Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Despre măcriș

Măcrișul este cultivat ca plantă alimentară sau medicinală, iar florile sunt roșiatice. Există și alte tipuri de măcriș numite măcrișul iepurelui sau măcrișul caprei, ale cărui frunze seamănă cu trifoiul, iar florile sunt albe, roșiatice sau albăstrui.

Este o plantă obișnuită în habitatele de pajiști și este adesea cultivată pentru frunzele ei care se folosesc în diferite preparate, de la salate la ciorbe, însă planta are și proprietăți medicinale. 

Salată cu măcriș

Măcrișul este răspândit în întreaga Europă, de la coasta nordică a Mediteranei până la nordul Scandinaviei și părți din Asia Centrală. Ea poate crește în soluri sărace, fiind o plantă foarte rezistentă. 

Frunzele sunt bune de consumat atunci când sunt tinere, pentru că ajunse la maturitate, ele se întăresc. Sunt acre din cauza acidului oxalic pe care îl conțin. În anumite părți din Grecia, măcrișul este folosit pentru a face spanakopita, un fel tradițional de mâncare. 

Beneficii și proprietăți ale măcrișului

Măcrișul este o plantă ideală pentru orice dietă echilibrată, iar asta datorită conținutului său scăzut în carbohidrați și calorii. Iată ce beneficii și proprietăți are: 

Sporește imunitatea

Măcrișul este o sursă excelentă de vitamina A, o vitamină solubilă în grăsimi care ajută sistemul imunitar să funcționeze corespunzător. Măcrișul conține și vitamina C, un antioxidant important care ajută corpul să îndepărteze infecțiile, potrivit specialiștilor.

Ajută la fertilitate

Cercetările arată că o dietă bogată în vitamina A poate îmbunătăți și fertilitatea. 

Menține pielea și vederea sănătoase

Vitamina A ajută la menținerea vederii și îmbunătățește, de asemenea aspectul pielii, al părului și al unghilor, potrivit studiilor

Ajută la reglarea tranzitului intestinal și la pierderea în greutate

O cană de măcriș proaspăt oferă, de asemenea, aproximativ 4 grame de fibre, care ajută la tranzitul intestinal. Fibrele dietetice ajută, de asemenea, la reglarea nivelului de colesterol și a zahărului din sânge.În plus, alimentele bogate în fibre sunt sățioase pentru mai mult timp, ceea ce poate duce la pierderea în greutate și / sau la controlul asupra greutății, potrivit cercetărilor

Protejează împotriva bolilor cronice

O dietă bogată în fibre poate ajuta la protejarea împotriva anumitor afecțiuni, inclusiv cancer, obezitate și diabet de tip 2.

Tratează retenția de apă

Măcrișul mărunt tratează retenția de lichide, infecțiile și bolile cronice, cum ar fi cancerul și diabetul, dar nu există dovezi suficiente pentru a susține oricare dintre aceste beneficii.

Unii experți în sănătate, inclusiv Institutul Național al Cancerului, și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la potențialul său de a promova creșterea tumorii atunci când este utilizat ca ceai de plante, potrivit unor studii

Cum să depozitezi măcrișul

Pentru a păstra măcrișul proaspăt, înfășoară-l într-un prosop de hârtie, apoi pune-l într-o pungă de plastic etanșă și păstrează-l în frigider până îl vei folosi. 

În felul acesta, măcrișul rămâne de obicei proaspăt timp de până la două săptămâni.

La fel ca majoritatea ierburilor proaspete, măcrișul poate fi înghețat, deși textura se poate schimba. Există câteva metode diferite de îngheț. Poți tăia planta și așeza-o în secțiunile unei tăvi pentru cuburi de gheață, apoi o umpli cu apă și o pui la congelator. 

Sau poți pune frunzele de măcris într-o pungă vidată, astfel încât să fie sigilat sub vid înainte de a le îngheța.

Dacă ai cumpărat mai mult, poți să tapetezi o lădiță de lemn pentru legume cu prosoape de bucătărie și să așezi acolo măcrișul, apoi să acoperi toată lădița cu folie alimentară. Se păstrează proaspăt în frigider mai multe zile. 

Valori nutriționale pentru măcriș

130 de grame de măcriș conțin: 

  • Calorii: 29
  • Grăsimi: 1g
  • Sodiu: 5g
  • Carbohidrați: 4g
  • Fibră: 4g
  • Zaharuri: 0g
  • Proteine: 3g
  • Vitamina A: 5.320 UI

Carbohidrați

O ceașcă de măcriș oferă 4,26 grame de carbohidrați, aproape toți formați din fibre, făcându-l o legumă foarte sățioasă. Plantele verzi precum măcrișul pot fi o bază nutritivă în dietele cu conținut scăzut de carbohidrați, deoarece sunt sărace în calorii și bogate în fibre.

Proteine

O porție de măcriș proaspăt este o sursă surprinzător de bună de proteine, cu 3 grame pe porția de 130 de grame.

Grasimi

Măcrișul este foarte scăzut în grăsimi, la puțin sub 1 gram pe porție.

Vitamine și minerale

Vitaminele din 130 de grame de măcriș proaspăt includ vitamina A (5.320 UI sau 106% din necesarul zilnic recomandat), vitamina C (64 mg sau 106% din necesarul zilnic recomandat) – mai multe decât alte plante precum ștevia sau spanacul – și folat (aproximativ 4% din necesarul zilnic recomandat). De asemenea, conține și tiamină, riboflavină, niacină, vitamina B6 și acid pantotenic.

Mineralele găsite în măcriș includ calciu (59 mg), fier (3,2 mg), magneziu (137 mg) fosfor (84 mg), potasiu (519 mg), mangan (0,5 mg) și cantități mici de sodiu, zinc, cupru și alte substanțe esențiale, potrivit specialiștilor în nutriție

Cum poți folosi măcrișul

Poți utiliza frunze de măcriș pentru salate proaspete, sucuri naturale pline de vitamine și minerale sau alte preparate, precum tarte cu verdețuri și brânză sau chiar omlete. 

Cel mai adesea este folosit măcrișul pentru acrirea ciorbelor de legume. Frunzele tinere de măcriș se toacă mărunt și se adaugă în ciorbă, după ce aceasta a fiert suficient. 

Măcriș

Datorită acidului oxalic, măcrișul va oferi ciorbelor un gust acrișor, ideal pentru acest preparat.

Poți folosi măcrișul la aproape orice, fie că îl combini cu alte verdețuri sau îl consumi ca atare, în sosuri ori aperitive, el este o sursă ideală de vitamine. 

Contraindicații

Acidul oxalic este o toxină, de aceea este important să consumi măcriș într-o cantitate moderată.

De asemenea, acidul oxalic contribuie la creșterea pietrelor la rinichi, deci dacă acest lucru este deja o problemă, ar trebui să eviți consumul de alimente bogate în acid oxalic, cum ar fi măcrișul.

Totodată, atunci când îl gătești, nu utiliza vase din fontă sau aluminiu, deoarece metalul va interacționa cu acidul oxalic și va determina planta să capete un gust metalic foarte neplăcut.

Vrei să afli ce este varza kale și ce beneficii are? Iată cum o poți cultiva

Sursa foto: 123rf.com

Urmărește-ne pe Google News