, Rosa arvensis, trandafir de câmp, Rosa spinosissima, trandafir brunet sau Rosa villosa, trandafir pitic.
Este un arbust medicinal cu frunze căzătoare, ajunge la înălțimi ce variază între 1 și 5 metri, are tulpina acoperită de țepi mici, sub formă de cârlig, frunze penate, cu 5-7 frunzulițe, și flori ce pot fi roz deschis, roz închis ori alb.
Fructele arbustului au o formă elipsoidă și pot fi de culoarea roșu ori portocaliu închis. Această culoare și-o capătă în urma pigmenților carotenoizi, cunoscuți și sub denumirea de licopen și beta caroten.
Măceșele se culeg din luna iunie, august și până în octombrie, apoi se usucă și se zdrobesc ori se macină și pot fi folosite în diferite rețete culinare ori infuzii, decocturi sau tincturi.
Valori nutriționale pentru 100 de grame de măceșe
- Calorii – 162;
- Grăsimi – 0,3;
- Proteine – 1,5 gr;
- Carbohidrați – 38,2 gr;
- Fibre dietetice – 24,1 gr;
- Vitamina K – 25,9 mg;
- Vitamina C – 426 mg;
- Calciu – 168 mg;
- Fier – 1,1 mg;
- Potasiu – 429 mg;
- Sodiu – 4 mg.
Măceșe – proprietăți
- Vitaminizante;
- Anditiareice;
- Astringente;
- Diuretice;
- Stimulante;
- Tonice;
- Antiinflamatorii;
- Antioxidante;
- Antianemică.
Beneficiile consumului de măceșe
Bune în caz de afecțiuni gastrointestinale
Fructele de măceș stimulează și îmbunătățesc funcția digestivă, datorită proprietăților astringente, diuretice și ușor laxative. Atât frunzele, cât și florile și fructele pot fi un adjuvant natural în caz de dizenterie. Măceșele sunt recomandate în afecțiuni precum: crampe, hemoragii stomacale, inflamație intestinală, senzație de vomă sau gastrită.
Previn afecțiunile cardiovasculare
Măceșele sunt bogate în vitaminele din complexul B, C și bioflavonoide, nutrienți care ajută la adaptarea aparatului cardiovascular la condițiile de stres și astfel previn apariția puseurilor de hipertensiune. Fructele sunt și un adjuvant natural în caz de varice ori ateroscleroză.
Adjuvant în caz de diabet
Fructele de măceș au un conținut crescut de antociani și sunt recomandate persoanelor diagnosticate cu diabet de tip 2, deoarece au efect antidiabetic, hipoglicemiant și ajută la stabilizarea glicemiei.
Detoxifiază și accelerează metabolismul
Substanțele chimice din compoziția măceșului acționează profund asupra celulelor și au puternic efect antioxidant și detoxifiant pentru bilă și ficat. Fructele curăță rămășițele toxice și vitaminizează organismul, iar în acest fel funcțiile hepato biliare sunt îmbunătățite.
Favorizează funcționarea optimă a rinichilor
Consumul de ceai de măceșe este indicat ca tratament natural pentru eliminarea pietrelor și acumulărilor de la nivelul rinichilor. Este un adjuvant natural care împiedică dezvoltarea bacteriilor de la nivelul vezicii urinare și împiedică apariția infecțiilor urinare.
Alte beneficii ale consumului de măceșe
- Întărește sistemul imunitar;
- Remediu împotriva oboselii;
- Asigură funcționarea normală a organismului;
- Menține colesterolul la nivel optim;
- Puternic mineralizant;
- Fructele reduc inflamația și durerile;
- Ajută la scăderea în greutate;
- Stimulează producția de celule albe.
Cum se face ceai de măceșe
Într-o cană cu apă clocotită (200 ml) se adaugă 2, 2,5 gr de fructe de măceșe și se lasă la infuzat pentru 10 minute. După acest timp, se strecoară și se bea ceaiul pe durata întregii zile.
Contraindicații
Măceșele sunt fructe bogate în vitamine și minerale, cu multiple beneficii pentru organism, folosite ca remediu natural pentru o mulțime de boli ori afecțiuni, încă din cele mai vechi timpuri. Consumul regulat de măceșe, dar cu moderație, nu are efecte adverse, însă orice cură trebuie urmată conform indicațiilor unui medic specialist.
Rețete cu măceșe
Dulceață de măceșe
Ingrediente
- 2 kg de măceșe;
- 750 zahăr tos;
- Zeama de la o lămâie.
Mod de preparare
Măceșele se spală bine, după care se lasă într-un vas încăpător în apă rece pentru 5-10 minute. Se scurg bine de apă, după care se curăță bine fiecare fruct în parte de porțiunea neagră din capete. Când sunt gata, măceșele se pun într-un vas mare, se acoperă cu apă rece și se pune vasul la fiert până se ajunge în punctul de fierbere, aproximativ o oră.
Se oprește focul, se lasă fructele să se răcească pentru 10-15 minute, după care se zdrobesc cu un blender împreună cu apa în care au fiert. Pasta obținută se amestecă cu zahărul, zeama de lămâie, se amestecă și se pune pe foc până când zahărul s-a topit complet. Se dă vasul de pe foc, apoi dulceața fierbinte se toarnă în borcane.
Lichior de măceșe
Ingrediente
- 500 gr fructe de măceșe bine coapte;
- 150 gr zahăr;
- 1 litru alcool de 60 de grade.
Mod de preparare
Fructele se spală bine, după care se mărunțesc și se adaugă zahărul. Se amestecă și se lasă la scurs pentru câteva ore până se obține un suc. Se adaugă și alcool și se lasă într-un vas la macerat timp de 4-6 săptămâni, timp în care se mai amestecă o dată la câteva zile. Când lichiorul este gata, se depozitează în sticle închise la culoare și se păstrează la rece.
Sirop de măceșe
Ingrediente
- 250 gr de măceșe proaspete sau uscate;
- 500 gr zahăr;
- 1,5 L apă clocotită.
Mod de preparare
Măceșele se spală bine și se curăță, după care se pun în apa clocotită și se lasă la macerat pentru 12 ore. După acest timp, se strecoară apa, se adaugă zahărul și se fierbe totul până când scade siropul și capătă consistența dorită. Când este gata, siropul se pune în sticle care se închid ermetic și se păstrează la rece.
Sursă foto: Shutterstock.com